Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προβληματική ανακαίνιση


EmmGar

Recommended Posts

Καλησπέρα. Η πολυκατοικία στην οποία κατοικώ, χτίστηκε το διάστημα 1979-1982 από τον πατέρα μου, Διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό του ΕΜΠ. Το 2018 αγοράστηκε το ισόγειο διαμέρισμα από μία αλλοδαπή, εκ Χιλής. Το 2022, η Χιλιανή προσέλαβε ένα συνεργείο "ψευτο-μαστόρων", οι οποίοι μόνο προβλήματα έχουν προκαλέσει. Γκρέμισαν έναν τοίχο, ενοποιώντας 2 δωμάτια, και καθαίρεσαν κομμάτι ενός άλλου τοίχου, για να δημιουργήσουν μία νέα θύρα. Ευτυχώς, οι τοίχοι δεν είναι φέροντες και δεν συμμετέχουν στην φέρουσα ικανότητα της πολυκατοικίας. Επίσης, ξήλωσαν ένα φρεάτιο εντός του ισόγειου διαμερίσματος, δημιουργώντας πρόβλημα στο αποχετευτικό σύστημα της πολυκατοικίας. Ξήλωσαν μέρος των υδραυλικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, υποσχόμενοι ότι θα γίνουν νέες τοποθετήσεις.

 

Ένα μήνα μετά την έναρξη των εργασιών, εξαφανίστηκαν, με αποτέλεσμα το ισόγειο διαμέρισμα να παραμείνει ημιτελές και μη-κατοικίσιμο. Ο πατέρας μου ρώτησε, αν έχει βγει Άδεια Εργασιών Μικρής Κλίμακας, και οι "ψευτο-μάστορες" απάντησαν "δεν χρειάζεται". Σε επικοινωνία μεταξύ εμού και της Χιλιανής, η Χιλιανή αρνήθηκε (!!) να επιστρέψει στην Ελλάδα, για να ελέγξει την ανακαίνιση του σπιτιού της, προφασιζόμενη δικαιολογίες, και ενημέρωσε ότι η ανακαίνιση θα κοστίσει 30.000-40.000 ευρώ. Θα ήθελα να λάβω κάποιες σοβαρές συμβουλές και απαντήσεις, στα ακόλουθα ερωτήματα:

 

1) Εφ'όσον θα κάνουν τόσο σημαντικές εργασίες, όπως αλλαγή διαρρύθμισης, επανεγκατάσταση μέρους των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου, κλπ, και το κόστος είναι άνω των 25.000 ευρώ, χρειάζεται Άδεια Εργασιών Μικρής Κλίμακας ή Άδεια Δόμησης? Ή δεν χρειάζεται τίποτα?

 

2) Αν έχει εκδοθεί Άδεια Εργασιών Μικρής Κλίμακας, αυτή έχει ισχύ 12 μηνών, έτσι? Η Άδεια Εργασιών Μικρής Κλίμακας μπορεί να παρατείνεται "επ' αόριστον"? Με αυτή τη λογική, η ανακαίνιση δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί, ώστε να ολοκληρωθεί η ανακαινίση εντός "λογικού" χρονικού διαστήματος?

 

3) Εντός του ισογείου διαμερίσματος, υπάρχουν κοινόκτητα αντικείμενα, όπως τα θεμέλια του φέροντα οργανισμού της πολυκατοικίας και τα φρεάτια του αποχετευτικού συστήματος. Δεν μας ζητήθηκε, όμως, να υπογράψουμε κάποια υπεύθυνη δήλωση συνιδιοκτητών, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Αυτό είναι παράνομο, έτσι?

 

4) Έχουμε ζητήσει να λάβουμε το ιδιωτικό συμφωνητικό, που έχει υπογραφεί μεταξύ της Χιλιανής και των "ψευτο-μαστόρων", για να ελέγξουμε τί έχουν συμφωνήσει και τί έχουν υπογράψει, αλλά και οι δύο πλευρές αρνούνται να μας το στείλουν. Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες έχουμε δικαίωμα να λάβουμε γνώση των συμφωνηθέντων ή όχι?

 

5) Ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις μας? Να κάνουμε καταγγελία στην Πολεοδομία? Να κάνουμε μήνυση στους "ψευτο-μάστορες", επειδή έκαναν ζημιά στο κοινόκτητο φρεάτιο? Μήπως να καλέσουμε κλιμάκιο από το ΤΕΕ, για να εκδόσει κάποια τεχνική γνωμοδότηση?

 

6) Υπάρχει κάποιος νόμιμος τρόπος να διώξουμε τους "ψευτο-μάστορες" και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες να επιλέξουν από κοινού κάποιο σοβαρό τεχνικό γραφείο, για να αναλάβει την ανακαίνιση?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

16 λεπτά πριν, EmmGar said:

.... Θα ήθελα να λάβω κάποιες σοβαρές συμβουλές και απαντήσεις, στα ακόλουθα ερωτήματα:

......

6) Υπάρχει κάποιος νόμιμος τρόπος να διώξουμε τους "ψευτο-μάστορες" και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες να επιλέξουν από κοινού κάποιο σοβαρό τεχνικό γραφείο, για να αναλάβει την ανακαίνιση?....

Έχετε γενικό και ειδικό πρόβλημα..... Και το "Χιλιανή" είναι στην Χιλή και η εργολαβία "Ψευτο μάστορες" όπως λες..... κι αν ισχύουν αυτά η μόνο σοβαρή συμβουλή που θα σου έλεγα θα ήταν

βρες και ανάθεσε τα προβλήματα αυτά σε

  • σοβαρό Δικηγόρο
  • σοβαρό τεχνικό γραφείο Μηχανικών.

όλα τα άλλα θα είναι ημίμετρα ..... 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.