Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευές εργοστασίων


sleazy

Recommended Posts

Γεια σε όλους.

Κατασκευές σε Η/Μ εγκαταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα θα ήθελα την βοήθεια σας να μου προτείνεται κάποια βιβλία για εγκατάσταση μεγάλου λέβητα φυσικού αερίου σε εργοστάσια παραγωγής ρεύματος. Ένα πρακτικό βιβλίο για μηχανολόγο που να μιλάει για συγκολλήσεις (π.χ χάλυβα, σωλήνες υψηλής πίεσης), για σήκωμα μεγάλων κομματιών με γερανούς και οτιδήποτε χρήσιμο γνωρίζει σχετικά με το θέμα σίγουρα κάποιος που έχει μια εμπειρία σε ένα τέτοιο συγκεκριμένο έργο. Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο αυτό που ζητάω αλλά θα ήθελα να έχω μια ιδέα πριν ξεκινήσω δουλειά σε εταιρία του εξωτερικού για κατασκευή λέβητα. Κάτι σαν εργοστασιάρχης και μηχανικός. Δεν έχω εμπειρία σε εργοτάξιο θέλω ότι πιο απλή βοήθεια μπορεί να μου δώσει κάποιος από εσάς.

Link to comment
Share on other sites

Να υποθέσω ότι είσαι μηχανικός; Τι ειδικότητα;

 

 

Δεν θα πρότεινα βιβλία. Αν έχεις τελειώσει πολυτεχνείο, θα έχεις διαβάσει αρκετά βιβλία πάνω στο θέμα και δεν νομίζω να χρειάζεσαι άλλη θεωρία.

Θα χρειαστείς πρακτικά πράγματα, όπως:

1. Σχέδια (τυπικά σχέδια από την κατασκευάστρια εταιρεία του λέβητα)

2. Προδιαγραφές (για διανομή ατμού, για διανομή αερίου, για πιεστικά δοχεία, για συγκολλήσεις κτλ) Γενικά θα χρειαστείς μπόλικες προδιαγραφές, και ανάλογα με ποιά χώρα δουλεύεις θα χρειαστείς είτε αμερικάνικες/εγγλέζικες, είτε γερμανικές. Μερικές προδιαγραφές είναι σχεδόν ίδιες , αλλά υπάρχουν συνήθως διαφορές ανάμεσα στην usa και d.

3. Εμπειρία. Αστο ... Αυτή θα έρθει όταν δεν θα την χρειάζεσαι...

 

Δουλεύεις στον μελετητή, στον εργολάβο, στον επιβλέποντα ή στον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης; Ρωτώ διότι άλλες συμβουλές χρειάζεται ο ένας και άλλες ο άλλος. Εχει γίνει η μελέτη; Εχει ξεκινήσει η εγκατάσταση;

 

Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Αλλά μην νομίζεις. Την δουλειά πάλι εσύ θα την βγάλεις. :smile: Απλώς θα έχεις και δική μας ψυχολογική υποστήριξη :smile:

Link to comment
Share on other sites

Τελείωσα Μηχανολόγος Μηχανικός. Θα δουλεύω στον εργολάβο δηλαδή στην κατασκευή του έργου. Εμείς θα ασχοληθούμε μόνο με την κατασκευή του έργου, η μελέτη έχει γίνει ήδη από άλλη εταιρία. Δεν έχω ιδέα για συγκολλήσεις. Υπάρχει κάτι που θα με βοηθήσει να αποκτήσω μια σχετική εμπειρία?

Επίσης υπάρχει κάτι πρακτικό για γερανούς η απλά θα σηκώνουν ένα μεγάλο κομμάτι κι εγώ θα κάνω τον παλαβό ότι όλα είναι οκ? Δεν μπορώ άλλο την θεωρία θέλω να διαβάσω κάτι που να με βάζει αμέσως στο νόημα.Αν υπάρχει βέβαια.

Ευχαριστώ!!

Link to comment
Share on other sites

Από την μελέτη, βρες μία-μία όλες τις προδιαγραφές. Οχι μόνο τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων/μηχανημάτων/δικτύων/συσκευών, αλλά κυρίως τις προδιαγραφές εργασιών. Ειδικά τις προδιαγραφές εργασιών θα πρέπει να τις μάθεις απ'εξω και ανακατωτά, αφού θα είσαι ο κατασκευαστής. Μερικές εξ αυτών θα αφορούν και την προετοιμασία, εκτέλεση και έλεγχο των συγκολλήσεων.

Στο εργοτάξιο, μισή ώρα μετά το σχόλασμα, να πάρεις μία ηλεκτροκόλληση και να ζητήσεις από έναν συγκολλητή να σου μάθει (καλά, όχι να γίνεις και εξπέρ) να κολλάς. Ετσι θα πάρεις μια μυρωδιά (στην κυριολεξία) από κόλληση. Μετά κατά την διάρκεια του έργου θα πρέπει να έχεις από κοντά τον επιθεωρητή για τις συκολλήσεις, για να μάθεις για τις ραδιογραφίες και τα διεισδυτικά και μαγνητικά υγρά. Πριν το καταλάβεις (σε 1-2 μήνες) θα μπορείς να μιλάς την γλώσσα των συγκολλήσεων. Φαίνεται πιο δύσκολο από ότι είναι. Το να σου πω να διαβάσεις το ΕΝ 287 και 288 περι συγκολλήσεων δεν νομίζω να σε βοηθήσει περισσότερο από το να είσαι κυριολεκτικά πάνω από κάθε συγκόλληση που γίνεται.

Προσοχή στους συγκολλητες : θέλουν τον τρόπο τους. Μην τους γίνεις τσιμπούρι, αλλά σύμμαχος στις δυσκολίες του έργου.

 

Για τους γερανούς δεν ξέρω. Δεν έχω ασχοληθεί.

Link to comment
Share on other sites

...Στο εργοτάξιο, μισή ώρα μετά το σχόλασμα, να πάρεις μία ηλεκτροκόλληση και να ζητήσεις από έναν συγκολλητή να σου μάθει (καλά, όχι να γίνεις και εξπέρ) να κολλάς.

 

Αφού πρώτα τακιμιάσετε και γίνετε φιλαράκια, όχι κατευθείαν βουρ στο πατσά, μάθε μου να κάνω κόλληση, γιατί τσαντίζονται, θεωρώντας ότι ο μηχανικός ανακατεύεται και εκεί που δεν τον παίρνει.

 

Προσοχή στους συγκολλητες : θέλουν τον τρόπο τους. Μην τους γίνεις τσιμπούρι, αλλά σύμμαχος στις δυσκολίες του έργου.

 

Ιδιαίτερα αν είναι από την Κρήτη.

 

Επίσης, τον επιθεωρητή συγκολλήσεων από κοντά, αλλά όχι πολλά-πολλά κολλητηλίκια μαζί του μπροστά στους συγκολλητές, γιατί γι αυτούς ο επιθεωρητής συγκολλήσεων είναι ο αχώνευτος τύπος που τους βγάζει repair ή cut off τις συγκολλήσεις γιατί έτσι γουστάρει και όχι γιατί το προδιαγράφουν οι κανονισμοί. Θα μάθεις σιγά-σιγά πως και ότι πρέπει να "κρατάς τις ισορροπίες", ιδιαίτερα αφού είσαι από την πλευρά του κατασκευαστή.

 

Κατά τ' άλλα, ότι γράφει παραπάνω ο @CostasV.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την βοήθεια. Λίγο πολύ έχω ακούσει ξανά για την ιδιαίτερη φυλή των συγκολλητών . Ας ελπίσω ότι έχεις δίκιο για το ότι είναι πιο εύκολος κλάδος οι συγκολλήσεις από ότι μου φαίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.