Μετάβαση στο περιεχόμενο

CAD Standards-Σχεδιαστικά Πρότυπα?


Recommended Posts

Έχουμε κάποια υιοθετημένα πρότυπα Σχεδίασης στην Ελλάδα ή κανει ο καθένας ότι θέλει?

 

Ο λόγος που ρωτάω είναι επειδή παρατηρώ πως στο εξωτερικό είναι τόσο οργανωμένη και εδώ υπάρχει μια πιο αφηρημένη και χύμα κατάσταση.

 

Κάνονταςμια πρόχειρη αναζήτηση διαπίστωσα μια ενημερωτική φυλλάδα του Τ.Ε.Ε. που κάλεσε τους ενδιαφερόμενους για να έκφραση την σπουδαιότητα του ζητήματος της θέσπισης προτύπων για την Χώρας μας.

 

http://www.iatroudakis.gr/cad/en/library/theory/2006/

 

Το άρθρο αυτό βέβαια είναι σχετικά παλιό προ διετίας και δεν γνωρίζω για κάποιο πρότερηεξέλιξη επί του θέματος.

 

Πάντως αναμφισβήτητα πιστεύω πως κάλο θα είναι να υπάρξουν και για την χώρας μας κάποιο συγκεκριμένα πρότυπα που θα ακολουθούν οι Μηχανικοί κατά την σχεδίαση ώστε να διευξκολυνθει, και να γίνει πιο μαζεμένο το εργό μας.

 

Αναφέρετε παρακαλώ τις γνώσεις σας και τα πιστεύω.

Link to comment
Share on other sites

Στανταρντς και προδιαγραφές υπάρχουν σε σχεδόν όλους τους τύπους τεχνικών μελετών. Με όσες ασχολούμαστε εμείς, υπάρχουν ασφυκτικές προδιαγραφές, άλλο αν δεν τις τηρούμε γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανεφάρμοστες.

 

Μήπως εννοείς procedures? Το ρωτάω, γιατί σε παλιότερες συνεργασίες μου με αμερικάνους συναδέλφους, βασική προϋπόθεση για το partnership ήταν να εκπονήσουμε και να συμφωνήσουμε από κοινού σε ένα Cad procedures manual που περιγράφαμε λεπτομερώς μεταξύ άλλων και τον τρόπο δουλειάς των σχεδιαστών. Φτάναμε μέχρι folders structure και dwg naming algorithm.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά όπως είπες πρόκειται για συνεργασία με Αμερική. Εκεί από οτι διαβάζω σε φορυμς όντως τηρούναι ανελειπώς και κατά γράμμα τους κανονισμούς και τα διάφορα πρότυπα.

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν? Αν ναι ποιο είναι?

 

Για να καταλαβαίνουμε και γιατί μιλάμε, τα σχεδιαστικά πρότυπα αναφέρονται αρχικά στην οργανώση της δομής των φακέλων και των αρχείων, την ονοματολογία των σχεδίων, την τήρηση συγκεκριμένων χρωμάτων, πάχος γραμμών και άλλων ιδιοτήτων σχεδιαστικών οντοτήτων κι ούτω καθεξής.

 

Χωρίς αυτά, θα πρέπει κάθε φορά που αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα αποφάσης στο τι γραμμή να επιλέξεις τι χρώμα και τα λοιπά να χάνεις άσκοπο χρόνο με το να προβληματιστείς και να αναρωτιέσαι για το τι θα κάνεις.

 

Τα πρότυπα είναι ένας οδηγός που σε κατευθύνει σε μια οργανωμένη και συμφωνημένη επιλογή.

 

Αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Μπα. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα.

Μόνο άτυποι κανόνες σε κάθε γραφείο ξεχωριστά.

Αντε το πολύ πολύ, σε μια κοινοπραξία ή σε μια συνεργασία γραφείων, να παρθούν κάποιες αποφάσεις για ονοματολογία, xref paths κ.λπ.

Τότε, στην αρχή αρχή, που ακόμα ανοίγουν σαμπάνιες για τα επινίκιεα.

Το αν θα... τηρηθούν οι συμφωνίες έγκειται στον ηρωισμό των σχεδιαστών (το εννοώ - δεν κοροϊδεύω). Αλλά αυτό είναι μια άλλη αμαρτωλή ιστορία.

 

:P

Link to comment
Share on other sites

Στην Ελλάδα υπάρχουν? Αν ναι ποιο είναι?

 

 

Μην τα λέτε έτσι απότομα ρε παιδιά.....είναι και Σάββατο και δεν θα προλάβουμε να πάμε για κανένα μπάνιο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.