Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενιαίοι κανόνες στην Ευρώπη για τα «πράσινα» κτίρια


Engineer

Recommended Posts

Μία σημαντική συνεργασία με στόχο την αντιμετώπιση της πολυνομίας και την διαφορετική προσέγγιση σε ορισμούς και μεθοδολογίες που αφορούν στις εθνικές προσπάθειες των κρατών μελών για συμμόρφωση με την Ταξινομία της ΕΕ ανακοίνωσαν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων (WorldGBC) και η Ευρωπαϊκή Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών Ακινήτων (EPRA).

Η Ταξινομία της ΕΕ αποτελεί βασικό μέρος του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της πολιτικής της ΕΕ για τα βιώσιμα οικονομικά. Καθιερώνει ένα πλαίσιο για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων, παρέχοντας ουσιαστικά έναν κατάλογο βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, καθώς η Ταξινομία είναι μια πρωτότυπη διαδικασία, η πολυπλοκότητά της οδηγεί σε σύγχυση στην αγορά. Ακόμη και στην περίπτωση της Πλατφόρμας για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση παρατηρήθηκε κακή εφαρμογή και ερμηνευτικά ζητήματα στην υποβολή εκθέσεων, καθώς και ρυθμιστικά κενά και ελλείψεις δεδομένων, αφήνοντας περιθώρια για ερμηνεία ως προς τον τρόπο συμμόρφωσης με την Ταξινομία της ΕΕ.

Η συνεργασία της ευρωπαϊκής ένωσης εισηγμένων εταιρειών ακινήτων - EPRA- της οποίας τα μέλη αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 790 δισεκατομμύρια ευρώ ακινήτων και του Ευρωπαϊκού Περιφερειακό Δίκτυο του WorldGBC, με περισσότερα από 20 εθνικά Συμβούλια Πράσινων Κτιρίων (GBCs), τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου 5.000 μέλη και οκτώ περιφερειακούς εταίρους, θα βοηθήσει τους κλάδους των κατασκευών και των ακινήτων να πλοηγηθούν στις επιπτώσεις της Ταξινομίας της ΕΕ, παρέχοντας ενημέρωση, σχετικά με τις εθνικές απαιτήσεις για την ικανοποίηση των βασικών κριτηρίων Ταξινομίας της ΕΕ. Η κοινή πρωτοβουλία στοχεύει στη διάδοση της γνώσης και στην αύξηση των ροών κεφαλαίων.

Η συνεργασία των δύο οργανισμών θα αφορά τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Ορισμοί «σχεδόν μηδενικής ενέργειας κτιρίου» (NZEB): 

Τι σημαίνει στην πράξη το κριτήριο Ταξινομίας της ΕΕ «NZEB -10%» και πώς αυτό μπορεί να υπολογιστεί σε διαφορετικά κράτη μέλη.

  • Μεθοδολογίες Εθνικού Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (EPC): 

Ρίχνει φως σε κτίρια «επιπέδου Α EPC», τα οποία έχουν ταξινομηθεί ως βιώσιμα κατά την απόκτηση ή την ιδιοκτησία κτιρίων, ωστόσο βασίζεται σε αποκλίνουσες μεθοδολογίες EPC.

  • Ορισμός «μείζονος ανακαίνισης»: 

Διευκρίνιση των εθνικών απαιτήσεων για «μείζονες» ή «βαθιές» ανακαινίσεις και πώς αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ την κατεδάφιση κτιρίων.

Σύμφωνα με την κα Cristina Gamboa, CEO του WorldGBC, «Αυτή η νέα συνεργασία με την EPRA αποτελεί απόδειξη της τεχνογνωσίας των ευρωπαϊκών Συμβουλίων Πράσινων Κτιρίων. Οι πόροι και η καθοδήγηση που θα παράγουμε μαζί μπορούν να υποστηρίξουν χιλιάδες εταιρείες, οι οποίες ήδη παλεύουν με την πολυπλοκότητα αυτού του νέου πλαισίου αναφοράς».

Με τη σειρά του, ο κος Dominique Moerenhout, CEO της EPRA, τόνισε ότι: «Η Ταξινομία αναπτύχθηκε ως εργαλείο για την ώθηση κεφαλαίων για τη μεταμόρφωση της οικονομίας της Ευρώπης και, ως εκ τούτου, μπορεί να βοηθήσει τις εισηγμένες εταιρείες ακινήτων να αποκτήσουν πρόσβαση σε πράσινη χρηματοδότηση. Η συνεργασία μας με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων καταδεικνύει πόσο βαθιά δεσμεύεται η EPRA να εξυπηρετεί τα μέλη της και να διασφαλίζει την ορθή υποστήριξη της χρήσης της Ταξινόμησης της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.