Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΜΠΕΤΟΝ ΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΚΥΒΙΚΑ


Recommended Posts

(Μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Καλημέρα σας,

καταρχάς να ενημερώσω πως δεν είμαι μηχανικός και θα ήθελα μια βοήθεια. Έχω σκοπό να ξεκινήσω κατασκευή μονοκατοικίας διώροφης χωρίς υπόγειο. 

Θέλω να είναι 120 m2 το ισόγειο και 80m2 ο επάνω όροφος. Θα ήθελα να μου πείτε στο περίπου πόσα κυβικά μπετον θα χρειαστώ και αυτό υπολογίζεται μαζί με τα σίδερα ή χωριστά;

Για να απολογηθώ, έχω ηδη επισκεφτεί 2 μηχανικούς και δεν μου δίνου τιμές λόγω της συνεχόμενης αύξησης. Το κατανοώ εν μέρει αλλά κι εγώ πρέπει να γνωρίζω τον προϋπολογισμό του σκελετού για να ξέρω αν η τσέπη μου το επιτρέπει και μέχρι ποιο σημείο. 

Τα υπόλοιπα υλικά δόμησης θαρρώ πως θα μπορέσω να τα βρω πιο εύκολα πως κοστολογούνται αλλά στα μπετα δεν μπορώ να καταλάβω πως υπολογίζονται. 

Συγγνώμη αν σας κούρασα

Με εκτίμηση. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Κανένας σοβαρός μηχανικός δεν θα δώσει προμέτρηση όγκου κυβικών σκυροδέματος με μόνο δεδομένο την επιφάνεια σε κάτοψη. Ο όγκος σκυροδέματος προκύπτει από τις διαστάσεις των δομικών στοιχείων (κολώνες, πλάκες, δοκάρια, στοιχεία θεμελίωσης) και προκύπτει μετά από την στατική προ-μελέτη. Η δε στατική μελέτη "θα δώσει" διαστάσεις δομικών στοιχείων ανάλογα με την ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας όπου βρίσκεται το κτίριο, το είδος της θεμελίωσης (που εξαρτάται και από την ποιότητα του εδάφους), το ύψος του κτιρίου, τα φορτία του, τα ανοίγματα του φορέα, τις τυχόν αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει ο φορέας, την μέθοδο αντισεισμικής επίλυσης, τον κανονισμό αντισεισμικής επίλυσης και πολλά άλλα. Κοινώς δεν είναι τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι. Για να δώσω ένα μικρό παράδειγμα στοιχείου το οποίο μπορεί να "εκτοξεύσει" την προμέτρηση επειδή "κάποιος" δεν του έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Σας δίνει κάποιος μια προμέτρηση (που είναι τελείως λάθος όπως είπα με αυτά τα δεδομένα) και μετά εσείς αποφασίζετε ότι θέλετε για τους x λόγους το κτίριο να έχει και μια υπερύψωση από τον υπόλοιπο ακάλυπτο του οικοπέδου έστω 70cm. Υπολογίστηκε αυτή η ποσότητα των στοιχείων σκυροδέματος από αυτή την απλοική "προμέτρηση" που ζητήσατε και σας έδωσαν?....όχι....και αυτό είναι μια μικρή σταγόνα στον ωκεανό που ονομάζεται σχεδιασμός και προκοστολόγιση κτιρίου...Και δεν έχω αναφέρει καν τιμές υλικών...

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, με δυσκολεύει πολύ αυτό, καθώς ας υποθέσουμε πως βγάζω την άδεια την οποία έχω σκοπό βέβαια να τη βγάλω μέχρι το καλοκαίρι και τελικά μετά την άδεια μου κοστολογεί τα μπετά σε ένα ποσό απαγορευτικό. Τι κάνω μετά; Μου μένει η αδεια στο χέρι ή τελικά την παραμετροποιώ μέχρι να φτάσει στα χρήματα που υπολόγιζα. 

Προφανώς και δεν μπορείτε εσείς να απαντήσετε αφού πρέπει να γνωρίζετε όλα αυτα που λέτε, αλλά οι μηχανικοί που είδαν το οικόπεδο και είναι από την περιοχή, θεωρούσα πως θα μπορούσαν να με διαφωτίσουν στο περίπου. 

Ίσως γι αυτό πολλά έργα τα βλέπουμε σταματημένα στα μπετά, μάλλον δεν μένει τίποτα για τη συνέχεια και προφανώς δεν ήξεραν τι τους περιμένει. 

Να είστε καλά, ευχαριστώ και πάλι. 

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ανάγκη να εκδόσετε την οικοδομική άδεια για να φτάσετε στην προκοστολόγηση. Μπορείτε να αναθέσετε σε ένα τεχνικό γραφείο της περιοχής σας την προμελέτη αρχιτεκτονικών και στατικών. Θα δείτε σε ένα προσχέδιο την κατοικία σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα και όταν θα καταλήξετε σε ένα προσχέδιο κατόψεων/όψεων (μινιμουμ) μπορεί να γίνει και προμελέτη στατικών. Και ακολούθως μια προκοστολόγηση του έργου μέχρι τον φέροντα οργανισμό ή και τα τούβλα πχ. Προφανώς θα υπάρχει μια συμφωνία πληρωμής προς το γραφείο για τις υπηρεσίες που θα σας παρέχουν. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Ούτε τιμές στο πόδι, ούτε τιμές επειδή είδαμε ένα οικόπεδο. Φτάνουμε σε ένα επίπεδο προμελέτης αρχιτεκτονικής και μετά μπορεί να γίνει και μια προκοστολόγηση του φέροντα οργανισμού. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν κάποιες τιμές κόστους ανά τετραγωνικό οι οποίες όμως έχουν ένα πολύ μεγάλο εύρος, ανάλογα με το υλικό του φέροντα οργανισμού που θα επιλεγεί, τις αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες, και το "τί θα βάλει ο πελάτης", φερειπείν και απλοεικώς πλακάκια των 15ευρώ/μ2 ή πλακάκια των 50 ευρώ/μ2 .

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Αυτό δεν μου το είπαν το μαθαίνω πρώτη φορά. Και στους 2 που μίλησα είπαν για άδεια πρώτα και μετά κοστολόγηση. Θα το επικοινωνήσω όπως το λέτε.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.