Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΔΜΗΕ: Μείον 5% η ΔΕΗ στη λιανική ρεύματος τον Σεπτέμβριο – Οι ανακατατάξεις στην Υψηλή Τάση


Engineer

Recommended Posts

Σημαντική υποχώρηση γνώρισε το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο «κλείνοντας» στο 53,49% έναντι 58.69% ένα μήνα πριν, σύμφωνα με το νεότερο δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τον ένατο μήνα του χρόνου.

Η μείωση οφείλεται κατά το μεγαλύτερο της μέρος στο μικρότερο μερίδιο της ΔΕΗ στην υψηλή τάση που «μετακινήθηκε» στην εταιρεία προμήθειας ΗΡΩΝ σε συνέχεια της συμφωνίας που συνάφθηκε μεταξύ ΔΕΗ-ΗΡΩΝ και ΤΙΤΑΝ τον Σεπτέμβριο.

Η «ανάγνωση» της υψηλής τάσης

Ειδικότερα, όπως έχει γράψει το energypress, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ προχώρησε στη σύναψη PPA με τη ΔΕΗ, την εκπροσώπηση του οποίου ως πάροχος ενέργειας, ανέλαβε η εταιρεία ΗΡΩΝ. Πρακτικά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μεν ΔΕΗ να καταγράφει «απώλειες» στο μερίδιό της στην Υψηλή Τάση και η δε ΗΡΩΝ να βλέπει το μερίδιό της να εκτοξεύεται όπως και έγινε, έχοντας αναλάβει τον ρόλο του παρόχου (πωλητή) της ηλεκτροπαραγωγής στον τελικό καταναλωτή σε αυτό το «τριμερές» σχήμα.

Ως εκ τούτου, το μερίδιο της ΗΡΩΝ στην υψηλή τάση διαμορφώνεται στο 21.3% τον Σεπτέμβριο από 11.2% τον Αύγουστο και αντίστοιχα της ΔΕΗ στο 48.1% από 58.5%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Αξιοσημείωτα επίσης «στιγμιότυπα» στην Υψηλή Τάση είναι η αύξηση του ποσοστού της Watt+Volt στο 15.3% από 12.5% τον Αύγουστο και αντίστροφα της Elpedison που μειώθηκε στο 11.6% από 13.4%.

Η «κινητικότητα» σε Χαμηλή και Μέση Τάση

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και η συγκριτική αποτύπωση των μεριδίων της ΔΕΗ και στις υπόλοιπες δύο κατηγορίες χαμηλής και μέσης τάσης, όπου εδώ οι όποιες αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα συνιστούν περισσότερο προϊόν ανταγωνισμού στην αγορά.

Αναλυτικότερα, το μερίδιο της ΔΕΗ στη χαμηλή τάση εμφανίζεται μειωμένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο και διαμορφώνεται στο 63.1% έναντι 65.1%. Μεγαλύτερη μείωση καταγράφει στο κομμάτι της Μέσης Τάσης όπου το μερίδιο της μεγαλύτερης επιχείρησης ηλεκτρισμού της χώρας ανέρχεται στο 33.9% τον Σεπτέμβριο έναντι 39.1% τον Οκτώβριο.

Με δεδομένο ότι τα εν λόγω ποσοστά αντανακλούν φορτία σε κάθε κατηγορία τάσης και επομένως δύναται να επηρεάζονται από την αυξομείωση του συνολικού φορτίου του μήνα - χωρίς ωστόσο οι όποιες διαφορές να είναι τρομακτικές από μήνα σε μήνα - προκύπτει το συμπέρασμα ότι σε ένα βαθμό αποτυπώνουν και μια ορισμένη κινητικότητα πελατών από εταιρεία σε εταιρεία και βασικά από την ΔΕΗ προς τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εν προκειμένω.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, η πλειοψηφία των εταιρειών κατέγραψε καλύτερες επιδόσεις τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου, σημειώνοντας αύξηση στα ποσοστά τους, με την μεγαλύτερη θετική διαφορά από μήνα σε μήνα να καταγράφει η εταιρεία ΗΡΩΝ.

Συγκεκριμένα, η «εικόνα» της αγοράς προμήθειας ως προς τα μερίδια των προμηθευτών ενέργειας για τον Σεπτέμβριο διαμορφώνεται ως εξής από μήνα σε μήνα:

  • ΗΡΩΝ: 11.59% από 8.81% τον Αύγουστο
  • Μυτιληναίος: 8.42% από 7.75% τον Αύγουστο
  • Elpedison: 6.16% από 5.81% τον Αύγουστο
  • NRG: 5.69% από 5.46%
  • WATT AND VOLT: 4.20% από 3.41%
  • Φυσικό Αέριο: 3.40% από 2.96%
  • ΖΕΝΙΘ: 2.29% από 2.50%
  • Volterra: 2.09% από 1.83%

Τέλος, μείωση καταγράφεται και στη συνολική ζήτηση του μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα έναν χρόνο πριν με την διαφορά να φτάνει το 2,03%.

ΑΔΜΗΕ
Σεπτέμβριος 2023, Δελτίο Ενέργειας ΑΔΜΗΕ
ΑΔΜΗΕ
Αύγουστος 2023, Δελτίο Ενέργειας ΑΔΜΗΕ

 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.