Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημιουργία κοινόχρηστου δρόμου


Recommended Posts

Γεια σας συνάδελφοι,

 

Ένας πελάτης μου ζήτησε τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος γηπέδου (αγροτική έκταση) εκτός σχεδίου, εντός της περιμετρικής, μη άρτιο και οικοδομήσιμο, στην άκρη (κατά μήκος όλης της πλευράς) του οποίου ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται ότι περνάει/περνούσε ένας χωματόδρομος. Ο δρόμος αυτός εξυπηρετεί τέσσερα γήπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανωτέρω, τα οποία δεν έχουν πρόσωπο/πρόσβαση σε δρόμο.

 

Ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει την έκταση και θέλει να φαίνεται στο τοπογραφικό ο "κοινόχρηστος δρόμος". Το πρόβλημα είναι ότι ο δρόμος αυτός δεν υφίσταται στο διάγραμμα του Κτηματολογίου.

 

Το πιο εύκολο βεβαίως είναι να πω ότι δεν γίνεται να το δείξω σαν δρόμο, και απλά να πουλήσει την έκταση όπως φαίνεται στο Κτηματολόγιο.

Από την άλλη, ποια είναι η διαδικασία να αναγνωριστεί ο δρόμος ως κοινόχρηστος? θα ακολουθήσω την διαδικασία αναγνώρισης του δρόμου ως αγροτικό προ του 23 στην αρμόδια πολεοδομία με τα άπειρα δικαιολογητικά που χρειάζονται ή γίνεται και μέσω του δήμου με ένα τοπογραφικό διάγραμμα όπου να φαίνονται τα τμήματα των γηπέδων που παραχωρούνται για την διάνοιξη οδού?

 

Το link αυτό δείχνει ότι το δεύτερο μάλλον δεν γίνεται...

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=8734&theme=Printer

 

Τι θα κάνατε εσείς στη θέση μου?

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Οι Δήμοι δεν έχουν δικαίωμα να χαρακτηρίζουν αγροτικούς δρόμους. Θα πρέπει να κινηθείς προς Νομαρχία για έκδοση βεβαίωσης...(τοπογραφικό διάγραμμα, παλαιά συμβόλαια που ενδεχομένως περιγράφουν τον δρόμο, απόσπάσματα παλαιών χαρτών και αεροφωτογραφιών, έκθεση φωτοερμηνείας, ένορκες βεβαιώσεις υπερήλικων μαρτύρων και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη του δρόμου).

Καλό είναι να κάνεις ερώτηση στην πολεοδομία για τα δικαιολογητικά και τις πιθανότητες επιτυχίας και στη συνέχεια να μιλήσεις με τον πελάτη σου!!!

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την απάντηση Sigio.

 

Πήγα σήμερα στο Κτηματολογικό Γραφείο και μου είπαν ότι για να αναγνωριστεί ο δρόμος πρέπει να πάμε δικαστικά, κάτι το οποίο θα πάρει αρκετό καιρό. Το πρόβλημα είναι κυρίως, το ότι έχει περάσει η προθεσμία αίτησης διόρθωσης, και αναγκαστηκά πας μέσω της δικαστικής οδού.

 

Οπότε το καλύτερο που έχει να κάνει ο πελάτης μου είναι σύσταση δουλείας διόδου (το γήπεδο θεωρητικά είναι τυφλό). Έτσι κ αλλιώς το αγροτεμάχιο δεν είναι άρτιο & οικοδομήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αγαπητοι συνάδελφοι,

 

Αν επιτρεπεται να σας κάνω άλλη μια ερώτηση επι του θέματος που ξεκίνησα:

 

Ο πελάτης μου θέλει ντε και καλά να δείξει την δουλεία διόδου στο τοπογραφικό για να είναι καλυμένος ως προς τους ιδιοκτήτες των παρακάτω τυφλών γηπέδων. Εφόσον δεν έχει παλαιότερα συμβόλαια (χρησικτησία) ήταν απλό για μένα να δείξω την δουλεία διόδου όπου είναι ο υφηστάμενος - μη αναγνωρισμένος δρόμος και να περαστεί στο νέο (1ο) συμβόλαιο.

Το ερώτημα μου είναι:

Έχει νόημα να υπάρχει δουλεία διόδου στο γήπεδο του πελάτη μου από τη στιγμή που δεν έχουν αφήσει δουλεία διόδου τα γήπεδα πριν από αυτό (ακολουθώντας τον υφηστάμενο μη-αναγνωρισμένο δρόμο καταλήγοντας στον κεντρικό)?

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Όπως σωστά είπες, ο όρος "δουλεία διόδου" βαρύνει κάποιο ακίνητο σε σχέση με όμορο (ή όμορα) και συνίσταται μόνο με συμβολαιογραφική πράξη ή απόφαση δικαστηρίου, είναι δηλ. εμπράγματο δικαίωμα και μεταγράφεται στο Υποθηκοφυλακείο (ή δηλώνεται στο Κτηματολογικό Γραφείο).

 

Ασφαλώς και έχει νόημα, εκφράζει τη βούληση του πελάτη σου, άσχετα αν τα προηγούμενα ακίνητα παρέχουν ή όχι δουλεία σ' αυτό του πελάτη σου.

 

Σου θυμίζω ότι δεν βαφτίζεται δουλεία κανένα δρομάκι με δήλωση ιδιώτη, όπως ο πελάτης σου.

 

Μέχρι να αποφασιστεί η σύσταση της όποιας δουλείας (πράγμα αρκετά περίπλοκο στην περίπτωση) οφείλεις να δείξεις το δρομάκι ως έχει, δηλ. αγροτικό δρόμο, αφού μελετήσεις τα συμβόλαια και εντοπίσεις σε ποιά ιδιοκτησία ανήκει (για να το περιλάβεις σ' αυτή) ή αν αφέθηκε απο κοινού και κατα το ήμισυ εκ μέρους των παροδίων σε παλαιότερο χρόνο (οπότε το μοιράζεις εκατέρωθεν).

 

Άμποτε φτάσει η ώρα για να πάτε στον Συμβολαιογράφο τότε ετοιμάζεις νέο αντίγραφο με ονοματισμένες τις κορυφές της ζώνης δουλείας και αναγραφή διαστάσεων.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την απάντηση agior,

 

Εγώ απο την αρχή μπερδεύτηκα με αυτήν την ιστορία επειδή το Κτηματολόγιο δεν δείχνει δρόμο εκεί. Θα μου πείς το Κτηματολόγιο είναι μπάχαλο, αλλα όπως και να χει δείχνει ότι δεν είναι αναγνωρισμένος δρόμος.

Έβαλα τον δικηγόρο του πελάτη μου να ψάξει τα συμβόλαια των γύρω γηπέδων να δούμε αν περιγράφουν δρόμο, και 1 μήνα μετά μας είπε ότι δεν εχει χρόνο και απλά να βάλουμε στο τοπογραφικό δρόμο πλάτους 2,5 μ! βγάλε άκρη...πας να κάνεις σωστά τη δουλειά σου και σου βάζουν τρικλοποδιές..

Ο πελάτης μου θέλει να πουλήσει την συγκεκριμένη έκταση. Αν το Κτηματολόγιο λέει Χτ.μ. και εγώ βάλω δρόμο πλάτους 2,5μ, (εμβαδού Υ) βγαίνει Χ-Υτ.μ. η τελική εμβαδομέτρηση, πράγμα που αντιβαίνει το διάγραμμα του Κτηματολογίου. Τελικά τι αγοράζει ο υποψήφιος αγοραστής, το εμβαδόν που αναγράφεται στο τοπογραφικό ή του κτηματολογίου?

Γι'αυτό σκεφτήκαμε την δουλεία διόδου για να μην αλλάξει το εμβαδόν του γηπέδου και να είναι και καλυμένος όσο αναφορά τα παρακάτω τυφλά γήπεδα.

Αμα δεν δείξω τίποτα και κάνουν την σύσταση δουλείας διόδου αργότερα είμαι καλυμένος εγώ?

Δεν με βλέπω να ξεμπερδεύω ποτέ με αυτή την ιστορία...τα φώτα σας pleaaaaaaase!

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά είναι σωστό συνάδελφε να δείξεις ως τμήμα της ιδιοκτησίας του πελάτη σου τον κοινόχρηστο δρόμο? Δουλεία θα πρέπει να συσταθεί σε τμήμα της ιδιοκτησίας του. Μήπως αντιδράσουν οι γείτονες σε περίπτωση που όντως στα συμβόλαια τους αναφέρεται πως συνορεύουν με δρόμο?

Γιατί δεν κάνεις στο κτηματολόγιο αίτηση διόρθωσης γεωμετρικών χαρακτηριστικών ώστε να φανεί ο δρόμος σύμφωνα με την μέτρηση σου?

Τελικά ,για καλό έγινε όλη αυτή η ιστορία του Κτηματολογίου??:confused:

Καλή συνέχεια !

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ DIMITRIS80,

 

Δεν θέλει ο πελάτης διόρθωση γεωμετρικών χαρακτηριστικών στο Κτηματολόγιο γιατί πρέπει να πάει δικαστικά εφόσον έχει περάσει η ημερομηνία υποβολής ενστάσεων.Το ίδιο ισχύει και για τον δρόμο αν θέλουμε να φανεί στο διάγραμμα του Κτηματολογίου.

Οπότε αν κατάλαβα καλά πρέπει να επιμείνω να κοιτάξει ο δικηγόρος τα συμβόλαια των γηπέδων που έχουν πρόσωπο στον δρόμο αυτό. Πάμε μπρος-πίσω αλλα δεν βλέπω να γίνεται διαφορετικά.

Ήταν και λάθος του πελάτη βέβαια, που δεν πήγε σε μηχανικό εγκαίρως όταν έγινε αρχικά η Κτηματογράφηση για να μπορεί να κάνει τυχόν διορθώσεις.

 

Θα μιλήσω και με την συμβολαιογράφο του πελάτη μπας και ξέρει εκείνη κάτι περισσότερο να με συμβουλέψει.

Link to comment
Share on other sites

...Τελικά τι αγοράζει ο υποψήφιος αγοραστής, το εμβαδόν που αναγράφεται στο τοπογραφικό ή του κτηματολογίου?

...Αμα δεν δείξω τίποτα και κάνουν την σύσταση δουλείας διόδου αργότερα είμαι καλυμένος εγώ?

 

Όπως έχει διεξοδικά αναλυθεί από τους αναγνωρισμένης γνώσης συναδέλφους σε παλαιότερα post, οι επίγειες μετρήσεις είναι αυτές που δίνουν το πραγματικό εμβαδόν και πιστοποιούνται με τη σφραγίδα και την υπογραφή σου. Αυτές είναι η βάση για την πώληση, όχι το εμβαδό του αποσπάσματος.

 

Στη περίπτωση που οι διαφορές Κτηματολογίου-επιγείων είναι έξω απ τα επιτρεπτά όρια τότε αιτείται διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων. Αν είσαι μές' τα όρια το βεβαιώνεις με δήλωση του Ν.3481/2006 πάνω στο διάγραμμά σου.

 

Δείχνεις όλα αυτά που υπάρχουν. Απόκρυψη στοιχείων, όπως οι δρόμοι, μπορεί να σε οδηγήσει σε κακοτοπιές.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.