Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γραφείο η εταιρεία?


csou

Recommended Posts

Συναδελφοι με αφορμη την οικονομΙκη κριση αλλα και γενικοτερα τις κατα καιρους συζητησεις που εχω κανει με συναδελφους. θα ηθελα να θιξω ενα θεμα το οποιο ειναι βεβαιως καθαρα υποκειμενικο, αλλα οσες περισσοτρες αποψεις εχει κανεις επι του θεματος και απο οσο και περισσοτερους δυνατον, τοσο το καλυτερο. Ο προβληματισμος μου ειναι ο εξης: ασχετα με το τι σου παει ως ιδιοσυγκρασια, ειναι καλυτερο τελικα να δουλευει κανεις σε τεχνικο γραφειο και μαλιστα δικο του, η σε τεχνικη εταιρια? Οι παραμετροι που εξεταζει κανεις στη συγκεκριμενη περιπτωση ειναι 1)αυτες της σταθεροτητας στις απολαβες και 2) μακροπροθεσμα η ποιοτητα ζωης του. Υπαρχουν κατα την αποψη μου συγκεκριμενα καλα στο να εχει κανεις το δικο του γραφειο, οπως το γεγονος οτι οριζει τον εαυτο του, αλλα διατρεχει κινδυνους που κατα καιρος περιγραφονται με περιεργους πελατες,παρανομιες,ατυχηματα,κακοπληρωτες, που κανουν τη δουλεια αυτη οχι και τοσο ευχαριστη οσο φαινεται στο ευρυ κοινο. Εγω υπ'οψιν εχω ακολουθησει αυτην την οδο και μιλαω εκ πειρας.

Απο την αλλη υπαρχει η αποψη της τεχνικης εταιριας(εμμισθος μηχανικος), που εχει και αυτη τα καλα της και τα κακα της. Κακο κατα την αποψη μου ειναι η μετακινηση του εργατικου δυναμικου σε αλλο εργο σε τελειως αλλη περιοχη μετα την περατωση του τρεχοντος εργου που βρισκεται ενας μηχανικος(μιλαμε για εργοταξιακους μηχανικους και οχι μελετητες), πραμα το οποιο σημαινει οτι καθε 3-4 χρονια πρεπει να μετασταθμευεις, και μαλιστα με τα τελευταια δεδομενα οχι απαραιτητα εντος ελλαδος, αλλα απο την αλλη εχεις σταθερες και καλες σε ορισμενες περιπτωσεις απολαβες.

Αυτο που ερωτω(αλλα και καθε αλλο σχολιο ευπροσδεκτο ειναι) ειναι το εξης: Τι ειναι προτιμοτερο τελικα, να δουλευεις με εστω και λιγοτερες καθαρες απολαβες προς το παρον με δικο σου γραφειο(λεω προς το παρον γιατι το τελευταιο 5 μηνο ειναι καθισμενα σχετικα τα πραγματα), η καλυτερα ειναι τελικα να δουλευεις σε εταιρια και να παιρνεις το μισθο σου. Μπορει οι απολαβες σε ενα γραφειο να ειναι σε καποιες περιοδους πολυ καλυτερες απο αυτες του μισθωτου σε εταιρια μηχανικου, αλλα μην ξεχναμε οτι το αγχος και οι πιεσεις που δεχεσαι ως αυτονομος ελευθερος επαγγελματιας ειναι τεραστιες. ΟΛΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΛΟΥΖΕΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΚΑ!!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε νομίζω θα έπρεπε να βάλεις στο παιχνίδι και το δημόσιο..!!

 

Κατά την δική μου ταπεινή γνώμη το θέμα είναι πως βλέπει κανείς το μέλλον του.

 

Αν είσαι καριερίστας τότε καλύτερα να απευθυνθείς σε μια κατασκευαστική.

Αν θέλεις να δημιουργείς τότε κάνε δικό σου γραφείο (χρειάζεσαι γερό στομάχι)

Αν δεν σου αρέσει τίποτα από τα παραπάνω τότε το δημόσιο είναι η καλύτερη λύση (αν πρόκειται για γυναίκα τότε το δημόσιο είναι ότι πρέπει...)

Link to comment
Share on other sites

Εγω τις επιλογες μου τις εχω κανει. Ειναι αρκετα πιο δυσκολο να εισαι μονος παρα να εισαι σε εντεταγμενο σχημα(εταιρια), αλλα οπως ο'τιδηποτε, εχει τα καλα του και τα κακα του. Για τη δικη μου ιδιοσυγκρασια εχει καποια περισσοτερα καλα παρα κακα. Περισσοτερο εθεσα το θεμα υπο συζητηση, γιατι μονο σε κατ'ιδιαν συζητησεις με φιλους συναδελφους το χω συζητησει και οχι "πανελλαδικα"(μεσω forum). Ειναι πιο ενδιαφερον να συλλεγεις γνωμες απο ολα τα μερη της χωρας, απο αποφοιτους ολων των τμηματων(και εξωτερικου) και να βλεπεις τις επικρατουσες τασεις. Προσωπικα εχω δει οτι τα τελευται δεκα χρονια υπαρχει μια στροφη προς τις τεχνικες εταιριες, ενω παλαιοτερα το να ιδιωτευσεις ηταν κατι το αυτονοητο και λιγοι μηχανικοι πηγαιναν σε εταιριες. Πλεον τα πραγματα εχουν αλλαξει διοτι ειναι μαλλον πιο δυσκολο να επιβιωσεις μονος σου παρα σε οργανωμενο σχημα. Υπ'οψιν οτι μονος μου εθεσα εκ των προτερων οτι το πρωταρχικο ειναι τι σου παει και οχι τι σου αφηνει τα περισσοτερα χρηματα. Παρ'ολα αυατα συλλεγουμε γνωμες και συζηταμε, περισσοτερο σαν ανθρωποι και δευτερευοντως ως συναδελφοι.

Link to comment
Share on other sites

@csou

 

Θα σου απαντήσω από την πλευρά του "οιωνεί" μισθωτού σε εταιρείες τα τελευταία 15 χρόνια (στην αρχή, πριν 18 χρόνια είχα και δικό μου γραφείο, το οποίο όμως, λόγω δικών μου κακών επιλογών σε θέματα συνεργατών και πελατών, "φούνταρε" οικονομικά μετά από 3 χρόνια και το απενεργοποίησα εντελώς εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον).

 

Κατ' αρχήν θα διαφωνήσω εν μέρει με ορισμένα από τα γραφόμενά σου στα παρακάτω:

 

Τι ειναι προτιμοτερο τελικα, να δουλευεις με εστω και λιγοτερες καθαρες απολαβες προς το παρον με δικο σου γραφειο(λεω προς το παρον γιατι το τελευταιο 5 μηνο ειναι καθισμενα σχετικα τα πραγματα), η καλυτερα ειναι τελικα να δουλευεις σε εταιρια και να παιρνεις το μισθο σου. Μπορει οι απολαβες σε ενα γραφειο να ειναι σε καποιες περιοδους πολυ καλυτερες απο αυτες του μισθωτου σε εταιρια μηχανικου, αλλα μην ξεχναμε οτι το αγχος και οι πιεσεις που δεχεσαι ως αυτονομος ελευθερος επαγγελματιας ειναι τεραστιες. ΟΛΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΛΟΥΖΕΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΚΑ!!

 

1. Όταν με την πάροδο των ετών, την συσσωρευμένη εμπειρία και με την προϋπόθεση ότι "τραβάς" στην/στις εταιρεία/ες, ξεφύγεις από απλός μηχανικός εργοταξίου ή μελετών και αναλάβεις πιο υπεύθυνες θέσεις (π.χ. Βοηθός Εργοταξιάρχη, Εργοταξιάρχης, Διευθυντής Έργου ή Έργων, Υπεύθυνος Μελετών, Διευθυντής Τμήματος, Στέλεχος, Μέτοχος, κλπ.), οι πιέσεις και οι ευθύνες που δέχεσαι και αναλαμβάνεις αντίστοιχα είναι εξίσου τεράστιες ή ακόμα και μεγαλύτερες από έναν αυτόνομο ελεύθερο επαγγελματία (πάντοτε τηρουμένων των αναλογιών των μεγεθών των καταστάσεων, εταρειών, γραφείων, ατομικών γραφείων, κλπ.). Βέβαια, η αύξηση των αποδοχών σου με την πάροδο των ετών σαφώς δεν είναι ανάλογη (σχεδόν ποτέ) με την αύξηση των πιέσεων και των ευθυνών, αλλά και των κερδών της εταιρείας, που προέρχονται εν μέρει και από τη δική σου συνδρομή. Όλο και περισσότερα θέματα περνούν από τα χέρια σου, λούζεσαι σχεδόν πάντα μόνο τα κακά (τα καλά αποδίδονται πάντα και μόνο στη διοίκηση της εταιρείας). Ακόμα και αν για τα πιθανά λάθη-παραλείψεις-"στραβές" ευθύνεται κατά πρώτον προσωπικό κάτω από εσένα στην αλυσίδα (συνάδελφοι, σχεδιαστές, εργοδηγοί, τεχνίτες, εργάτες, κλπ.) που πιθανώς δεν έκανε καλά και σωστά την δουλειά του, το μερίδιο της ευθύνης αναλογεί εξίσου και σε εσένα που δεν τους "κατεύθυνες" σωστά. Αν δε η "στραβή" έχει μεγάλο οικονομικό ή δικαστικό μέγεθος ή γίνει θέμα σε κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες, διαδίκτυο, κλπ., πρώτα θα πέσει το δικό σου κεφάλι (απόλυση, προφανώς χωρίς αποζημίωση αφού είσαι με ΑΠΥ) και μετά αυτού που ήταν αρχικά υπεύθυνος της "στραβής".

 

2. Στις περισσότερες εταιρείες μελετών, επιβλέψεων, διαχείρισης έργων, κατασκευών και συντηρήσεων έργων, τα πράγματα δεν είναι καθισμένα μόνο το τελευταίο 5μηνο, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία 1, 2, 3 ή και 4 χρόνια (ανάλογα με την περίπτωση και το μέγεθος). Απλά στις εταιρείες, το τελευταίο 5μηνο (ίσως και περισσότερο, για μένα προσωπικά είναι 7μηνο, "μυρίζει" απόλυση ή "λύση συνεργασίας" επί το κομψότερον) οι αισθητότατες μειώσεις μισθών-απολαβών, οι απολύσεις (προφανώς άνευ αποζημίωσης) και οι διάφοροι οικονομικοί και άλλοι "εκβιασμοί" είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

 

3. Η συχνή γεωγραφική μετακίνηση (και εκτός συνόρων), κυρίως σε εταιρείες διαχείρισης έργων και κατασκευών, θεωρείται δεδομένο και όποιος δεν το χωνεύει εύκολα θα δει σύντομα την πόρτα εξόδου από την εταιρεία. Πλέον, σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτονται από τις εταιρείες ξεχωριστά ούτε τα έξοδα της μετακίνησης ή της διαμονής μακρυά από το σπίτι-έδρα σου.

 

4. Ποιότητα ζωής: Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις?

 

5. Δυστυχώς όταν αρχίσεις να έχεις και οικογενειακές υποχρεώσεις (γονείς, σύντροφος, παιδιά, κλπ., που εξαρτώνται πλήρως ή εν μέρει οικονομικά από εσένα) και το επάγγελμά σου είναι το μόνο σου εισόδημα, το "τι σου πάει και τι σου αρέσει και η ιδιοσυγκρασία σου" είναι μάλλον πολυτέλεια και κοιτάς μόνο (άποψή μου) τα χρήματα και την οικονομική σταθερότητα.

 

6. Επί της ουσίας, όπως έχει γράψει και ο "μέγιστος" [email protected] σε άλλο thread (δεν μπορώ να το βρω τώρα για να κάνω παράθεση), το αυτόνομο ελεύθερο επάγγελμα έχει τουλάχιστον 2 σοβαρά μειονεκτήματα που συνήθως δεν τα έχει ο μισθωτός στην εταιρεία: α) την προσωπική αγωνία μέχρι να πάρεις τη δουλειά και β) την προσωπική αγωνία μέχρι να πληρωθείς τη δουλειά και να μη βάλεις "φέσια" και το κλείσεις το "μαγαζί" (το έχω ζήσει και ξέρω πως είναι να χρωστάς σε τράπεζες, εφορία, ΙΚΑ, κλπ., όχι γιατί το παίζεις "Ωνάσης", αλλά λόγω φεσιών).

 

7. Επειδή τα κατασκευαστικά έργα (ιδιωτικά και δημόσια) που αναλαμβάνει μία εταιρεία είναι συνήθως μεγαλύτερου (επιφάνεια, όγκος, προϋπολογισμός, κλπ.) μεγέθους από αυτά που μπορεί να αναλάβει ο αυτόνομος ελεύθερος επαγγελματίας, το εργατοτεχνικό προσωπικό (συνεργεία, υπεργολάβοι, τεχνίτες, εργάτες, κλπ.) είναι σαφώς περισσότερο σε μέγεθος. Εκεί λοιπόν υπάρχει συχνότατο και σοβαρότατο θέμα με τα μέτρα ασφαλείας και τα ατυχήματα (θανατηφόρα και μη), παρόλο που οι εταιρείες προσπαθούν να τα "θάψουν" (παλιότερα τα έκρυβαν πιο εύκολα απ' ότι σήμερα). Οι εκάστοτε υπεύθυνοι (Μηχανικός Ασφαλείας, Βοηθός Εργοταξιάρχη, Εργοταξιάρχης & Διευθυντής Έργου) νιώθουν μόνιμα τη "δαμόκλειο" σπάθα πάνω από το κεφάλι τους και αν γίνει η "στραβή" και φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια (για το αστικό μιλάω, γιατί αν έχει γίνει καταγγελία και δήλωση ατυχήματος, το ποινικό θα γίνει σίγουρα), οι εταιρείες δεν πολυασχολούνται, ιδιαίτερα αν έχει τελειώσει το έργο ή και αν έχεις απολυθεί. Τρέχεις μόνος σου για δικηγόρους, μάρτυρες, αναβολές, έγγραφα, κλπ. Όχι ότι δεν μπορεί να συμβεί και σε έργο αυτόνομου ελεύθερου επαγγελματία, αλλά λόγω πιθανού μικρότερου μεγέθους (και άρα λιγότερου εργατοτεχνικού προσωπικού) και λόγω της αποκλειστικής υπευθυνότητας

του επιβλέποντος (προσέχουμε για να έχουμε), οι πιθανότητες είναι σαφώς μικρότερες.

 

8. Σε κάθε περίπτωση, αν και οι 2 μηχανικοί (αυτόνομος και μισθωτός) είναι υπεύθυνοι και σωστοί στη δουλειά τους, δεν θα κοιμούνται τα βράδια (εγώ τουλάχιστον δεν έχω κοιμηθεί αρκετές φορές).

 

9. Με τη σημερινή εμπειρία που έχω (συν και πλην της επιλογής), αν μπορούσα να γυρίσω πίσω στο αυτόνομο επάγγελμα και να μην είχα την εξέλιξη των πρώτων 3 χρόνων του αυτόνομου επαγγέλματος, πιθανώς να το έκανα.

 

Αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε η αποψεις σου ειναι εξαιρετικα τεκμηριωμενες και σε παραδεχομαι οπως τις στοιχειοθετεις απο ολες τις αποψεις! Οσον αφορα στον ησυχο υπνο να εισαι σιγουρος οτι και εγω δεν εχω κοιμηθει πολλα βραδια. Ειναι περιεργη δουλεια και πιστεψε με θυμαμαι πριν 10 χρονια οτι αλλη εικονα ειχα ως φοιτητης στο Πολυτεχνειο. Δεν νομιζω οτι πληρωνονται καποια πραγματα ειτε εισαι μισθωτος ειτε εισαι ελευθερος, και η προσωπικη σου ηρεμια ειναι ενα απο αυτα. Απο την αλλη εχεις απολυτο δικιο οτι αν εισαι ευσυνειδητος εχεις προβλημα με καποιες ευθυνες που αναλαμβανεις και καποια πραγματα οπως ασφαλεια εργου και πιθανες παρανομιες σε οικοδομες δεν ειναι απαραιτητα στο χερι σου( μην ακουσω τις γελοιοτητες για παραιτησεις γιατι αυτο και αν ειναι ανεκδοτο στην πιατσα!). Πρεπει απο την αλλη να κρατας ορισμενες ισορροπιες και να επιτυγχανεις παραλληλα να κινεισαι στα πλαισια της νομιμοτητας και να μην κινδυνευεις να ερθεις σε ρηξη με τον πελατη για να γινουν καποια απο τα "χατηρια" του(μικροαυθαιρεσιες). Αυτα ειναι πραγματα που δεν ειχα μαθει πο-

τε ως μαθητης ουτε ως φοιτητης. Ακολουθουσα αυστηρα τεθιμενους κανονες και εβρισκα λυσεις σε μαθηματικα προβληματα. Που να φανταστω οτι ο χειρισμος ανθρωπων(που δεν ειναι επιστημονικο αντικειμενο) ειναι απο τα πιο πολυπλοκα και πιο πολυπαραμετρικα προβληματα που υπαρχουν!!

Εν πασει περιπτωσει,παρα τη μικρη παραπανω παρενθεση, σιγουρα καθε μια επιλογη εχει τις δικες τις αρνητικες και θετικες πλευρες. Κι εγω ειμαι της αποψης,ως προσφατως παντρεμενος, οτι απο ενα σημειο και περα, τα λεφτα και το να λαβεις τα δεδουλευμενα σου ειναι αυτοσκοπος. Το θεμα της ιδιοσυγκρασιας το εθιξα, γιατι οπως ελεγε και ενας καθηγητης μας στη σχολη, αν κανεις κατι που σου αρεσει θα το κανεις με κεφι, αρα κατα πασα πιθανοτητα θα το κανεις καλα και μετα απο αυτην την πορεια θα ελθουν και τα λεφτα ως απορροια των ανωτερω. Αν εισαι μιζερος με αυτο που κανεις, καποια στιγμη θα κλαταρεις. Δεν λεω οτι η επαγγελματικη μου ζωη διεπεται απο δραστηριοτητες που μου αρεσουν στο συνολο τους(καθε αλλο), αλλα στην αρχη ημουν ορμωμενος απο το γεγονος οτι εχοντας καποια προυπηρεσια σε 3 τεχνικα γραφεια και βλεποντας οτι μου παει το ολο σκηνικο θα κανω και εγω το δικο μου γραφειο. Αυτο το αναφερω γιατι ηταν ο κινητηριος μοχλος που μου εδωσε τη δυναμη στην αρχη να αντεξω πολλες δυσκολιες που μου παρουσιαστηκαν και καποιο πολεμο που δεχτηκα απο "συναδελφους" και διαφορα κουτσομαστορια που τους χαλαγα την πιατσα γιατι ηθελα να γινεται σωστα η δουλεια. Αν δεν ειχα τη ζεση(για να μη χρησιμοποιησω μια παρεμφερη αλλα πιο πιπερατη λεξη) να κανω αυτη τη δουλεια, θα τα ειχα παρατησει και θα ειχα παει σε εταιρια 'η θα ημουν υπαλληλος σε καποιο τεχνικο γραφειο. Απλα για μενα αυτο που επελεξα πλεον ηταν μονοδρομος και με αυτη τη λογικη μου "βγηκε" τελικα η κινηση.

Οπως και να χει σε ευχαριστω για την τοποθετηση σου γιατι ηταν πολυ εμπεριστατωμενη!

Παρεπιπτοντως πολλες φορες εχω βλαστημησει την ωρα και τη στιγμη που κανω αυτη τη δουλεια, και βλεπω τους δικηγορους με τα κουστουμακια τους και εμενα να τρεχω σα "μ@#@#@" μεσα στα χωραφια με τα φιδια για τοπογραφικα, η να τρεχω σε οικοδομες για παραλαβες, αλλα σκεφτομαι "και τι αλλο να εκανα?"

Link to comment
Share on other sites

Εγω πάντως ειμαι 11 χρονια σε τεχνικες εταιρειες , σε πολυ μεγαλα εργα, και τα τελευταια 4-5 χρονια ζουμε εγω και η οικογεννεια μου μεσα στην αβεβαιοτητα. Θα παρουμε εργο? Που θα παμε μετα? Θα πληρωθουμε? (εχω 4 μηνες να παρω φραγκο μου χρωστουν και 3 εξαμηνα ΤΣΜΕΔΕ) Θα αντεξει αθτη η εταιρεια. Θα την παρει αλλη. Και ολα αθτα δουλευοντασ 12-14 ςρεσ την ημερα μακρια απο τον πολιτισμο και χωρις καθολου χρονο για κοινωνικες επαφες εργοταξιου. 4 χρονια Κομοτηνη 4 χρονια Κοζανη, 3 χρονια Σερρες και ξερω ελαχιστους απο εκεινα τα μερη. Μονο κοσμο απο την ιδια την δουλεια που τουσ ωλεπεισ ετσι κι αλλιως. Απο την αλλη δουλευεισ σε εργα με πολυ ενδιαφερον που δε τα συναντας στον ιδιςτικο τομέα. Παντου δυσκολα ειναι και παντα πρεπει να τρεχεις και να κυνηγας την δουλεια αν θελεις να εισαι σωστος. Εκτος αν εισαι βυσμα σε μια εταιρεια και γουσταρεις να πας , να εισαι προβατο και να καθεσαι χωρις να κανεις κατι ιδιαιτερο και... ρεκλα. Αλλα ολοι θα μιλουν πισω απο την πλατη σου και κανεις δε θα σε εκτιμα σαν ατομο και μονο θα σε γλειφουν γιατι εχει μπαρμπα στην εταιρεια. Εγω παντως ειμαι σε φαση να δοκιμασω τον ιδιωτικο τομέα. Τουλαχιστον αν τα κανω θαλασσα θα λεω οτι εφταιξα εγω.

Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχάς να χαιρετίσω όλα τα μέλη του site και να δώσω πόλλα συγχαρητήρια στους προτεργάτες του. Είμαι νέος μηχανικός και νέος στο site και απλά θα ήθελα ΄να καταθέσω την αβεβαιότητα και την απογοήτευση που νιώθω απο την επιστήμη που με τόσο πάθος ακολούθησα. Διαβάζοντας και τα δικά σας σχόλια σαν παλιές καραβάνες που είστε προσπαθώ να κανω καποια θετική σκέψη.....

Link to comment
Share on other sites

[Offtopik]Οι επιστημες στην εποχη μας ειναι δυο Μαθηματικα και φυσικη ολα τα υπολοιπα ειναι τεχνολογικες εφαρμογες :P

 

Η θετικη σκεψη πηγαζει απο το κανε ονειρα μικρα εαν θες να ευτυχισεις και πολυ μικροτερα εαν ζεις στην Ελλαδα:sad:,μα κανε ονειρα μεγαλα για να παραμεινεις νεος και ισχυρος.:rolleyes:[Offtopik]

Link to comment
Share on other sites

Ασχετα με τα αρνητικά που λεμε και αφορούν κυρίως τα οικονομικά , το να καθεσαι και να χαζευεις απο μακρια ενα ολοκληρωμένο εργο στο οποιο εχεις φτυσει αιμα ειναι τρελα... Εχει και τα ωραια του η ολη φαση. Παντα θετικά να τα βλέπουμε. Είναι πολλοι οι άνεργοι σε αλλα επαγγελματα και πολλοι αυτοί που πεινούν.

 

Και δεν υπαρχουν μόνο τα γραφεία 'η οι εταιρείες. Υπαρχει και η ΔΕΗ, Εγνατία, Αττικο Μετρο..... Ιδιωτικού δικαίου .... Χαλαρά.

Link to comment
Share on other sites

Το να δουλεψεις ως Πολιτικος Μηχανικος στην Ελλαδα ειναι ευκολο ακομα και στις εποχες που διανυουμε οπου τα εργα εχουν λιγοστεψει και οι μηχανικοι πληθυνει. Το θεμα ειναι τι ποιοτητας αποδοχες θα εχεις στην δουλεια σου και το αν θα εχει ποιοτητα αυτη καθ'αυτη η εργασια σου(ωραρια,αγχος,μετακινησεις κλπ). Δεν ειναι να μας πιανει απογοητευση. Επαγρυπνηση και προβληματισμος χρειαζεται,περισσοτερος απο καθε αλλη φορα. Τα πραγματα ειναι βεβαιο οτι βαινουν επι το δυσμενεστερο καθε χρονο, αν κρινω πριν απο 10 χρονια και σημερα, και φανταζομαι οτι σε 10 χρονια θα ειναι πιο σκληρα και ανταγωνιστικα. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΩ! Παντως ενα μικρο σχολιο αν μου επτρεπετε, το να μεινει κανεις ανεργος στην Ελλαδα με την ιδιοτητα του Πολιτικου Μηχναικου θα πρεπει να το θελει. Υπαρχει αντικειμενο, απλα δεν πληρωνεται τοσο καλα οσο αλλοτε. Μην μιζεριαζουμε και δινουμε και κακο παραδειγμα σε αλλους που διαβαζουν αυτο το φορουμ και δεν ειναι μηχανικοι. Δεν μπορουμε ολοι να ειμαστε στις τελειες δουλειες αλλα οφειλουμε να το παλευουμε. Ειμαι κατα αυτων των συναδελφων που δεν ψαχνουν αρκετα και δεν συμβιβαζονται εστω και προσωρινα για τα προς το ζην με λιγα χρηματα. Εφτασα σε καποιες στιγμες να βγαζω μεροκαματο(οχι συχνα βεβαια) τον μισθο που επαιρνα σε τεχνικο γραφειο υπαλληλος(που δεν ηταν και τεραστιος και ηταν και μαυρος) και για να γινει αυτο εφτυσα αιμα και καταπια πολλα. Προσπαθεια θελει και πεισμα. Δε σου χαριζεται τιποτα. Εμενα τουλαχιστον δε μου χαριστηκε τιποτα. Ολα ειναι θεμα επιμονης και υπομονης και οχι απαραιτητα Διπλωματος. Παει ο καιρος που ησουν Μηχανικος και περιζητητος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.