Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με τροφοδοσία 220 vac


b35

Recommended Posts

Γειά σας,

θα ήθελα να μου πειτε από τι μπορεί να συμβαίνει το εξής:

σε πίνακα πυρανίχνευσης που έχει εγκατασταθεί σε μια επιχείρηση και που τροφοδοτείται από ένα ηλεκτρικό πίνακα τριφασικό με 220 VAC, όταν ανοίγω την ασφάλεια η τάση στην είσοδο του τροφοδοτικού του πίνακα πάει στα 208 VAC και όταν συνδέω και τις δύο μπαταρίες τότε η τάση στην είσοδο του τροφοδοτικού πάει στα 183 VAC. Το ρεύμα που μέτρησα στην είσοδο του τροφοδοτικού είναι 0.235 Α. Εάν αφήσω τον πίνακα σε λειτουργία περίπου μετά μιά ώρα, χωρίς να καεί καμία ασφάλεια, καίγονται 2 transistors ισχύος στο switching τροφοδοτικό και ένας ηλεκτρολυτικός.

Ο ίδιος πίνακας, συνδεδεμένος στο εργαστήριο, αφού επισκευαστεί το τροφοδοτικό του, δουλεύει άψογα.

Περιμένω τις απαντήσεις σας

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

χμμμ ενδιαφέρον ζήτημα. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πτώση τάσης στη γραμμή, αλλά το φορτίο της μονάδας είναι τόσο μικρό που μάλλον είναι απίθανο. Ισως όμως δεν είναι απίθανο το εξής. Για μέτρα την τάση στον ίδιο τον πίνακα. Μήπως είναι και εκεί 208v ? Αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει πτώση τάσης στο παροχικό καλώδιο του πίνακα από τον οποίο τροφοδοτείται η μονάδα πυρανίχνευσης ή υπάρχει γενικότερα χαμηλή τάση στο δίκτυο. Ο φωτισμός και λοιπές ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, λόγω ανοχών, μπορεί να δουλέψουν και σε τάσεις των 200 ή ακόμα και των 190

V!!! (το έχω δει να συμβαίνει) με καταπονήσεις βέβαια που θα οδηγήσουν σε μείωση του χρόνου ζωή. Για τσέκαρε αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Μερικές διευκρινίσεις

 

1) Τι πίνακας πυρανίχνευσης είναι (μάρκα, τύπος).

2) Η ασφάλεια τροφοδοτεί μόνο το τροφοδοτικό ή έχει και άλλες καταναλώσεις.

3) Μήπως υπάρχει και άλλο τροφοδοτικό για την τροφοδότηση συσκευών στους βρόχους που θέλουν εξωτερική τροφοδοσία (σειρήνες, ηλεκτρομαγνήτες, πυροδιαφράγματα) ή το ίδιο τροφοδοτικό του πίνακα έχει και αυτό τον σκοπό.

4) Όταν λες ότι ο επισκευασμένος πίνακας στο εργαστήριο λειτουργεί κανονικά, εννοείς ότι μετά τον τοποθέτησες στην εγκατάσταση και ξανακάηκε.

5) Τα transistors και ο πυκνωτής που καίγονται, που είναι τοποθετημένα κυκλωματικά στο τροφοδοτικό.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τη βοήθειά σας.

Ο πίνακας είναι της bentel J408 και είναι από τους πλέον αξιόπιστους που έχω εγκαταστήσει.

Η τάση στον ηλεκτρικό πίνακα είναι 215VAC πριν ανοίξω την ασφάλεια που τροφοδοτεί τον πίνακα πυρασφάλειας.

Η ασφάλεια είναι 10Α και δίνει μόνο στην είσοδο του τροφοδοτικού. Όλες οι τάσεις για σειρήνα κλπ βγαίνουν απο το τροφοφοδοτικό και είναι 24 VDC.

Σε πρώτη φάση όταν κάηκε το τροφοδοτικό για πρώτη φορά, αντικαταστάθηκε χωρίς να γίνουν όλες οι μετρήσεις που έγιναν μετά το κάψιμο και του δεύτερου τροφοδοτικού. Τότε επισκευάστηκε το ένα από τα δύο με αλλαγή των δύο αυτών τρανζίστορς και του ηλεκτρολυτικού πυκνωτή και αφού ξηλώθηκε όλος ο πίνακας πυρασφάλειας και με το επισκευασμένο τροφοδοτικό, συνδέθηκε στο εργαστήριο και όλα πήγανε καλά δηλαδή καμία πτώση τάσης στα 220vac. Όταν ξανατοποθετήθηκε ο πίνακας στην θέση που παρουσιάζει το πρόβλημα, μετρήθηκαν οι τάσεις με τις πτώσεις που ανέφερα.

Το ένα τρανζίστορ C5353 και ο ηλεκτρολυτικός 63μF/400V δεν μπορώ να πω που βρίσκονται κυκλωματικά γιατί δεν έχω τη γνωση να το κάνω αλλά χωρίς να είμαι σίγουρος 100% πρέπει να είναι μετά την ανόρθωση των 220VAC.

Ο ηλεκτρολόγος του κτιρίου που ρωτήθηκε, δεν έκανε κάτι ακόμα και το ψάχνει.

Είναι σαν να υπάρχει περιορισμός ρεύματος με κάποιο τρόπο που δυστυχώς δεν γνωρίζω πως μπορεί να συμβαίνει.

Link to comment
Share on other sites

Η τάση των 208V είναι χαμηλή αλλά μέσα στα όρια λειτουργίας του τροφοδοτικού, όμως η τάση των 183V είναι εκτός ορίων (230+10%-15%) και κανονικά το τροφοδοτικό θα έπρεπε να δώσει σήμα mains failure στο led του πίνακα. Ίσως να είναι πάνω από το όριο που το τροφοδοτικό καταλαβαίνει διακοπή και γυρνά στις μπαταρίες. Για αυτές τις τάσεις εισόδου, στην έξοδο εξακολουθείς να έχεις την σωστή τάση των 27,6V;

Τα 235mA στην είσοδο του τροφοδοτικού είναι φυσιολογικό ρεύμα και δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει αυτή την πτώση τάσης στην τροφοδοσία.

Τα transistor που κάηκαν είναι πιθανότατα τα διακοπτικά ισχύος που οδηγούν τον Μ/Σ υψηλής συχνότητας, ενώ ο ηλεκτρολυτικός είναι για την εξομάλυνση μετά την ανόρθωση. Για να καούν αυτά ένας λόγος είναι μια στιγμιαία υπέρταση στην είσοδο, σε βραχυκύκλωμα θα είχαν καεί οι ασφάλειες στην είσοδο (2Α) ή στην έξοδο (6,3Α) του τροφοδοτικού. Το τροφοδοτικό δεν έχει varistor ή άλλη προστασία υπέρτασης στην είσοδο; Είναι σωστά γειωμένο;

 

Για την αρχική χαμηλή τάση τροφοδοσίας θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ένα μικρο σταθεροποιητή τάσης και αντικεραυνικά για τις υπερτάσεις. Αλλά τις χαμηλές τάσεις όταν λειτουργεί ο πίνακας δεν μπορώ να τις εξηγήσω, μήπως τροφοδοτείς τον πίνακα με UTP;:lol:

Link to comment
Share on other sites

Υποψιάζομαι πρόβλημα με τον ουδέτερο.

 

Ο τριφασικός πίνακας έχει πραγματικό ουδέτερο; Έχει άλλες μονοφασικές καταναλώσεις που δουλεύουν σωστά; Είναι καλά σφιγμένες οι κλέμες του ουδέτερου;

Τι τάση υπάρχει ανάμεσα στον ουδέτερο και την γη στον πίνακα παροχής και στον πίνακα πυρασφάλειας, με κατανάλωση και χωρίς ; είναι κοντά στο μηδέν; Ανάμεσα σε φάση και γη τι γίνεται;

Απαντώντας σε αυτά εντοπίζεις το πρόβλημα .

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Ο πίνακας με τη πτώση τάσης στη είσοδο του τροφοδοτικού, όντως μετά από λίγη ώρα άνάβει το led main failure και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα τρανζίστορ ζεσταίνονται πάρα πολύ ώς και που στο δεύτερο τροφοδοτικό που μπήκε, το ένα να σπάσει στη μέση.

Εκείνη τη στιγμή βεβαίως δεν δίνει την τάση που πρέπει και γυρίζει ο πίνακας τη τροφοδοσίατου απο τις μπαταρίες. Στην είσοδό του ο πίνακας έχει προστασία από υπερτάσεις και το κάψιμο του τροφοδοτικού γίνεται μετά από αρκετή ώρα που δουλεύει και υπερθερμαίνονται κάποια εξαρτήματά του και όχι στιγμιαία.

Τώρα για τις μετρήσεις ανάμεσα σε ουδέτερο γείωση και φάση, πιστεύω ότι τις έκανε ο ηλεκτρολόγος του κτιρίου, αλλά την τρίτη θα κάνω και εγώ αυτές τις μετρήσεις. Κυρίως πρέπει να βρεθει από που έρχεται η τροφοδοσία του ηλεκτρικού πίνακα ή αν υπάρχει κάποιο μπέρδεμα ή δεν ξέρω τι. Θέλει ψάξιμο.

Η τροφοδοσία του τροφοδοτικού του πίνακα δεν γίνεται με UTP αλλά κανονικά με καλώδιο 3x1.

Ο ηλεκτρικό πίνακας αυτός΄τροφοδοτεί κυρίως φώτα και πρίζες που όμως χρησιμοποιούνται πχ για ένα ψυγείο και άλλες τέτοιες καταναλλώσεις, χωρίς να παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα. Επίσης δίνει και σε ένα μετασχηματιστή για κάποια φώτα κήπου.

Θα επανέλθω μετά τις μετρήσεις στον ηλεκτρικό πίνακα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.