Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΥΔΩΡ 2.0: Ποιοί διεκδικούν τα 4 ΣΔΙΤ ύψους 839 εκατ - Αρδευτικά ύψους 2,3 δισ στο πρόγραμμα


Engineer

Recommended Posts

Οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 2,3 δισ. ευρώ με στόχο να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο νερό.
Σε διάφορα στάδια εξέλιξης βρίσκονται δύο μεγάλες «δεξαμενές» έργων σε εγγειοβελτιωτικές και αρδευτικές υποδομές που θα αλλάξουν τη διαχείριση των υδάτων στη χώρα μας.
Οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 2,3 δισ. ευρώ με στόχο να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο νερό.

Από τη μία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «τρέχει» το μεγάλο πρόγραμμα ΣΔΙΤ με την ονομασία ΥΔΩΡ 2.0, ενώ, με τις πρόσφατες αλλαγές διευθύνσεων συμμαχεί με το Υπουργείο Υποδομών για την υλοποίηση ακόμη 61 μικρότερων έργων μέσου κόστους 12 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο νέος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έθεσε το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων στις 10 κορυφαίες προτεραιότητές του.

Στην ενισχυμένη ατζέντα του υπουργείου βρίσκονται σήμερα αρδευτικά έργα που φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού, εξορθολογισμός των συνθηκών άρδευσης, αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και κατ΄ επέκταση σημαντική βελτίωση του γεωργικού εισοδήματος.

Μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και μικρά αρδευτικά

Ήδη, έχουν δημοπρατηθεί από το υπουργείο τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα: το Φράγμα Μπραμιανού της Ιεράπετρας, κόστους 53 εκατ. ευρώ και τα ΣΔΙΤ για το Φράγμα Ταυρωνίτη των 267 εκατ. ευρώ και το Φράγμα Ενιπέα των 230 εκατ.

Για τα δύο τελευταία, ενδιαφερόμενα είναι τα ίδια τρία σχήματα ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Χ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ και INTRAKAT- ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, που έχουν περάσει και στη β’ φάση των διαγωνισμών. Επίσης, το αρδευτικό στην περιοχή του Βάλτου-Αμφιλοχίας, ύψους 64,5 εκατ. ευρώ, με προσωρινό ανάδοχο την Intrakat,

Ακόμη 63 έργα

Πλέον αυτών, μετά την πρόσφατη μεταφορά της Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στον κατάλογο έργων του υπουργείου Υποδομών, προστέθηκαν 63 αρδευτικά έργα συνολικού ύψους 748 εκατ. ευρώ σε όλη την Ελλάδα.

Ο προϋπολογισμός τους κινείται από 2,2 εκατ. ευρώ ως 50 εκατ. ευρώ.

Για τα έργα αυτά, ουσιαστικά πρέπει να φιλοτεχνηθεί μία συμμαχία μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς το Υποδομών θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης της εκτέλεσής τους, ενώ η χρηματοδότηση, οι αλλαγές στις μελέτες, οι έλεγχοι και η πληρωμή θα γίνεται από το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προβλέπεται, δε, πως θα υπάρξει και δεύτερη γενιά αρδευτικών, που είναι σε φάση επιλογής, ενώ υπό εξέταση είναι και οι δυνατότητες χρηματοδότησής τους.

Έρχονται δύο έργα του ΥΔΩΡ 2.0

Εντωμεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.Ο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Από τους έξι μεγάλους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ του πακέτου, συνολικού ύψους 839 εκατ. ευρώ, οι τέσσερις έχουν ήδη ξεκινήσει προσελκύοντας το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων.

Πρόκειται για την κατασκευή αρδευτικών δικτύων στον Ταυρωπό, ύψους 160 εκατ. ευρώ, και το Φράγμα Μιναγιώτικο στην Μεσσηνία, ύψους 145 εκατ. ευρώ, με συμμετέχοντες τους: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΑΒΑΞ.

Η σύνθεση των ενδιαφερομένων άλλαξε στους επόμενους δύο διαγωνισμούς.

Για το διπλό έργο στα Χοχλάκια και το Φράγμα του Αγίου Ιωάννη στο Λασίθι, κόστους 69 εκατ., έδωσαν το «παρών» οι: ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΘΑΛΗΣ – ΑΒΑΞ – ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ για τα αρδευτικά δίκτυα σε Υπέρεια Λάρισας και Ορφανά Καρδίτσας, ύψους 133 εκατ. ευρώ, συμμετείχαν οι: ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΘΑΛΗΣ – ΑΒΑΞ - ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένονται δύο ακόμα διαγωνισμοί που αφορούν στα έργα μεταφοράς νερού από τον Ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης, ύψους 210 εκατ. ευρώ και το αρδευτικό σύστημα Αλμωπαίου στην Πέλλα, ύψους 122 εκατ. ευρώ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.