Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τέλη χρήσης δικτύου 21,5 εκατ. ευρώ αξιώνει ο ΟΣΕ από τη Hellenic Train


Engineer

Recommended Posts

Το ποσό των 21,5 εκατ. ευρώ αξιώνει ο ΟΣΕ από τη Hellenic Train για τα τέλη χρήσης του δικτύου τη διετία 2021 – 21.

Επιμέλεια: Φ. Φωτεινός 

Όπως αναφέρει ο ΟΣΕ, σύμφωνα με τον Ν.4408/2016, ο Οργανισμός συντάσσει και δημοσιεύει ετήσια «Δήλωση Δικτύου», η οποία περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τις αρχές χρέωσης και τα τιμολόγια για την πρόσβαση στην σιδηροδρομική υποδομή.

Η Hellenic Train, μη αποδεχόμενη τις «Δηλώσεις Δικτύου» για τα έτη 2020 & 2021 και εντεύθεν υπέβαλε στην ΡΑΣ έγγραφη προσφυγή κατά του ΟΣΕ στις 23.3.2021 για φερόμενες παραβάσεις των άρθρων 27, 28, 29 και 32 του Ν.4408/16 και του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/909.

Η ΡΑΣ, αφού εξέτασε την προσφυγή και ενήργησε τα δέοντα κατά την κρίση της, συνήλθε σε ολομέλεια και εξέδωσε την υπ’ αριθμό 56/2022 απόφαση την 1η Ιουλίου 2022 με την οποία καλούσε:

α. τον ΟΣΕ να διενεργήσει υπό όρους διαδικασία διαβούλευσης επί των δηλώσεων Δικτύου για τα έτη 2020 & 2021,

β. τους ΟΣΕ & Hellenic Train να συνάψουν σύμβαση πρόσβασης στο Δίκτυο για τα ίδια έτη,

γ. και τον ΟΣΕ να υποβάλλει σχέδιο υπουργικής απόφασης στο εποπτεύον υπουργείο σχετικά με τον καθορισμό του πλαισίου των κανόνων και των κριτηρίων χρέωσης τελών χρήσης της σιδηροδρομικής υποδομής.

Όπως υποστηρίζει ο ΟΣΕ, στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται «Για το τρέχον χρονικό διάστημα και μέχρι την οριστική διαμόρφωση και δημοσίευση των Δηλώσεων Δικτύου 2020 και 2021, με βάσει τις προαναφερθείσες προβλέψεις, τα τέλη χρήσης της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής για τα συγκεκριμένα έτη (2020 και 2021) υπολογίζονται με βάση τη Δήλωση Δικτύου 2019.

Μετά τη δημοσίευση των Δηλώσεων Δικτύου, ο ΟΣΕ καλείται να προβεί στην αναδρομική εφαρμογή τους για τα έτη αναφοράς (2020 και 2021), διενεργώντας τους τυχόν αναγκαίους αντιλογισμούς και συνυπολογίζοντας τις μέχρι το χρονικό εκείνο σημείο τυχόν καταβολές τελών χρήσης της υποδομής εκ μέρους των ενδιαφερόμενων σιδηροδρομικών επιχειρήσεων».

Η διαφορά εσόδων μεταξύ των Δηλώσεων Δικτύου, σε σχέση με τις τιμές του 2019, ανέρχεται σε 12,4 εκατ. και 9,1 εκατ. αντίστοιχα και ο ΟΣΕ, όπως επισημαίνεται, ο οποίος τηρεί κάθε επιφύλαξη, με την λήξη της οριζόμενης από την απόφαση διαδικασίας ή άλλης νομικής ενέργειας που ενδεχομένως επιλεγεί, θα επανέλθει με αναδρομική εφαρμογή των Δηλώσεων Δικτύου, όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.