Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στα ύψη τα ενοίκια κατοικιών υψηλών προδιαγραφών


Engineer

Recommended Posts

Μεγάλη κινητικότητα εμφάνισε ο δείκτης World Cities Prime Residential της Savills, ως συνέπεια της τάσης επιστροφής στην πόλη που καταφράφηκε κατά την περίοδο μετά την πανδημία. O δείκτης παρακολουθεί την απόδοση των κατοικιών υψηλών προδιαγραφών σε 30 παγκόσμιες πόλεις, όσον αφορά την αξία του κεφαλαίου, τα ενοίκια και τις αποδόσεις.

Η αύξηση των ενοικίων ξεπέρασε την αύξηση της κεφαλαιακής αξίας ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021, στις περισσότερες πόλεις, ενώ η αύξησεις στις αξίες παραμένουν συγκρατημένες, συνεχίζοντας τη πορεία που ξεκίνησε πέρυσι, μετά την έναρξη της γεωπολιτικής αναταραχής στην Ευρώπη και της επακόλουθης οικονομικής πραγματικότητας.

Η έλλειψη αποθέματος σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών έχει επηρεάσει τις τιμές στο ανώτερο τμήμα της αγοράς, αλλά η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ότι οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται είναι κυρίως αυτές που θεωρούνται απολύτως απαραίτητες. 

Καθώς πολλοί επιλέγουν να είναι μακροπρόθεσμοι ενοικιαστές εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας, η Savills αναμένει ότι τα ενοίκια ακινήτων υψηλών προδιαγραφών θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τις κεφαλαιακές αξίες και στο μέλλον.

Με θετικό πρόσημο η Αθήνα

Στην κορυφή των αξιών για το πρώτο εξάμηνο του 2023 βρίσκεται το Ντουμπάι. Η πόλη ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμη και μετά από ένα εξαιρετικά καλό 2022, με τις αξίες των οικιστικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών να αυξάνονται κατά 11,2% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αντίθετα, το Μαϊάμι – το οποίο ήταν στην κορυφή του πίνακα ανάπτυξης του περασμένου έτους με αύξηση 25%  – δεν μπόρεσε να διατηρήσει αυτή τη δυναμική το 1ο εξάμηνο του 2023. Ωστόσο, με αύξηση κεφαλαιακής αξίας 1%, εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά από άλλες πόλεις των ΗΠΑ στο δείκτη.

Παρά τις εκάστοτε μειώσεις, μέχρι στιγμής, -το 2023- οι παγκόσμιες πόλεις έχουν δει συνολικά τις κεφαλαιουχικές αξίες να αυξάνονται κατά 1,1% σε σύγκριση με 0,8% πέρυσι. Με θετικό πρόσημο κινείται κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και η Αθήνα, τόσο αναφορικά με τις κεφαλαιουχικές αξίες, όσο και με τις αποδόσεις ενοικίων.

Οι κορυφαίες αγορές κατοικιών της Λισαβόνας και της Σιγκαπούρης, που ήταν οι πόλεις με τις καλύτερες αποδόσεις ενοικίων το 2022, παρουσίασαν ασθενέστερη ανάπτυξη στις αρχές του 2023. Η πλειονότητα της αύξησης των τιμών αναμένεται στο δεύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, καθώς οι αποφάσεις αγοράς καθυστερούν να ολοκληρωθούν στη Λισαβόνα , και το αυξανόμενο κόστος γης και κατασκευής μετατρέπεται σε υψηλές τιμές στη Σιγκαπούρη.

savills-cities-h1-2023.png

Στο Λονδίνο, οι δήμοι με μεγαλύτερη διεθνή ζήτηση είχαν καλύτερες επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους από εκείνους όπου κυριαρχεί η εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα τη συνολική αύξηση των τιμών κατά 0% το εξάμηνο έως τον Ιούνιο του 2023. Τα ίδια κεφάλαια ήταν το κλειδί για τις συναλλαγές. Οι αγοραστές με μετρητά αντιπροσώπευαν το 71% των συναλλαγών στο κέντρο του Λονδίνου και το 35% στα προάστια.

Άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, δηλαδή το Παρίσι, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ, τα πήγαν χειρότερα συγκριτικά. Οι αγοραστές είναι λιγότερο ενεργοί εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων και της έλλειψης μετοχών υψηλής ποιότητας. 

Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής ζήτηση είναι το κλειδί. Οι πόλεις – και οι περιοχές εντός των πόλεων – που έχουν καλύτερη απόδοση είναι αυτές με υψηλή διεθνή ζήτηση καθώς η ζήτηση από τους ξένους αγοραστές εξασφαλίζει ανθεκτικότητα στις τιμές και υψηλές αποδόσεις.

Πηγή: Savills


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.