Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα στάθμης υπόγειων υδάτων σε οικοδομή


Jimious

Recommended Posts

Χτίζω σπίτι στην Λευκάδα Ισόγειο και υπόγειο. Εχουν πέσει τα μπετά. Βρίσκεται σε κτήμα στον κάμπο της Λευκάδας. Υπάρχει πρόβλημα συσσώρευσης υδάτων στο υπόγειο. Το δάπεδο του υπογείου βρίσκεται στα 2,1μ περίπου απο την επιφάνεια. Οταν σκάψαμε για να βάλουμε 2 τσιμεντένιους σωλήνες του 1μ κάτω απο την ράμπα στην είσοδο του γκαράζ βρήκαμε νερό σύμφωνα με τον εργάτη στα 70cm.  Οπότε απο την επιφάνεια είναι περίπου 2,8μ η στάθμη του νερού. Αυτό έγινε Οκτώβριο πριν ξεκινήσουν οι βροχές στην Λευκάδα. Τώρα μετά απο βροχές το νερό είναι στα 50 cm μέσα στο υπόγειο, λίμνη δηλαδή, ενώ πριν λίγες μέρες είχε γίνει απάντληση υδάτων και δεν έχει βρέξει απο τότε.

Τα ερωτήματα:

1) Είναι δυνατόν η στάθμη να ανέβηκε τόσο πολύ με τις βροχές ? Μιλάμε για περίπου 1,2μ ! Πως μπορώ να δω αν είναι παροδικό φαινόμενο απορροής υδάτων και όχι μόνιμα η στάθμη εκεί τον χειμώνα ?

2)Δεν έπρεπε οι μηχανικοί που έδωσαν άδεια για να γίνει υπόγειο (απο Λευκάδα και αυτοί) να το ξέρουν αυτό ?

3)Μπορώ να κινηθώ νομικά για αποζημίωση ? Πχ μου είπε ο μηχανικός σε περίπτωση που είναι όντως εκεί η στάθμη να κάνω καλή μόνωση στην πλάκα υπογείου αρμούς κλπ και θα είναι οκ. Μπορώ να ζητήσω να πληρώσει αυτός το κόστος?

Ευχαριστώ

 

 

Link to comment
Share on other sites

1. Κάτω από το δάπεδο του υπογείου υπάρχει η θεμελίωση. Κατά τη γενική εκσκαφή (και όχι από τη μαρτυρία του "εργάτη") θα έπρεπε να είχε εντοπιστεί το πρόβλημα. Αν λοιπόν κατά τη γενική εκσκαφή (περίπου στο -0,80 από το δάπεδο του υπογείου, εκτός κι αν η θεμελίωση είναι radier οπότε είναι γύρω στο -0.50) δεν βρέθηκε νερό, είναι προφανές ότι η στάθμη ανέβηκε με τις έντονες βροχοπτώσεις. Για το αν το φαινόμενο είναι παροδικό ή μόνιμο, θα σε ενημερώσουν γνώστες της περιοχής. Για τον έλεγχο της στάθμης, θα σκάψεις στην αυλή ένα λάκκο με βάθος μεγαλύτερο (περ. 1 μ) από τη στάθμη δαπέδου του υπογείου. Για λόγους ασφάλειας (αλλά κι αισθητικής) μπορείς να τοποθετήσεις  τσιμεντοσωλήνες (εν είδει πηγαδιού) επαρκούς διαμέτρου ώστε να ελέγχεται η στάθμη του νερού

2. Οι μηχανικοί (κι εσύ μηχανικός είσαι) δεν είναι μάντεις. Οι σχετικές γνώσεις προέρχονται από στατιστικά στοιχεία

3. Πριν καταφύγεις σε μηνύσεις (από τις οποίες μόνον οι δικηγόροι θα επωφεληθούν), δες πώς θα αντιμετωπίσεις σοβαρά το ζήτημα. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ είμαι ηλεκτρονικός μηχανικός καμία σχεση με οικοδομές. Αν κατάλαβα καλά προτείνεις να σκάψω ένα λάκκο στην αυλή για να βλέπω τη στάθμη. Προφανώς είναι ίσως ο πιο σίγουρος τρόπος για να δω που είναι η στάθμη αλλά πρέπει να σκάψω σε βάθος πάνω απο 2 μ οπότε θα χρειαστεί μηχάνημα έργου και θα κοστίσει μάλλον ακριβά. Φυσικά δεν το απορρίπτω αλλά είναι η τελευταία κίνηση. Και πάλι δεν θα μου λύσει το πρόβλημα.

1) Θεωρείς οτι μπορεί να ανέβει τόσο ψηλά η στάθμη  ?

2) Αν η στάθμη είναι τόσο ψηλά τι επιλογές έχω ? Μπορώ να μονώσω με κάποιο τρόπο ώστε και η στάθμη να είναι ψηλά να είμαι ήσυχος ?

Ο ενας μηχανικός μου είπε να μονώσω λίγο καλύτερα το υπόγειο τους αρμούς κλπ και θα είμαι εντάξει (ήδη έχει μόνωση ένα μαύρο πλασιτκό-αυγοθήκη που βάζουν εξωτερικά). Ο άλλος μου είπε να κλεισω το γκαράζ και να το κάνω παράθυρο λες και αυτο είναι το πρόβλημα.

Οσο για την αποτελεσματικότητα των μηχανικών νομίζω οτι έχω δικαίωμα να είμαι αυστηρός. Δεν μιλάμε για πασατέμπους. Τα χρήματα που δίνω είναι μαζεμένα απο μένα με κόπους ετών, γι αυτόν κοστίζει μερικές εργατοώρες. Υποτίθεται οτι είναι απο την περιοχή και δεν έχει τύχει να χτίσει κατοικία με υπόγειο. Αν πας σε γιατρό που δεν ήταν καλός θα πεις έκανε λάθος δεν έγινε και τίποτα ή θα ψάξεις να βρεις το δίκιο σου ? Δεν με ενδιαφέρει να τον τιμωρήσω με ενδιαφέρει αν έκανε λάθος απο απροσεξία να το παραδεχτεί και να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος.

 

Link to comment
Share on other sites

Από τα λεγόμενά σου, αντιλαμβάνομαι ότι δεν το έψαξες (την κατασκευή του σπιτιού) όσο έπρεπε.

Ο λόγος που πρότεινα τη δημιουργία "πηγαδιού" είναι για να διαπιστώσεις αν τα νερά στο υπόγειο οφείλονται στη βροχή (μέσω της ράμπας) ή στον υδροφόρο ορίζοντα. Αφού λυθεί αυτό, έπεται ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η πλαστική "αυγοθήκη" δεν προσφέρει τίποτε από πλευράς υγρομόνωσης. Η σωστή λύση είναι στεγανοποίηση με τσιμεντοειδές. Επειδή όμως στοιχίζει, κάποιοι εφηύραν την "αυγουλιέρα".

 

υ.γ. Πριν επισκεφθώ για πρώτη φορά γιατρό, φροντίζω να κάνω μιαν "έρευνα αγοράς". Όμως, ακόμη και στον καλύτερο, διατηρώ  το σκεπτικισμό μου

   

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.