Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπογραφή Νέου Μηχανικου


Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους! 

Θα ηθελα βοηθεια με καποια ζητηματα. Σαν νεος μηχανικος εχω εγγραφει εδω και ενα χρονο στο ΤΕΕ και προσφατα, διαστημα 6 μηνων επιασα και την πρωτη μου δουλεια. Ωστοσο δεν ειμαι δηλωμενη σαν μηχανικος αλλα σαν υπαλληλος γραφειου. Η ερωτηση μου ειναι η εξης:  Τι πρεπει να κανω ωστε να μπορεσω να υπογραφω μελετες και οτι αλλο επιτρεπεται στον τομεα μου?  Αν με δηλωσει ο εργοδοτης μου σαν μηχανικο τοτε θα μπορω να υπογραφω ?  Καποιος μου ανεφερε οτι πρεπει να κανω εναρξη επαγγελματος στην εφορια. Αλλα αυτο αφορα ελευθερους επαγγελματιες?  Που μπορω να βρω σχετικες νομοθεσιες?  

Αν γνωριζετε κατι επι του παροντος θα μου ηταν πολυ χρησιμο. Σας ευχαριστω πολυ. 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε καταρχάς καλή σταδιοδρομία. Αν η υπογραφή μελετών αφορά μόνο την μισθωτή σου εργασία, δηλαδή μελέτες της εταιρείας, θα πρέπει να σε προσλάβουν ως μηχανικό και να σε ασφαλίσουν σαν μισθωτή στον αντίστοιχο κλάδο του ΕΦΚΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ). Αν θέλεις να κάνεις δικές σου δουλειές θα πρέπει να κάνεις έναρξη ως ελεύθερη επαγγελματίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται (φορολογικά, ασφαλιστικά κλπ). Αν θέλεις να τα κάνεις και τα δύο τότε έχεις δύο επιλογές: α) Σε προσλαμβάνουν ως μισθωτή μηχανικό και παράλληλα κάνεις και έναρξη σαν ελεύθερη επαγγελματίας. Αυτό φορολογικά και ασφαλιστικά ανήκει στην κατηγορία παράλληλης απασχόλησης. β) Κάνεις έναρξη και δουλεύεις στην εταιρεία με αυτό που λέμε μπλοκάκι. Κόβεις κάθε μήνα τιμολόγιο προς στον εργοδότη σου ένα ποσό που τα περιλαμβάνει όλα (αμοιβή, ΕΦΚΑ, ΦΠΑ κλπ). Φορολογικά και ασφαλιστικά είσαι ελεύθερη επαγγελματίας, εκτός αν (αφορά μόνο το φορολογικό σκέλος) τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που κόβεις είναι σε μέχρι 3 εργοδότες (αυτό ίσχυε δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αν ισχύει ακόμα).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

smartos11 σε ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση απαντηση σου πανω στο ζητημα.  Έαν κανω εναρξη ως ελευθερη επαγγελματιας θα με σενεφερε οικονομικα ως προς τα ασφαλιστικα και τα φορολογικα που θα πληρωνω? Διοτι σαν καινουργια στον χωρο δεν εχω την καταλληλη εμπειρια και τον καταλληλο κυκλο ωστε να αναλαμβανω δουλειες εξολοκληρου μονη μου.

Link to comment
Share on other sites

Ασφαλιστικά είναι τα πρώτα 5 χρόνια 204 ευρώ και μετά 285. Φορολογικά σίγουρα η επιβάρυνση θα είναι περισσότερη απ' ό,τι σαν μισθωτή καθώς δεν υπάρχει αφορολόγητο και κάποια άλλα ψιλά. Αν έχεις σταθερή την αμοιβή από την εταιρεία νομίζω πως αξίζει τον κόπο, καθώς τα έξοδα σου θα είναι καλυμμένα και θα έχεις την δυνατότητα να πας για το παραπάνω. Μέσω της εταιρείας μπορείς να δημιουργήσεις κύκλο προς κάθε κατεύθυνση και φυσικά να αποκτήσεις και εμπειρία. Υπολόγισε πως αν παίρνεις καθαρά πχ 800 ευρώ αυτή τη στιγμή, θα πρέπει η εταιρεία να σου δίνει περίπου 1300 το μήνα (υπολόγισε και ΦΠΑ, δώρα κλπ). Επιπλέον θα πρέπει να δηλώσεις επαγγελματική έδρα που σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως δηλώνεται το σπίτι που μένεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.