Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΟ (ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ) ΜΗΧΑΝΙΚΟ


Recommended Posts

Καλησπέρα στους συναδέλφους. Φορολογούμαι τυπικά ως μισθωτός διότι κόβω ΤΠΥ σε επιτηδευματίες/εταιρείες (B2B) και δεν υποχρεούμαι σε χρήση POS, αν και έχω δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό μέσω Viva Wallet. Εχω 2 βεβαιώσεις του 4495 που τρέχουν. Η λογίστρια πελάτη μου, μου ανέφερε χωρίς λεπτομέρειες, ότι υπάρχει, φαντάζομαι υπο προϋποθέσεις, δυνατότητα να κόψω και ΑΠΥ προς ιδιώτη, αλλά δε μπορώ να βρω αν υπάρχει κάποια τροποποιητική εγκύκλιος που το αναφέρει αυτό. Αν το γνωρίζει κάποιος(α) το θέμα ή το έχει αντιμετωπίσει, ας ενημερώσει σχετικά για να ξέρω και στο μέλλον τι ισχύει στη δική μου περίπτωση. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Edited by maximos75
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, maximos75 said:

δε μπορώ να βρω αν υπάρχει κάποια τροποποιητική εγκύκλιος που το αναφέρει αυτό.

Η σχετική εγκύκλιος είναι η ΠΟΛ. 1109/2017.
Δεν έγινε κάποια τροποποίηση, απλώς διευκρινίστηκε ότι δεν απαιτείται να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τα πρόσωπα με τα οποία συναλλάσσεσαι.
Για να συνεχίσεις να φορολογείσαι σαν μισθωτός θα πρέπει το σύνολο των αντισυμβαλλομένων —ανεξαρτήτως της ιδιότητάς τους— να είναι μέχρι τρία ή το 75% του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματός σου να προέρχεται από έναν.
Άρα, πρέπει να εξετάσεις αν θα πληροίς τις προϋποθέσεις του οιονεί μισθωτού μετά την προσθήκη των δύο ιδιωτών στους πελάτες-εργοδότες σου.
Αν προχωρήσεις, θα πρέπει να συνάψεις έγγραφες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών (όπως με τους επαγγελματίες).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τη λεπτομερή απάντηση. Τρεις επισημάνσεις :

1. Αν όντως ισχύει ότι δεν είναι υποχρεωτικό οι πελάτες να είναι επιτηδευματίες, εταιρείες κτλ. οπότε μπορώ να κόψω χωρίς κανένα πρόβλημα και απλή ΑΠΥ.

2. Συμφωνώ για το 75% και όντως δεν επηρεάζεται.

3. Για απλές βεβαιώσεις του 4495 δεν υπάρχουν καθορισμένες νόμιμες αμοιβές, οπότε θεωρώ ότι δεν υποχρεούμαι στη σύναψη σύμβασης.

Edited by maximos75
Link to comment
Share on other sites

10 λεπτά πριν, maximos75 said:

 

1. Αν όντως ισχύει ότι δεν είναι υποχρεωτικό οι πελάτες να είναι επιτηδευματίες, εταιρείες κτλ. οπότε μπορώ να κόψω χωρίς κανένα πρόβλημα και απλή ΑΠΥ.

 

Ισχύει. Από την ΠΟΛ. 1109/2017:

με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.