Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόφαση ΣΤΕ 176/2023


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Τις τελευταίες δύο ημέρες αντιλήφθηκα για αυτή την περίφημη απόφαση του ΣτΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση και έχω θορυβηθεί. Το θέμα μου είναι το εξής:

Αγόρασα ένα γήπεδο εκτός σχεδίου , εντός ζώνης 500 μέτρων από οικισμό με εμβαδό 2035τμ προυφιστάμενο του '77. Το γήπεδο βρίσκεται εντός Γ.Π.Σ., σε περιοχή προς πολεοδόμηση με χρήση γης αμιγής κατοικία.

Το γήπεδο έχει πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο με ΕΚ (κτηματολόγιο) 4,5 μέτρα (στην ουσία είναι μία λωρίδα πλάτους 4,5 μέτρων και μήκους 10 μέτρων που λειτουργεί ως δίοδος και οδηγεί στο υπόλοιπο γήπεδο που έχει εμβαδόν χοντρικά 20x100).

Για τον εν λόγω γήπεδο, προ αγοράς του, έχει εκδοθεί έγγραφη βεβαίωση της αρμόδιας ΥΔΟΜ, η οποία βεβαιώνει ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και αναγράφεται στο συμβόλαιο με αριθμό πρωτοκόλλου.

Τον Νοέμβριο έβγαλα προέγκριση Ο.Α. κανονικά με ισχύ έως τον Νοέμβριο του 2023.

Επειδή όπως είπα τις τελευταίες δύο ημέρες έχω αντιληφθεί οτι υπάρχει "θέμα" και ο μηχανικός μου λείπει στο εξωτερικό και εγώ θα σκάσω από το άγχος, πιστεύετε οτι θα έχω πρόβλημα με την έκδοση Ο.Α. μετά την απόφαση του ΣτΕ ; Αν απαιτείται όντως πρόσωπο, πόσα μέτρα απαιτούνται ; αρκεί το πρόσωπο 4.5 μέτρα ή χρειάζεται παραπάνω ; 

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. 

Link to comment
Share on other sites

Όλα παίζονται... Το ΣτΕ προκάλεσε ταραχή σε πολύ κόσμο. Όλοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις να δούμε αν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠ.ΕΝ.

Στέκομαι σε αυτό που αναφέρεις ότι "Το γήπεδο έχει πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο με ΕΚ (κτηματολόγιο) 4,5 μέτρα (στην ουσία είναι μία λωρίδα πλάτους 4,5 μέτρων και μήκους 10 μέτρων που λειτουργεί ως δίοδος και οδηγεί στο υπόλοιπο γήπεδο που έχει εμβαδόν χοντρικά 20x100)"

Να επισημάνω ότι το Κτηματολόγιο δεν έχει δικαιοδοσία να χαρακτηρίζει δρόμους. Το "ειδικής έκτασης  (ΕΚ) " ΚΑΕΚ δρόμου δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, αναφορικά με τον χαρακτηρισμό δρόμου. Επιπλέον, λες ότι έχει πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο ,λωρίδα που λειτουργεί ως δίοδος. Άρα, μάλλον κάπου τα έχεις  μπερδέψει και η προέγκριση που έβγαλες (εξαιτίας του Ν. 4759/20) έγινε με επίκληση της κατά παρέκκλιση αρτιότητας ως γήπεδο εντός ζώνης 500 μ δυνάμει του άρθρου 40 Ν. 4759. 

Αναμένεις τις εξελίξεις...

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ναι πράγματι η προέγκριση βγήκε με επίκληση της κατά παρέκκλιση αρτιότητας όπως λες.

Όσον αφορά τον δρόμο προφανώς το διατύπωσα λάθος και δεν έγινα κατανοητός. Η λωρίδα που αναφέρω δεν είναι η δημοτική οδός, είναι κομμάτι γης ιδιοκτησίας μου, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο εμβαδόν του γηπέδου. Η δημοτική οδός περνά μπροστά από την λωρίδα αυτή.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.pdf

Link to comment
Share on other sites

Έχεις πρόσωπο στο δρόμο όσο η λωρίδα (4 μ).  Γι αυτό και δεν πήρες παρέκκλιση ως παρόδιο, αλλά ως εντός ζώνης 500 μ. Αναμένεις τις εξελίξεις. Έχει γίνει της....με το θέμα αυτό. Οι Υ.ΔΟΜ ζητούν από το ΥΠ.ΕΝ διευκρινήσεις, το ΥΠ.ΕΝ περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ και να δει πως και εάν εναρμονιστεί με την απόφαση 176/23. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.