Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΑΔ κατασκευαστικών έργων και παρακρατήσεις


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους, έχω το εξής θέμα το οποίο σίγουρα το έχετε αντιμετωπίσει πολλοί: ως μηχανολόγος μηχανικός, έχω ενεργούς τους σχετικούς ΚΑΔ υπηρεσιών (από 711 όλοι). Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες εργασίες που κάνω είναι κατασκευαστικές (ανακαινίσεις, εγκαταστάσεις κλπ), αλλά σε αυτές γενικώς τιμολογώ υπηρεσία με τη μορφή της "επίβλεψης εκτέλεσης εργασιών" και την αγορά υλικών, όταν είναι σημαντικά ποσά, την αναλαμβάνει απευθείας ο πελάτης.

Στην παρούσα φάση, έχει προκύψει ένα τεχνικό έργο (ανακαίνιση) το οποίο πρέπει να τιμολογηθεί προς επαγγελματία πακέτο μαζί με όλα τα υλικά (από γυψοσανίδες μέχρι είδη υγιεινής και κλιματιστικά) και το οποίο θα έχει σημαντικό ποσό προς τιμολόγηση (κοντά 50.000 €). Θεωρώ ότι πρέπει να δηλώσω επιπλέον ΚΑΔ κατασκευαστικού έργου (41 κλπ), γιατί δεν νοείται ΤΠΥ με παρακράτηση 20% σε τέτοια δουλειά, που κατά κύριο λόγο θα πληρώσω υλικά και εξοπλισμό. Τα ερωτήματα είναι: Μπορώ να δηλώσω τέτοιον ΚΑΔ ως μηχανολόγος μηχανικός; Είναι ο 41.2 σωστός; Τι παραστατικό θα εκδίδω; Δημιουργείται κάποια "περίεργη" απαίτηση ή υποχρέωση από πλευράς μου; Τέλος, η παρακράτηση σε τέτοιο παραστατικό, ποια θα είναι; Προφανώς ψάχνω να πάω στην παρακράτηση 3% των τεχνικών έργων.

Σημειώνω ότι δεν έχω ούτε χρειάζομαι αποθήκη ούτε θα κάνω εμπόριο, παρά μόνο τριγωνικές κινήσεις με αγορά υλικών και εξοπλισμού με απευθείας παράδοση στο έργο.

Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη γιατί ο χρόνος πιέζει πολύ και δεν βγάζω άκρη. Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Γεια σου συνάδελφε. Λοιπόν θα σου πω τι γνωρίζω ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ και ευελπιστώ να τοποθετηθεί και κάποιος πιο έμπειρος να μας διαφωτίσει περαιτέρω. 

Παράθεση

Τα ερωτήματα είναι:

Μπορώ να δηλώσω τέτοιον ΚΑΔ ως μηχανολόγος μηχανικός; ναι μπορείς να βάλεις κατασκευαστικούς καδ

Είναι ο 41.2 σωστός; να βάλεις καλύτερα πιο ειδικό καδ πχ 41203000 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ) και 41204000 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΜΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ)

Τι παραστατικό θα εκδίδω; τιμολόγιο αθεώρητο, όχι παροχής υπηρεσιών από τη στιγμή που παίρνεις εσύ το εμπόρευμα και ΔΑ θεωρημένο για το εμπόρευμα. Όμως με έδρα το σπίτι σου δε μπορείς να παραλάβεις υλικά εσύ, μόνο να τα μεταφέρεις, αν έχεις εσύ ΦΙΧ αλλιώς ο προμηθευτής, στο εργοτάξιο, όπου εκδίδεται ΔΑ. Είναι όμως δυνατόν να αγοράζει τα υλικά ο πελάτης και εσύ να εκτελείς μόνο το έργο με παροχή υπηρεσιών, εφόσον το επιθυμείς.

Δημιουργείται κάποια "περίεργη" απαίτηση ή υποχρέωση από πλευράς μου; πρέπει να εγγραφείς σε εμπορικό επιμελητήριο καθότι οι κατασκευαστικοί καδ χαρακτηρίζονται ως εμπορικοί, προσοχή σε αυτό που είπα παραπάνω για την έδρα

Τέλος, η παρακράτηση σε τέτοιο παραστατικό, ποια θα είναι; Προφανώς ψάχνω να πάω στην παρακράτηση 3% των τεχνικών έργων. ναι 3% όπου στην παρακρατεί ο λήπτης

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Για τα υλικά δεν υπάρχει θέμα, πάντα στο έργο τα στέλνω. 

Η εγγραφή το επιμελητήριο είναι κάτι που θα κοιτάξω, για την ώρα είδα μόνο τις πληροφορίες που έχει η ιστοσελίδα του ΕΒΕΑ.

Επομένως, με επιφύλαξη, η προσθήκη ΚΑΔ και η εγγραφή στο επιμελητήριο με εξασφαλίζουν για έκδοση αθεώρητου τιμολογίου με 3% παρακράτηση. Θα βοηθούσε να το επιβεβαιώσει και κάποιος που το έχει αντιμετωπίσει στην πράξη.

Είναι κάτι που ψάχνω αρκετά τελευταία και με έχει μπερδέψει η ποικιλία των απαντήσεων, αφού από συναδέλφους ακούω από το "μπορείς να το κόψεις όπως είσαι, δεν τα ελέγχει κανείς αυτά" μέχρι το "είσαι μηχανικός και απαγορεύεται να κόψεις οτιδήποτε άλλο πέραν υπηρεσίας".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.