Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετατροπή επαγγελματικής στέγης σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Είμαι νέα μηχανικός και χρειάζομαι βοήθεια στο παρακάτω ζήτημα :

Ο ιδιοκτήτης μικρού διαμερίσματος πρώτου ορόφου σε πολυκατοικία του 2002 θέλει να το μετατρέψει από γραφείο σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Συνεπώς, χρειάζεται αλλαγή χρήσης με μία άδεια μικρής κλίμακας.

Το ερώτημα είναι : πρέπει να κάνω αλλαγή χρήσης από γραφείο σε κατοικία ή από γραφείο σε χώρο προσωρινής διαμονής ? Στην τοπική πολεοδομία μου είπαν ότι η αλλαγή χρήσης θα γίνει από επαγγελματική στέγη σε κατοικία και όταν ανέφερα τον ενδοιασμό μου περί "χώρου προσωρινής διαμονής" όπως ορίζεται και στον Κτιριοδομικό ως ξεχωριστή χρήση εκείνοι επέμειναν πως πρέπει να γίνει αλλαγή σε κατοικία γιατί είναι δυσμενέστερη περίπτωση (;) 

Ποια χρήση τελικά ικανοποιεί καλύτερα την αλλαγή που θέλω να κάνω για την κλίμακα του έργου ?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Υποθέτω ότι θέλει να κάνει βραχυχρόνια μίσθωση στο διαμέρισμα. Επομένως η χρήση της κατοικίας θα είναι αυτή που θα πρέπει να υφίσταται. Τώρα, για το θέμα της τρέχουσας χρήσης γραφείου, αυτή αναγράφεται στα εγκεκριμένα σχέδια της Ο.Α ή απλώς ο πελάτης το χρησιμοποιεί σαν γραφείο. Να εξηγήσω ότι για κάποια επαγγέλματα όπως το δικό μας, του λογιστή, του δικηγόρου κλπ, μπορεί να υπάρχει επαγγελματική έδρα στο διαμέρισμα που διαμένει χωρίς αυτό να αλλοιώνει την νόμιμη χρήση του διαμερίσματος η οποία είναι η κατοικία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33 Αρχικά, ευχαριστώ πολύ για την έγκαιρη απάντηση ! 
Είναι ορισμένο στα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας ως «Επαγγελματική Στέγη» γιατί παλαιότερα είχε γίνει αλλαγή χρήσης από «Κατοικία» βάσει της αρχικής οικοδομικής άδειας σε «Επαγγελματική Στέγη» (ατυχές γεγονός σε ότι αφορά τον σημερινό ιδιοκτήτη προφανώς), αλλά έτσι έγινε .. 

Εν πασει περιπτώσει, πότε θα χρειαζόταν να γίνει αλλαγή σε «Χώρο προσωρινής διαμονής» ; Εάν ήταν άλλου τύπου μίσθωση για παράδειγμα ; 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η άδεια αλλαγής χρήσης έγινε μετά τον ΓΟΚ 85; Το ρωτάω αυτό διότι μοιάζει κάπως "ερασιτεχνικό" το να μην έχει αναγραφεί συγκεκριμένη χρήση (πχ γραφείο κλπ) και αφέθηκε αόριστο. 

Η προσωρινή διαμονή μπορεί να αφορά τουριστικές εγκαταστάσεις κλπ. 

Αντιγράφω την σχετική παράγραφο από τον κτιριοδομικό.

 1.Β. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ: 
      Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όσα κτίρια ή τμήματα κτιρίων χρησιμοποιούνται για να παρέχουν στους ενοίκους τους κατάλληλους χώρους για ύπνο και σωματική υγιεινή και καθαριότητα, εφόσον δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες κατοικίας, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και σωφρονισμού
      Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και: 
      -Τα ξενοδοχεία 
      -Οι ξενώνες 
      -Τα οικοτροφεία και οι κοιτώνες για υγιή άτομα ηλικίας έξι ετών ή μεγαλύτερης

Link to comment
Share on other sites

Ναι, η αλλαγή χρήσης έγινε το 2007.. Δυστυχώς δεν αναγράφει συγκεκριμένη χρήση παρά το γενικό «Επαγγελματικές Στέγες» (αφορά και άλλα διαμερίσματα της ίδιας οικοδομής) 

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος-βλ κανόνες συμμετοχής
Link to comment
Share on other sites

Για τις θέσεις στάθμευσης δεν θα έχεις πρόβλημα αφού για γραφεία και καταστήματα απαιτούνται περισσότερες ανά μονάδα ή επιφάνεια συγκριτικά με την κατοικία. Φορτία και κατηγορία σεισμικής επικινδυνότητας κατά ΝΕΑΚ δεν προκύπτουν δυσμενέστερα με την ζητούμενη χρήση, οπότε εκτιμώ ότι μπορείς να προχωρήσεις στην αλλαγή χρήσης μέσω ΕΕΔΜΚ. Προσοχή βεβαίως και στην έλεγχο προϋπολογισμού εφόσον γίνουν και εργασίες αναδιαρρύθμισης και επισκευών, ώστε να προκύπτει μικρότερος των 25.000 Ευρώ, διαφορετικά σε πάει σε έκδοση κανονικής άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Ο προϋπολογισμός είναι μικρός κάτω των 10.000€ και θέσεις στάθμευσης δεν απαιτείται να προβλέπονται έτσι και αλλιώς στην περιοχή :) 

Πολύ χρήσιμα όσα επισημαίνετε και πάλι σας ευχαριστώ ! 

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.