Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντλίες θερμότητας


Mike001977

Recommended Posts

τι γνώμη έχετε για τις αντλίες θερμότητας απ ότι είδα στα χαρακτηριστικά δεν καίνε και τραγικό ρεύμα πιο οικονομικό απ όλα είναι αλλα θέλει επιδαπέδια θέρμανση

Link to comment
Share on other sites

engant, επειδή ένας φίλος μου στο παρελθόν είχε πρόβλημα με το θόρυβο σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας (ενοχλήθηκαν οι γείτονες) υπάρχει κάποια νομοθεσία περί θορύβου εγκατεστημένων μηχανημάτων; Πώς λύνεται το πρόβλημα του θορύβου;

Επίσης, μπορείς να ανεβάσεις στο 'Downloads' χρήσιμο υλικό για ΑΘ; Πώς υπολογίζονται οι σωληνώσεις και οι ΑΘ, τύποι ΑΘ κτλ. Προσπάθησα από διάφορα βιβλία να βρω άκρη αλλά τίποτα πρακτικό.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν πολλές ΑΘ, θα πρέπει να κοιτάξεις πολλούς παράγοντες για να επιλέξεις τη σωστή...

To cop , to eer(δείκτης για ψύξη), τα db σε απόσταση 5μ από την πηγή κατανάλωσης(τοποθετώντας το σε ακάλυπτο χώρο με όμορες ιδιοκτησίες, τυχόν υψηλός θόρυβος μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα), αν είναι σχεδιασμένες καθαρά για θέρμανση , καθαρά για ψύξη ή και τα 2....έχω συλλέξει αρκετές πληροφορίες, ετοιμάζομαι να εγκαταστήσω μία στο σπίτι μου μετά από πολύ ψάξιμο...αν θέλεις στείλε pm να σε διαφωτίσω καλύτερα...

 

Είμαι και γω σε μια τέτοια διαδικασία. Θα μπορούσες να μου δώσεις και μένα κάποιες πληροφορίες?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Επανέρχομαι στο θέμα...

 

Μια ΑΘ αέρα-νερού ψύχει νερό που οδηγείται στον εναλλάκτη μιας ΚΚΜ μέσω μιας τρίοδης βάνας. Όταν είναι γνωστή η παροχή του αέρα που διέρχεται της ΚΚΜ, έστω 3000 m3/h, πως διαστασιολογούμε την ΑΘ; Είδα στο Internet τεχνικά χαρακτηριστικά ΑΘ όπου αναγράφονται cooling / heating capacity, μάζα ψυκτικού υγρού, μέγεθος δοχείου διαστολής και διάμετροι σωληνώσεων εισόδου-εξόδου νερού.

Πως μπορώ να μάθω περισσότερα; Έψαξα για τεχνική βιβλιογραφία αλλά δεν βρήκα κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Οταν ξέρεις τα κυβικά της ΚΚΜ, γνωρίζεις και την απόδοσή της, ανάλογα με την θερμοκρασία νερού παροχής (τεχνικά εγχειρίδια).

Δεν μπορείς να γνωρίζεις τι εναλλάκτη θα χρησιμοποιήσεις. Μόνο εάν είσαι κατασκευαστής της ΚΚΜ και έχεις και τις δοκιμές των εναλλακτών.

Αλλωστε μια ΚΚΜ αποτελείται από πολλά κομμάτια, που ανάλογα τις απαιτήσεις σου προσθέτεις για να πάρεις το απαιτούμενο.

Αρα αφού ξέρεις την απαίτηση συγκρίνεις και επιλέγεις τί Α/Θ θα βάλεις.

Τι τεχνικό θέλεις να μάθεις πάνω στην Α/Θ ? βασική λειτουργία εναλλαγής : αέρα-ψυκτικό υγρό/ψυκτικό υγρό-νερό/νερό-αέρας(χώρου).

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα μου είναι πως με δεδομένη την παροχή του αέρα στην ΚΚΜ και την επιθυμητή θερμοκρασία του επιλέγουμε την ΑΘ που θα ψύχει/θερμαίνει το νερό που θα μπαίνει στον εναλλάκτη της ΚΚΜ. Πως επιλέγουμε δηλ. τα χαρακτηριστικά της ΑΘ cooling / heating capacity[kW] , μάζα ψυκτικού υγρού[kg], μέγεθος δοχείου διαστολής[lt] και διάμετροι σωληνώσεων εισόδου-εξόδου νερού.

Link to comment
Share on other sites

@gnusselt μάλλον δεν έχεις ασχοληθεί με το θέμα των Α/Θ και για να μην περιμένεις τον φίλο να την βγάλει φωτό και να μας πει τις εντυπώσεις του, θα προσπαθήσω να σου δώσω μια ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Καταρχήν υπολογίζεις τις απαιτήσεις του χώρου σου σε btu/h ή Kw ή Ψ.Τ. ότι σε διευκολύνει. Μετά ψάχνεις και βλέπεις ποιά ΚΚΜ σε καλύπτει με την παροχή της και την ευκολία τοποθέτησής της. Σ'αυτό το στάδιο η ΚΚΜ απαιτεί μια παροχή νερού σε αντίστοιχη θερμοκρασία ώστε να σου αποδίδει αυτά που λέει ή σου δίνει πίνακα με αποδόσεις με αντίστοιχες παροχές/θερμοκρασίες νερού. Καλά ως εδώ ??

Τελευταία έρχετε η απόδοση της Α/Θ ώστε να σου καλύψει την απαίτηση της ΚΚΜ. Το μόνο που βλέπεις είναι την ονομαστική της απόδοση ώστε να συμβαδίζει με την απόδοση της ΚΚΜ. Τέλος!! έτσι επιλέγεις την Α/Θ.

Στη συνέχεια υπολογίζεις την αντλία σου (αναλόγως τις απώλειες και την παροχή), το δοχ διαστολής, ασφαλιστικά, δοχ. αδρανείας όλο το υδραυλικό δίκτυο (μέγεθος σωληνώσεων) που θα φτιάξεις για να συνδέσεις την Α/Θ με την ΚΚΜ.

Ρωτάς για μάζα ψυκτικού υγρού, δεν έχεις καμιά δουλειά επ αυτού, ο κατασκευαστής το υπολογίζει για να σου αποδίδει τα KW που γράφει (είναι κλειστό κύκλωμα και δεν έρχεσε σε επαφή), δεν είσαι κατασκευαστής Α/Θ.

Διάμετρος σωληνώσεων, τις υπολογίζεις με το δίκτυο και βρίσκεις τις ολικές απώλειες για την αντλία.

Πως τα πήγα ???

Link to comment
Share on other sites

engant, ανυπομονούμε για τις εντυπώσεις σου και τα μεγέθη κατανάλωσης, θορύβου, απόδοσης.Είμαι κα εγώ σε δίλλημα για τελική επιλογή ανάμεσα σε αντλία και κλασική θέρμανση με υγρό καυσιμο(με ενδοδαπέδια).Πες εάν μπορείς, περισότερα στοιχεία για ην εγκατάσταση σου και γιατί τελικά επέλεξες αυτή.Α! και το κόστος φυσικά.

 

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Τελευταία έρχεται η απόδοση της Α/Θ ώστε να σου καλύψει την απαίτηση της ΚΚΜ. Το μόνο που βλέπεις είναι την ονομαστική της απόδοση ώστε να συμβαδίζει με την απόδοση της ΚΚΜ. Τέλος!! έτσι επιλέγεις την Α/Θ.

/QUOTE]

 

Ευχαριστώ πολύ fraafr για τις απαντήσεις σου. Όταν λες ονομαστική απόδοση ΑΘ και ΚΚΜ τι ακριβώς εννοείς; Τα kW (cooling capacity που είδα σε προσπεκτους);

Link to comment
Share on other sites

ακριβώς, πρέπει να ταιριάζει η απόδοση της Α/Θ μ'αυτήν της ΚΚΜ ή του συνόλου των ΚΚΜ που θα χρησιμοποιήσεις.

Μπορεί να τις βρεις σε : Btu/h, KW, Ψυκτικούς τόνους απλά κάνε τια απαραίτητες μετατροπές

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.