Μετάβαση στο περιεχόμενο

"Ρίψεις νερού για να κατακαθίσει το αέριο.."


CostasV

Recommended Posts

Με αφορμή το άρθρο αυτό , και διαβάζοντας την παράγραφο:

 

Ταυτόχρονα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή οχημάτων του δήμου «
έκαναν ρίψεις νερού στο υπόγειο για να κατακαθίσει το αέριο
», όπως μας είπε ο νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά, υπεύθυνος για θέματα πολιτικής προστασίας Κώστας Καρράς και προχώρησαν σε μετάγγιση της αμμωνίας.

θυμήθηκα ότι και στο συμβάν με το φυσικό αέριο στον Σιδηροδρομικό Σταθμό (εργασίες Μετρό) Θεσσαλονίκης, είχα ακούσει πάλι την ίδια φράση από τον υπεύθυνο της πυροσβεστικής όταν μιλούσε στην τηλεόραση.

 

Βάζω το ερώτημα στην κουβέντα, για να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη κοινό και πιθανότητα απάντησης.

 

Εχετε ακούσει ή μπορείτε να φανταστείτε, η ρίψη νερού να προκαλεί κατακάθιση αερίου. Ποιά η αποτελεσματικότητα αυτής την μεθόδου;

Link to comment
Share on other sites

Για το συγκεκριμένο δε γνωρίζω κάτι αλλά αν το αέριο (φυσικό αέριο, αμμωνία κτλ) και το νερό είναι χημικά ουδέτερα τότε δε βλέπω με ποιο τρόπο η ρίψη νερού θα βοηθούσε.

 

Νομίζω το κορυφαίο σημείο του άρθρου είναι η τελευταία παράγραφος. Για να μη λέμε μετά ότι οι αξιωματούχοι του τόπου αυτού δεν ενδιαφέρονται για τον πολίτη...

Link to comment
Share on other sites

Ω ναι, χρειάζονταν τρεις αντινομάρχες για να σφραγιστούν οι εγκαταστάσεις. Ο ένας κρατούσε την κλειδαριά, ο άλλος το κλειδί και ο τρίτος .... κρατούσε τσίλιες.

Link to comment
Share on other sites

Στην όξινη βροχή νομίζω ότι ενώσεις που περιέχουν θείο (άλατα?) διαλύονται στο νερό. Το θέμα είναι αν έχουν όλα τα αερια αυτή τη "διαλυτότητα" στο νερό και πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει αυτή. Μια άλλη παράμετρος είναι η συγκέντρωση του κάθε αερίου στον αέρα. Δηλαδή αν η συγκέντρωση του αερίου είναι πολύ υψήλη το νερό πόσο θα απορροφήσει πια? Μην ξεχνάμε ότι ο άερας είναι ελαφρύτερος από το νερό και θέλει να παέι στη φυσική του θέση.

 

ίσως ένας μηχ. περιβάλλοντος να μας διαφωτίσει.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή, αν με το "κατακαθίσει" εννοούν "διαλυθεί στο νερό", χρειαζόμαστε τιμές διαλυτότητας φυσικού αερίου ή αμμωνίας στο νερό (θερμοκρασία 20 deg C) για κορεσμένα διαλύματα.

 

Αλλά το να προσπαθείς να περιορίσεις την συγκέντρωση ενός αερίου σε έναν χώρο πλημυρίοντάς τον με νερό, δεν μου φαίνεται αποτελεσματική δουλειά.

 

Για να δούμε, πόσα gr αερίου ή αμμωνίας διαλύονται σε 1 m3 νερού...

 

edit

Από τους πίνακες της σελίδας http://www.engineeringtoolbox.com/gases-solubility-water-d_1148.html, για ατμοσφαιρική πίεση και θερμοκρασία 20 deg C, προκύπτει ότι στο νερό μπορούν να διαλυθούν

0,023 gr φυσικού αερίου σε 1 kg νερού

530 gr ΝΗ3 σε 1 kg νερού.

Αν λάβουμε υπόψη ότι, στους 20 deg C, η πυκνότητα του φυσικού αερίου είναι περίπου 670 gr/m3 και της αμμωνίας είναι 716 gr/m3, αυτό σημαίνει ότι 1 kg νερού μπορεί να διαλύσει όγκο περίπου 34 λιτρων φυσικού αερίου (μηδέν εις το πηλίκο) και περίπου 790 λίτρων αμμωνίας (μάλλον ικανοποιητικό νούμερο).

Μην ξεχνάμε όμως ότι αυτές είναι οι μέγιστες τιμές διαλυτότητας και οι πραγματικές θα είναι κλάσματα αυτών. Ισως για την αμμωνία η μέθοδος αυτή με καταβροχή σε ψιλά σταγονίδιο και απορρόφηση της αμμωνίας να αποδίδει. Πάντως στο φυσικό αέριο δεν κάνει τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Στην όξινη βροχή νομίζω ότι ενώσεις που περιέχουν θείο (άλατα?) διαλύονται στο νερό. .

h2s+h2o+o3=h2so4 (ΥΔΡΌΘΕΙΟ+ΝΕΡΟ+ΟΖΟΝ=ΘΕΙΪΚΟ ΟΞΥ (ΔΙΑΛΥΜΜΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ)=ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ

αν θυμάμαι καλά αλλιώς ένας χημικός να με διορθώσει

Link to comment
Share on other sites

Η πυροσβεστική έχει τα λεγόμενα ακροφύσια "ομίχλης" τα οποία ουσιαστικά ψεκάζουν μια "ομπρέλα" με πολύ λεπτά σταγονίδια νερού. Όπως ακριβώς δίνεται και με την βροχή, το νερό έχει την ιδιότητα να "ελκύει" σωματίδια και μόρια (σκόνη-εξ ού και οι βροχές με σκόνη από την Σαχάρα) και πέφτοντας, να τα παρασέρνει στο έδαφος. Κατ'αυτόν τον τρόπο επέρχεται καθαρισμός της ατμόσφαιρας. Ε'ιναι μια μέθοδος που συνίσταται - τουλάχιστο αυτό μας έλεγαν στο ΠΝ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.