Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενίσχυση Υφιστάμενου Κτηρίου


 

Recommended Posts

Χαίρετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα:

Έχω μια οικοδομή η οποία είναι 17 ετών και έχει κατασκευαστεί ο φέρων οργανισμός απο Ο/Σ και έμεινε έτσι, ανεπίχριστη και χωρίς καμια προστασία. Βρίσκεται στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης σε αρκετα ξηρό κλίμαμε απόσταση απο την θάλασσα τα 8 χλμ. Ο φέρων οργανισμός δεν έχει σημαντικές ή εκτεταμένες βλάβες παρα μόνο τοπικές αποφλοιώσεις οπου φαίνονται οι οπλισμοι. Ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να το αποτελειώσει. Το κτίριο είναι 2όροφο με υπόγειο. Απο μένα θέλει συμβουλές για την ασφαλή αποπεράτωση και λειτουργία του κτιρίου.

Σαν πρώτη επέμβαση σκέφτομαι να ξύσω τα σημεία όπου υπάρχει αποφ΄λοίωση και να τα ενισχύσω με ρητινούχο σκυρόδεμα.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: Να πληρωθεί ο φορέας με ισχυρή τοιχοποιία ωστε να ενισχυθεί στατικά ή να επιλέξω μια ελαφριά τοιχοποιία ωστε να μειώσω τα φορτία?

Όποιες ιδέες/προτάσεις υπάρχουν είναι καλοδεχούμενες.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, θα σε συμβούλευα να κάνεις κάποιες διερευνήσεις για το αν έχει ενανθρακωθεί το σκυρόδεμα και για τον βαθμό οξείδωσης του οπλισμού. Εάν είσαι καλά από αυτα, θα έλεγα να συνεχίσεις με τοπικές επισκευές και κανονικές τοιχοποιίες.

Ο φέρων οργανισμός δεν έχει σημαντικές ή εκτεταμένες βλάβες παρα μόνο τοπικές αποφλοιώσεις οπου φαίνονται οι οπλισμοι.

Τί αποφλοιώσεις;;; Σπάσιμο γωνίας, τίναγμα σκυροδέματος; Καμιά φωτογραφία υπάρχει;

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα έπρεπε να γίνει και ένας έλεγχος στατικής επάρκειας? Η οικοδομή είναι του '92 (έχουν γίνει 2 αναθεωρήσεις του κανονισμού)...Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Link to comment
Share on other sites

Θα πάρει παράταση άδειας για αποπεράτωση. Ο φέρων οργανισμός έχει τελειώσει. Παίζει μόνο να γίνει αυτοψία από την πολεοδομία. Τι λέω "παίζει"; Σίγουρα θα γίνει...

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον η μελέτη έχει γίνει το 92 θεωρώ ότι απλά πρέπει να τηρήσεις τα φορτία της μελέτης σχετικά με τις τοιχοποιίες [αν δεν έχεις ρηγματώσεις ή περίεργα βέλη κάμψης]. Δεν είναι δηλαδή και τόσο παλιά για να κάνεις ελέγχους. Αυτή είναι προσωπική μου άποψη και δεδομένου ότι έχει κατασκευαστεί ο φέρων οργανισμός μπορεί η άδεια να αναθεωρηθεί επ' αόριστο.

Συμφωνώ με την παρατήρηση του acnt περί ενανθράκωσης και οξείδωσης. Πρόσφατα συζητήθηκε το πως γίνεται ο έλεγχος σε ενανθράκωση. Μπορείς να κάνεις αναζήτηση με τη λέξη ενανθράκωση και θα βρεις τον τρόπο. Επί τροχάδην σου λέω πως πρέπει να αγοράσεις φαινολοφθαλείνη από κατάστημα με χημικά προϊόντα και να φτιάξεις ένα διάλυμα 1% κατά βάρος με αιθανόλη, δηλαδή διαλύεις μικρή ποσότητα φαινολοφθαλείνης σε καθαρό οινόπνευμα.

Με το διάλυμα αυτό ψεκάζεις την περιοχή που θες να ελέγξεις και εάν γίνει ροζ-μωβ τότε έχεις μη ενανθρακωμένο σκυρόδεμα. Προσοχή πρέπει να δοθεί στο να είναι καθαρή η επιφάνεια του ελεγχόμενου δοκιμίου αλλά και να περιμένεις 1-2 λεπτά. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις τρυπάνι και να ψεκάσεις τη "σκόνη". Πράγματα τα οποία δεν τα ήξερα πριν λίγες μέρες αλλά χάρη σε αυτό το site πήρα τις πληροφορίες που ήθελα.

Πρόσφατα έκανα τον παραπάνω έλεγχο και σύντομα σκέφτομαι να ανοίξω ένα θέμα και να βάλω φωτογραφίες.

Link to comment
Share on other sites

...Πρόσφατα έκανα τον παραπάνω έλεγχο και σύντομα σκέφτομαι να ανοίξω ένα θέμα και να βάλω φωτογραφίες.

Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό.

Link to comment
Share on other sites

@ a.demis

 

Η διαφορά των φορτίων από τη διαφορετική τοιχοποιία (ισχυρή ή ελαφριά) που σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις είναι αμελητέα για το διώροφο κτίσμα. Καλύτερα να επικεντρώσεις την προσοχή σου στην προστασία του σκυροδέματος και του οπλισμού, όπως προτείνουν οι συνάδελφοι παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Η άδεια μπορεί να αναθεωρηθεί επ' αόριστο μετά από αυτοψία της πολεοδομίας και με βεβαίωση του ΙΚΑ ότι ο σκελετός έγινε στην πρώτη τετραετία. Αν δεν έχει γίνει την πρώτη τετραετία θα έχεις τρεχάματα.

 

Το βασικότερο είναι να ελέγξεις τις φθορές του σκελετού (οξειδώσεις - ενανθράκωση) καθώς και να φροντίσεις για την αποκατάσταση τους.

 

Όσον αφορά στο θέμα της αντοχής πρέπει να το δεις χωριστά. Είναι επιλογή του ιδιοκτήτη. Θέλει ένα κτίριο λυμένο με παλαιούς κανονισμούς ή ένα ενισχυμένο (εφόσον γίνεται εύκολα η ενίσχυση σε αυτό το στάδιο) και σύμφωνο με τους νέους κανονισμούς? Στην περίπτωση αυτή θα έχεις και άλλα τρεχάματα στην πολεοδομία...

 

Το θέμα της τοιχοπλήρωσης απαντιέται μόνο με κατόψεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.