Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καταληλότητα υποστρώματος τοποθέτησης πλακιδίων.


Electric

Recommended Posts

Αλλάζω τα πλακίδια (πλακάκια) σε μια κουζίνα και στο μπαλκόνι.

Ηλεκτρολόγος όντας, περί πλακιδίων και υλικών τώρα ξεκίνησα να κοιτάω.

Έχω 2 απορίες:

Πρώτο σκέλος.

Στην κουζίνα κάτω απο τα πλακάκια έχει υπόστρωμα τσιμεντοκονία και το πλακάκι ήταν πάχους 9mm κατά πόσο είναι εφικτό να τοποθετηθεί πλακάκι πάχους 10mm σε απόλυτη ευθεία με το υπόλοιπο , ξύλινο πάτωμα? Έχει αφαιρεθεί πλήρως η κόλα απο την τσιμεντοκονία.

Δεύτερο σκέλος.

Στο μπαλκόνι είχε μάρμαρα, όχι πλακάκια. Το υπόστρωμα δεν είναι τσιμεντοκονία αλλά κάποιο άλλο υλικό λιγότερο σκληρό. Είναι ΟΚ να μπει το πλακάκι πάνω σε αυτό το υλικό? Ο πλακάς κάλυψε μια στρώση κόλας πλακιδίων με μυστρί (κόλα πατητή το είπε) και θα κολήσει μετά σε αυτό τα πλακάκια με κόλα. Το ερώτημα είναι αν αυτό θα είναι εντάξει μακροπρόθεσμα? Ή αν θα έχω προβλήματα υγρασίας ή σπάσιμο των πλακιδίων.

Τα μάρμαρα τα βγάλαμε γιατί είχαν σηκωθεί, και ακουγόταν κούφιο απο κάτω αλλά το υπόστρωμα δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα υγρασίας. Σίγουρα όμως μάζευε κάποια νερά σε κάποια σημεία.

 

Ευχαριστώ πολύ

 

Link to comment
Share on other sites

Για το πρώτο ερώτημα θα πρέπει να ξυθεί η τσιμεντοκονία για να έρθουν πρόσωπο. Για το δεύτερο ερώτημα, εφόσον τα μάρμαρα είχαν σηκωθεί και είναι δεδομένο ότι μάζευε νερά το μπαλκόνι, είναι προφανές ότι το υπόστρωμα μάζευε νερά. Επομένως δεν θα είναι στεγνό και σίγουρα θα δημιουργήσει ξανά πρόβλημα. Προτίμησε την επίστρωση να την διαχωρίσεις από το υπόστρωμα με μεμβράνη στεγάνωσης, απεμπλοκής και διαχωρισμού, δηλαδή η επίστρωση να είναι πλωτή. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να ελέγχεται η υγρασία του υποστρώματος πριν την τοποθέτηση των πλακιδίων με ένα υγρασιόμετρο (να είναι <4%) διαφορετικά καμία κόλλα δεν θα κάνει πρόσφυση και δεν θα λειτουργήσει. Λογικά στον εσωτερικό χώρο δεν θα έχεις πρόβλημα, στον εξωτερικό όμως ναι. Αν είναι δυνατόν αντικατέστησε το γέμισμα του μπαλκονιού (που εξάλλου έχει άγνωστες και πιθανώς κακές μηχανικές ιδιότητες) με νέο ελαφροβαρές γέμισμα. Υπάρχουν έτοιμα σακιασμένα κονιάματα τα οποία είναι ελαφροβαρή και επειδή απαιτούν λιγότερο νερό στεγνώνουν και γρηγορότερα. Παράλληλα έχουν -προφανώς- πολύ καλύτερες μηχανικές ιδιότητες από το υπάρχον ακόμη και σε μικρότερα πάχη. Επίσης, αφού υπήρχε θέμα με λιμνάζοντα νερά πρέπει να ελεγχθούν οι ρύσεις του μπαλκονιού και ευαίσθητα σημεία όπως τα σιφώνια των υδροροών.

Edited by pirsogiannis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Τελικά έγινε αφαίρεση του υποστρώματος και τοποθετήθηκε καινούριο και έγινε και μόνωση.

Ελπίζω όλα να πάνε καλά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.