Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός αντιεκρηκτικού ανεμιστήρα.


alej

Recommended Posts

Σε ένα χώρο περίπου 160 m3 με συσκευές υγραερίου 120 kW, υπολόγισα αντιεκρηκτικό ανεμιστήρα 1000 m3/h.

Ο υπολογισμός έγινε λαμβάνοντας υπόψη την ισχύ των συσκευών και την αναλογία για δημιουργία εκρηκτικού μίγματος προπανίου (2%).

Για πείτε την άποψή σας...

Link to comment
Share on other sites

Τι δουλειά, ακριβώς, θα κάνει ο ανεμιστήρας;

Αν είναι, για την αποφυγή εκρηκτικού μίγματος, τότε να ρωτήσω: έχεις μόνιμη πηγή απελευθέρωσης αερίου στον χώρο; Και αν ναι, πόση είναι η παροχή της μόνιμης πηγής;

 

Αν δεν είναι μόνιμη η πηγή, και θέλεις να αντιμετωπίσεις τυχαία διαρροή, τότε το μέγεθος του ανεμιστήρα, θα εξαρτάται από το μέγεθος της διαρροής.

 

Γιατί δεν βάζεις ανιχνευτές διαρροών;

Περιέγραψε τον χώρο αν θέλεις...

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

1.Δεν πρόκειται για μόνιμη πηγή αλλά για αντιμετώπιση τυχαίας διαρροής. ανιχνευτές διαρροών θα μπουν για να ενεργοποιούν τον ανεμιστήρα.

Το ερώτημα ουσιαστικά είναι ΄΄το μέγεθος της διαρροής΄΄.

Δεν μιλάμε προφανώς για αστοχία υλικού π.χ. σπάσιμο σωλήνα, γιατί τότε είτε το shut off είτε η βαλβίδα υπερβολικής ροής θα κόψει. Μιλάμε για μια μικρή διαρροή πχ. σε μια σύνδεση από κακή λόγου χάρη χρήση.

Ο χώρος είναι περίπου 60 τ.μ. με ύψος 3μ.

Θεωρείς τα 1.000 m3 ικανοποιητικά;

2. Υπάρχει κάποια ΚΥΑ/ΦΕΚ ή έστω ξένο πρότυπο υπολογισμού των κυβικών/εναλλαγών αέρα;

Link to comment
Share on other sites

Το να αντιμετωπίζεις τυχαία (και όχι μόνιμη και σταθερή διαρροή που πιθανώς υπάρχει για λειτουργικούς λόγους) διαρροή αερίου με ανεμιστήρα ΔΕΝ είναι συνήθης πρακτική. Μάλλον επικίνδυνη πρακτική, ειδικά αν ΔΕΝ διακόπτεται η παροχή του αερίου, έτσι ώστε να σταματήσει η διαρροή. Αν τώρα θέλεις να προσθέσεις και ανεμιστήρες, εντάξει. Αλλά δεν σε διασφαλίζει σε τίποτα παραπάνω.

 

Ο χώρος πώς χρησιμοποιείται; Τι μηχανήματα, πόσοι άνθρωποι ;

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα να σου πω ότι φυσικά και θα υπάρχει και ηλεκτροβάνα με ανιχνευτές εκτός από shut off και βαλβίδα υπερβολικής ροής. Μιλάμε πάντα για επιπλέον μέτρο ασφαλείας.

Κουζίνα εστιατορίου είναι με άτομα εργασίας υποθέτω 3-4.

Link to comment
Share on other sites

Το να αρχίσουν οι ανεμιστήρες να δουλεύουν εάν ανιχνευθεί μία συγκέντρωση αερίου δεν προσθέτει μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς υπάρχει ήδη πολύυυυς αέρας για να αραιωθεί το διαρρέον αέριο. Εάν αρχίσουν να λειτουργούν οι ανεμιστήρες, αφού θα έχει διακοπεί η παροχή αερίου, δεν πρόκειται να προσθέσει ασφάλεια.

Εξίσου, ή ίσως λιγότερο "τραβηγμένη", με τους ανεμιστήρες, πρόταση θα ήταν να κλείνει η παροχή ρεύματος και να ψύχονται αμέσως (με καταιονισμό ίσως) όλες οι θερμές επιφάνειες, αλλά επίσης δεν θα πρόσθετε ασφάλεια μία τέτοια λύση.

 

Και αν μάλιστα, βάλεις στους ανεμιστήρες και αντιεκρηκτικούς κινητήρες, ακριβαίνει υπερβολικά η πρόταση...

 

Θα πρότεινα να εστιάσεις την προσοχή σου (και τα λεφτά), στην ποιότητα, (κυρίως αξιοπιστία, ανταλλακτικά, συντήρηση κλπ) των ανιχνευτών.

Link to comment
Share on other sites

΄΄Το να αρχίσουν οι ανεμιστήρες να δουλεύουν εάν ανιχνευθεί μία συγκέντρωση αερίου δεν προσθέτει μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς υπάρχει ήδη πολύυυυς αέρας για να αραιωθεί το διαρρέον αέριο΄΄

Εδώ κάνεις κάνεις λάθος φίλε Κώστα καθώς μιλάμε για 2% κ.ο. = 3,2 κ.μ. (μόλις) όσον αφορά στο σύνολο του όγκου και χωρίς να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι θα συγκεντρωθεί χαμηλά. Μια αποκόληση φλόγας, μια μικρή διαρροή στις συνδέσεις των συσκευών είναι πιθανά αίτια μικροδαρροής. Στην αποκόληση φλόγας δε, αν και οι συσκευές διαθέτουν ασφάλεια έχει τύχει να μην λειτουργήσει!

΄΄Εάν αρχίσουν να λειτουργούν οι ανεμιστήρες, αφού θα έχει διακοπεί η παροχή αερίου..΄΄

Θεωρείς δεδομένο ότι σε μια μικροδιαρροή θα κλείσει η ηλεκτροβάνα αφού πάρει εντολή από τον ανιχνευτή.

Αν δεν κλείσει λοιπόν; Αν π.χ. κολήσει; Μην μου πεις ότι δεν γίνεται αυτο... Αν -γιατί και αυτό το είδα - την έχουν απενεργοποιήσει γιατί έπεφτε διαρκώς και δεν ήξεραν γιατί και είπαν ε, καμιά 2-3 μέρες μωρέ μέχρι να βρούμε τι φταίει;

Εν τέλει υπάρχει κάποιος τρόπος υπολογισμού; Κάποια οδηγία/Νόμος σχετικός/ακόμα και οδηγίες κατασκευαστών;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Το 2% κ.ο είναι αυτό που αισθάνεται τοπικά ο αισθητήρας. Δεν είναι το 2% όλου του όγκου του χώρου.

 

Για την δυσλειτουργία της βάνας του αερίου, φυσικά και υπάρχει περίπτωση να κολλήσει ή να γίνει κάτι άλλο στραβό, που συνήθως γίνεται αρκετές φορές... Για αυτό είπα να επενδύσεις στην αξιοπιστία των ανιχνευτών και συμπληρώνω στο σύστημα διακοπής αερίου.

 

Για το καθεαυτό ερώτημά σου, δεν γνωρίζω καμία σχετική μέθοδο υπολογισμού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.