Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετο υπόγειο εκτός περιγράμματος και αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

Καλησπέρα!Σαν νέα μηχανικός, θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως την άποψη σας στο εξής θέμα:

Έχω μία περίπτωση με ΟΑ του '98 για ισόγειο εργαστήριο 150τμ εντός οικισμού. Έχει κατασκευαστεί αυθαίρετο υπόγειο (35εκ πάνω από τη στάθμη του εδάφους με καθαρό εσωτερικό ύψος 3,2μ) σε όλη την έκταση του ισογείου και εκτός περιγράμματος αυτού από τη μία πλευρά, σε όλο το μήκος της (30τμ εκτός περιγράμματος). Η πρόσβαση στο υπόγειο γίνεται από εξωτερικό αυτόνομο κλιμακοστάσιο. Αναφορικά με το τοπογραφικό του '98, το εμβαδόν του οικοπέδου είναι 650τμ και έχει υπόλοιπο κάλυψης και δόμησης.

Οι ιδιοκτήτες τώρα θέλουν να αλλάξουν χρήση στο ακίνητο και να γίνει κατοικία. Η αλλαγή αυτή προβλέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις, δε θίγονται τα στοιχεία του ΦΟ και δε μεταβάλλονται προς το δυσμενέστερο τα φορτία και η κατηγορία σεισμικής σπουδαιότητας.

Ν4495/17 αρθ36: Κατηγορίες τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών 2) Κατηγορία 2: β) νομιμοποιήσεις κτιρίων και κατασκευών και αλλαγών χρήσης του άρθρου 106

Ν4495/17 αρθ106:Υπαγωγή αυθαιρέτων για τα οποία εκδίδεται άδεια νομιμοποίησης ή κατεδάφισης: Άδεια νομιμοποίησης εκδίδεται και για κατασκευές των οποίων η οικοδομική άδεια ακυρώθηκε για τυπικό λόγο, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, με την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο κατασκευής τους και εξακολουθούν να ισχύουν και κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. 

ββ) Εφόσον υφίσταται στατική εξάρτηση των δύο τμημάτων ιδίου ακινήτου ή ιδιοκτησίας που αποκλείει τη δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης, δύναται να υποβάλλεται:

i) δήλωση υπαγωγής του συνόλου αυτού στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97, με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του και του ενιαίου ειδικού προστίμου, ή

ii) δήλωση υπαγωγής προς έκδοση άδειας νομιμοποίησης τμήματος αυτού, κατόπιν κατεδάφισης του υπολοίπου με έγκριση εργασιών κατεδάφισης, ή

iii) δήλωση υπαγωγής τμήματος αυτού στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97, με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του και του είκοσι τοις εκατό (20%) του ενιαίου ειδικού προστίμου οπότε διατηρείται για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον παρόντα κατόπιν κατεδάφισης του υπολοίπου με έγκριση εργασιών κατεδάφισης.

Στις περ. ii και iii της υποπερ. ββ της παρούσας, για τη δυνατότητα στατικής επάρκειας του τμήματος και αυτοτέλειας του εν λόγω τμήματος, υποβάλλεται συμπληρωματικά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού.

Αν παρέλθει άπρακτο το χρονικό διάστημα των δύο (2) ετών και εφόσον δεν είναι δυνατή η έκδοση άδειας νομιμοποίησης αποκλειστικά για λόγους μεταβολής του πολεοδομικού καθεστώτος, επιτρέπεται η τροποποίηση των στοιχείων της δήλωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, προκειμένου να υπαχθεί η κατασκευή στο άρθρο 97.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 

Edited by MKal
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλή δύναμη!Έχεις ελέγξει αν γίνεται υπαγωγή προς ρύθμιση με Κατηγορία 4?Εάν ναι,θα μπορούσες να ρυθμίσεις,αφού ελέγξεις ότι μετά την ρύθμιση μπορείς να υπαχθείς στην περίπτωση ιζ) (Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας) για αλλαγή χρήσης.

 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.