Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κανονισμοί για στατική μελέτη.


 

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Για στατικές μελέτες ποιους κανονισμούς πρέπει να γνωρίζω? Ισχύουν οι κανονισμοί ΕΑΚ2000, ΕΚΩΣ2000 και ΚΤΣ2016 ακόμα ή έχει αλλάξει τίποτα? Επίσης, καθώς είμαι καινούργια στο επάγγελμα, γίνεται να με διαφωτίσει κάποιος ποια είναι οι διαφορά αυτών των κανονισμών με τους Ευρωκώδικες? Τα ίδια πράγματα λένε ή πρέπει να κάτσω να διαβάσω και τους Ευρωκώδικες?

Link to comment
Share on other sites

Οι ελληνικοί κανονισμοί ΕΑΚ/ΕΚΩΣ εξακολουθούν να ισχύουν και είναι σε παράλληλη εφαρμογή με τους Ευρωκώδικες. Σε κάθε μελέτη επιλέγει ο κύριος του έργου πιο πλαίσιο κανονισμών θέλει να χρησιμοποιηθεί για την μελέτη του (βλ. ΦΕΚ 1457 Β, 30/5/2014).

Σε αρκετά σημεία οι κανονισμοί έχουν κοινή λογική, αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφοροποιήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αναλυθούν πρόχειρα σε ένα forum. Υπάρχουν εξαιρετικά βοηθητικά συγγράμματα, τα οποία είναι μια πολύ καλή αρχή, δεν αρκούν όμως από μόνα τους, πρέπει οπωσδήποτε να μελετηθούν παράλληλα με τους ίδιους τους κανονισμούς. Υπόψιν ότι στα επόμενα χρόνια οι σημερινοί Ευρωκώδικες θα αντικατασταθούν από ριζικά αναθεωρημένες εκδόσεις.

Κατά την προσωπική μου άποψη, οι ΕΚ είναι πολύ πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο, ωστόσο λάβε υπόψιν ότι δεν διατίθενται δωρεάν. Επίσης, για κατασκευές από δομική ξυλεία, χάλυβα και φέρουσα τοιχοποιία, είναι ουσιαστικά μονόδρομος οι ΕΚ. Οι φορτίσεις χιονιού και ανέμου είναι επίσης αρκετά πιο λεπτομερείς. Καλύπτεται δε και ο σχδιασμός έναντι πυρκαγιάς.

Ο όγκος των ΕΚ είναι τρομακτικός και ο τρόπος που έχουν γραφτεί είναι έως και απαράδεκτος (καμία σχέση με την λογική κύριως κείμενο και από δίπλα ανάλυση με σχόλια όπως έχουν οι ελληνικοί κανονισμοί) αλλά αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει.

 

Edited by ktomp
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Οπότε μια καλή αρχή θα ήταν να πάρω κάποιο σύγγραμμα το οποίο σε συνδυασμό με τους ΕΑΚ/ΕΚΩΣ θα μου κάνει την ζωή πιο εύκολη? Όσο για ειδικότερα θέματα όπως αυτά που ανέφερες ("για κατασκευές από δομική ξυλεία, χάλυβα και φέρουσα τοιχοποιία, είναι ουσιαστικά μονόδρομος οι ΕΚ. Οι φορτίσεις χιονιού και ανέμου είναι επίσης αρκετά πιο λεπτομερείς. Καλύπτεται δε και ο σχδιασμός έναντι πυρκαγιάς.") μπορώ να τσεκάρω τους ΕΚ οι οποίοι νομίζω είναι εύκολο να τους βρεις δωρεάν,αλλά στα αγγλικά μόνο.

Βασικά η όλη πορεία μιας στατικής μελέτης πόσο διαφορετική είναι στην πραγματικότητα από αυτά που μας δίδαξαν στα πανεπιστήμια? (Εκτός από το ότι εκεί λύναμε με μολύβι και χαρτί αντί για κάποιο λογισμικό.)

 

Link to comment
Share on other sites

Γκουγκλαρε

Διαφορες ΕΚ και ΕΑΚ - ΕΚΩΣ - Ψυχάρης και το ίδιο για Φαρδης.

Επισης διαβασε τα παντα του Ιγνατακη. Εχει δωρεαν ebook για μελετες με ΕΚ.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.