Μετάβαση στο περιεχόμενο

Amazon: Η πρώτη της επένδυση σε φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα είναι στην Αιτωλοακαρνανία


Engineer

Recommended Posts

Η Amazon ανακοίνωσε την ολοκλήρωση 39 νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου ηλιακού πάρκου κοινής ωφέλειας στην Ελλάδα.

Αυτό έχει κατασκευαστεί στα Μακρυχώρια Αιτωλοακαρνανίας και αποτελεί συνέχεια αυτού που παρουσίασε η εταιρεία στην Πολωνία πριν 1 χρόνο. Τα έργα αυτά στο σύνολό τους αναμένεται να προσθέσουν περισσότερο από 1 GW καθαρής ενέργειας στα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτροδότησης. 

Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, η Amazon θα έχει υλοποιήσει συνολικά πάνω από 160 αιολικά και ηλιακά πάρκα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες. Όταν τεθούν όλα σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να παράγουν 5,8 GW καθαρής ενέργειας, ικανής να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες πάνω από 4,7 εκατομμυρίων νοικοκυριών σε ετήσια βάση. Ανάμεσα στα νέα έργα περιλαμβάνονται 15 ηλιακές εγκαταστάσεις σε κτίρια της ίδιας της Amazon, καθώς και 24 αιολικά και ηλιακά πάρκα κοινής ωφέλειας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ηλιακό πάρκο στην Ελλάδα αποτελεί την πρώτη τέτοια επένδυση της εταιρείας στη χώρα μας. 

Οι επενδύσεις αυτές συμβάλλουν στην επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, περιορίζοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

image.jpeg.e889883977bae09de045ccd2382a05d1.jpeg

«Με πάνω από 160 αιολικά και ηλιακά έργα στην Ευρώπη, η Amazon παρέχει νέες πηγές καθαρής ενέργειας στα τοπικά δίκτυα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζει τοπικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ευρύτερης μετάβασης προς τη χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2025» δήλωσε η Lindsay McQuade, Director of Energy, EMEA της Amazon. «Αυτού του είδους οι επενδύσεις αποτελούν καταλύτη για τη μετάβαση προς ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τις τοπικές κοινότητες και τους παρόχους ενέργειας σε όλη την Ευρώπη για την παροχή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας στα τοπικά δίκτυα». 

Σύμφωνα με νέο οικονομικό μοντέλο που ανέπτυξε η Amazon, τα ευρωπαϊκά αιολικά και ηλιακά πάρκα της εταιρείας δημιούργησαν περίπου 2,4 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην Ευρώπη την περίοδο 2014-2022. Παράλληλα, συνεισέφεραν πάνω από 723 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της περιοχής. Μόνο το 2022, τα εν λόγω έργα δημιούργησαν περισσότερες από 3.900 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην Ευρώπη.

Το μοντέλο ακολουθεί τις οδηγίες του Εθνικού Εργαστηρίου ΑΠΕ των ΗΠΑ και επικυρώνεται από ανεξάρτητους οικονομικούς συμβούλους. Εφαρμόζεται σε έργα κοινής ωφέλειας που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται μεταξύ 2014-2022 ή αναμένεται να λειτουργήσουν το 2023.

Συνεπώς, τα στοιχεία καταδεικνύουν τον σημαντικό αντίκτυπο των επενδύσεων της Amazon σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο επενδύσεων και απασχόλησης, όσο και συνεισφοράς στο ΑΕΠ. Μπορείτε να δείτε την πλήρη μεθοδολογία πατώντας εδώ.

Νέες επενδύσεις σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες

Οι επενδύσεις της Amazon σε ηλιακά και αιολικά έργα έχουν καταστήσει την εταιρεία τον μεγαλύτερο αγοραστή ανανεώσιμης ενέργειας - σε επίπεδο εταιρειών -  στην Ευρώπη, μια πρωτιά που διατηρεί από το 2021 . Τα πρόσφατα έργα της Amazon περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ηλιακών εγκαταστάσεων σε οροφές κτιρίων σε Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και την υλοποίηση ηλιακών και αιολικών έργων σε Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στόχος της Amazon είναι η ηλεκτροδότηση των λειτουργιών της, συμπεριλαμβανομένων των data centres της Amazon Web Services (AWS), των κέντρων διαχείρισης παραγγελιών, και των φυσικών καταστημάτων της, με 100% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2025 – πέντε χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για το 2030. Το 2022, το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε από την Amazon διεθνώς, προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δείτε την πλήρη μεθοδολογία και περισσότερα στοιχεία για την προσέγγιση που ακολουθείται εδώ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.