Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έρευνα: Οι αναδυόμενες τάσεις στο real estate το 2024


Engineer

Recommended Posts

Το μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό υπόβαθρο στα ακίνητα έχει επηρεάσει σοβαρά το επενδυτικό κλίμα, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητό στους χρήστες, σημειώνει στην ετήσια έκθεση για τις αναδυόμενες τάσεις της επόμενης χρονιάς το Urban Land Institute (ULI) σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων PwC, γεγονός που βάζει τους επενδυτές σε στάση αναμονής.

Η αγορά, προσθέτει, «έχει αρχίσει να συμβιβάζεται με την ιδέα με τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις την αύξηση των επιτοκίων, και συνεχώς αυξανόμενες δεσμεύσεις γύρω από περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ζητήματα διακυβέρνησης (ESG). Την αβεβαιότητα επιτείνει το γεωπολιτικό σκηνικό με την κρίση στο Ισραήλ και τη Γάζα, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αμεση συνέπεια όλων αυτών ήταν οι χαμηλοί όγκοι επενδύσεων.».

Στα θετικά της νέας χρονιάς, η δύναμη της υποκείμενης ζήτησης, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Τα ακίνητα με νέες ενεργειακές υποδομές είναι ο κλάδος που προσφέρει τις μεγαλύτερες συνολικές προοπτικές για επενδύσεις, ανάπτυξη και υψηλές αποδόσεις ενώ η απαξίωση ορισμένων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων – που ξεκίνησε ήδη από το 2023 – συνεχίζει να προβληματίζει ένα χρόνο μετά.

Η συγκεκριμένη κατηγορία προσφέρει τις μεγαλύτερες συνολικές προοπτικές για επενδύσεις, ανάπτυξη και ενοίκια, ενώ για πολλούς, ο συνδυασμός της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας απλώς ενισχύει τα αποτελέσματα αυτού του τομέα.

Οι επιμέρους κλάδοι που βρίσκονται για άλλη μια χρονιά ψηλά στην κατάταξη είναι εκείνοι που υποστηρίζουν χρήσεις που συντηρούν παγκόσμιες τάσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνολογία πληροφοριών, τα δημογραφικά στοιχεία και η αστικοποίηση. Ακολουθούν τα logistics και διάφορες μορφές στέγασης, που προσφέρουν παρόμοιες επιδόσεις. Σύμφωνα με τη φετινή έρευνα, το ESG μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα ενός νέου κόσμου δυνητικών επενδυτικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένης των μπαταριών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, των ηλιακών πάρκων και της στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Ο αντίκτυπος της υβριδικής εργασίας στον τομέα του γραφείου παραμένει το φλέγον ζήτημα για πολλούς επαγγελματίες. Πιστεύουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν συντομότερες μισθώσεις και πιο ευέλικτους χώρους εργασίας,

Τέλος παρατηρείται έντονα η τάση συστέγασης διαφορετικών χρήσεων σε ένα ενιαίο κτίριο η συγκρότημα με περισσότερους από οκτώ στους 10 ερωτηθέντες να πιστεύουν ότι τα εν λόγω κτίρια θα αυξηθούν. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων επισημαίνουν ένα υβριδικό μοντέλο τριών ή περισσότερων τομέων — συμπεριλαμβανομένου του τομέα λιανικής — ως το πιο πιθανό μείγμα, ενώ το ένα πέμπτο σκοπεύει να συνδυάσει κατοικίες και γραφεία.

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

Όσον αφορά στις επενδυτικές προοπτικές, στις 5 υψηλότερες θέσεις μεταξύ των πόλεων το Λονδίνο και το Παρίσι, η Μαδρίτη, το Βερολίνο, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Αμστερνταμ. Η Μαδρίτη ειδικά θεωρείται για το 2024 από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις στην Ευρώπη, επειδή αυξάνει σταθερά τον πληθυσμό της, προσελκύοντας ξένες εθνικότητες, φοιτητές και πολύ μεγάλο όγκο τουρισμού.

Στην 23η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις επενδυτικές προοπτικές στο real estate για το 2024 κατατάσσεται η Αθήνα, σε ένα σύνολο 30 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων η οποία διατηρεί την ίδια θέση με πέρυσι.

Screen Shot 2023-11-10 at 09.47.08.png

 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.