Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι έντεκα εταιρείες που επιλέχθηκαν στον δεύτερο διαγωνισμό της αποθήκευσης για έργα 300 MW


Engineer

Recommended Posts

Επτά εταιρείας με 11 έργα περιλαμβάνονται στην οριστική λίστα των μονάδων αποθήκευσης που προκρίνονται στον δεύτερο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ.

Στα επιλεγέντα έργα που προκρίθηκαν διότι είχαν τις χαμηλότερες οικονομικές προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται δύο έργα του ομίλου ΤΕΡΝΑ, το ένα 40 MW της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” στη Δεσφίνα και το άλλο 12 MW του Ήρωνα στη Θήβα, τρία έργα της ΜΟRE (MS Viotia, MS Fokida, MS Florina, 20 MW, 22 MW και 30 MW) και δύο της CNI Ενεργειακή, συνολικής ισχύος 25 MW.

Επίσης, λειτουργική ενίσχυση εξασφάλισαν έργα της Enel Green Power (49 MW), της Amber-Energy (18 MW), της Ενεργειακή Τεχνική Αναπτυξιακή (8,87 MW) και της Bat Solar (για 49,9 MW).
Τις χαμηλότερες προσφορές, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, υπέβαλλαν η CNI Ενεργειακή και η ΤΕΡΝΑ ενώ την υψηλότερη λειτουργική ενίσχυση εξασφάλισε έργο του Ήρωνα στη Θήβα.

Χαμηλότερη τιμή

Η μεσοσταθμική τιμή των προσφορών για τα 11 έργα διαμορφώθηκε στα 47.680 ευρώ/MW/έτος, με τη μικρότερη στα 44.100 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος και την υψηλότερη στα 49.917 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος. Σε κάθε περίπτωση η μεσοσταθμική τιμή του δεύτερου διαγωνισμού είναι χαμηλότερή από ότι η αντίστοιχη στον πρώτο διαγωνισμό του Αυγούστου η οποία είχε διαμορφωθεί στα 49.748 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος. Κι αυτό παρότι η επενδυτική ενίσχυση μειώθηκε από τα 200.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ στα 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.

Συνολικά πέρασαν 299,775 MW, αντί των 288,21 που ήταν η δημοπρατούμενη ισχύς για τον δεύτερο διαγωνισμό.
Εκτός της οριστικής λίστας έμειναν αρκετά έργα όπως της Elpedison, της «Αέναος Συσσωρευτές» της Μυτιληναίος και της BAYWA, για διάφορους τυπικούς λόγους από την πρώτη φάση της διαδικασίας.
Επίσης, μονάδες της «Αλάσια Αναπτυξιακή», συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηιωάννου και ένα της DNC Μετόχι δεν χώρεσαν λόγω δυναμικότητας, παρότι είχαν χαμηλές προσφορές. Έτσι πέρασαν τα επόμενα έργα της MORE και του Ηρωνα που παρότι είχαν λίγο υψηλότερες προσφορές, ήταν μικρότερα σε μέγεθος. Εκτός έμειναν επίσης έργα του ομίλου Κοπελούζου, της EDF, της AKUO Energy κ.ά.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.