Μετάβαση στο περιεχόμενο

'Ιδρυμα Σ. Νιάρχος: Στην ΑΒΑΞ η σύμβαση για τα τρία νοσοκομεία που μελέτησε ο Renzo Piano


Engineer

Recommended Posts

Υπογράφεται σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος με ανάδοχο την ΑΒΑΞ. Η σχετική σύμβαση, προϋπολογισμού περί τα 500 εκατ. δολάρια, ανάμεσα στις δύο πλευρές θα υπογραφεί σήμερα το μεσημέρι στο Ίδρυμα Σ. Νιάρχος. Πρόκειται για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων του μέλλοντος που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

Τα τρία νοσοκομεία είναι: το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, και το Γενικό Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, από τα πλέον πρωτοποριακά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα τρία νέα νοσοκομεία στοχεύουν στην παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης σε ασθενείς, ενώ αναπτύσσονται με γνώμονα τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές βιωσιμότητας, επιδιώκοντας και πιστοποίηση LEED στο ανώτατο επίπεδο. Σημειώνεται ότι και τα τρία νοσοκομεία έχουν μελετηθεί από το Renzo Piano Building Workshop (RPBW) με την υποστήριξη της Betaplan. 

Η μελλοντική λειτουργία των νοσοκομείων ΙΣΝ με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση μιας τεράστιας πηγής εκπομπών και θα ενθαρρύνει τον προσδιορισμό μετρήσιμων στόχων βιωσιμότητας ακόμη και για σύνθετα κτιριακά και μη έργα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και της προκλήσεις του EU Taxonomy. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και του U.S. Green Building Council, με τη διαμεσολάβηση της Dcarbon, της εταιρείας που παρέχει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες βιωσιμότητας για την ανάπτυξη των τριών έργων, για τη δημιουργία και την πιλοτική εφαρμογή ενός νέου πλαισίου που θα τεκμηριώνει την ετοιμότητα ολοκληρωμένων κτιριακών έργων ότι μπορούν να εισέλθουν στη φάση λειτουργίας με προοπτική επίτευξης μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των νέων νοσοκομείων ΙΣΝ περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που αποσκοπούν στη βιώσιμη λειτουργία τους. Στην κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιηθούν προϊόντα ανανεώσιμης ξυλείας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη συγκράτηση διοξειδίου του άνθρακα. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή θα μπορούν να παράγουν 1,6 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας σχεδόν το ένα πέμπτο των ενεργειακών αναγκών του νοσοκομείου, καθώς και γεωθερμική ενέργεια που θα υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών θέρμανσης και ψύξης των εγκαταστάσεων. Επιπλέον, η διαχείριση των λειτουργιών και των τριών Νοσοκομείων ΙΣΝ θα γίνει χωρίς χρήση χαρτιού (paperless), συμβάλλοντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακά τους. 

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της ΑΒΑΞ αναμένεται να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε προσφάτως και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κ. Μιτζάλης. 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.