Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψηφιακός Χάρτης Κτηματολογίου: Online το ψηφιακό κτηματολόγιο σε έναν χάρτη


Engineer

Recommended Posts

Στον αέρα βρίσκεται από χθες o Ψηφιακός Χάρτης του Κτηματολογίου, μέσω του οποίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παρακολουθούν την πλήρη εξέλιξη της κατάστασης των δικαιωμάτων επί της περιουσίας τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ψηφιακό εργαλείο που καταγράφει μεταξύ άλλων το εάν υπάρχουν εκκρεμότητες σε ένα γεωτεμάχιο και ποιες είναι αυτές. Παράλληλα, δείχνει σε ποιες περιοχές το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί, πού βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση, πού η προανάρτηση, αλλά και σε ποιες περιοχές «τρέχει» ακόμη η συλλογή δηλώσεων.

Αναλυτικότερα, μέσω του Ψηφιακού Χάρτη θα εμφανίζονται τα όρια των ιδιοκτησιών και ο «αριθμός ταυτότητας» της κάθε ιδιοκτησίας, δηλαδή ο δωδεκαψήφιος αριθμός του (ΚΑΕΚ). Εάν ο πολίτης κάνει κλικ επάνω στην ιδιοκτησία, θα βλέπει κάποια βασικά στοιχεία γι’ αυτήν όπως την έκτασή της, την περίμετρο, ποια είναι η κύρια χρήση που έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο (π.χ. αγροτική), σε τι ποσοστό κ.τ.λ.

Ο Χάρτης δίνει ακόμα τη δυνατότητα αναζήτησης με βάση την ταχυδρομική διεύθυνση ή τον δήμο, αλλά και την επιλογή αποθήκευσης και εκτύπωσης του ενδιαφερόμενου τμήματος.

Για παράδειγμα, εάν ένα ακίνητο εμφανίζεται «πράσινο», θα σημαίνει ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Αντιθέτως θα κοκκινίζει εάν έχει διαπιστωθεί κάποια προβληματική κατάσταση, π.χ. είναι αδήλωτο, αγνώστου ιδιοκτήτη, βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη, διαδικασία ενστάσεων, λείπουν έγγραφα κ.λπ. και για κάθε γεωτεμάχιο θα υποδεικνύονται ψηφιακά οι ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Στόχος του Κτηματολογίου είναι με τον νέο Ψηφιακό Χάρτη να δημιουργηθεί μια εύκολη και κατανοητή εμπειρία «ατομικής κτηματογράφησης», όπου ο κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να δηλώνει ή να διορθώνει τα στοιχεία του ακινήτου του χωρίς να πηγαίνει σε καμία δημόσια υπηρεσία.

Σε δεύτερο χρόνο, ο Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης θα έχει και άλλα δεδομένα, όπως τους δασικούς χάρτες, τις περιοχές Natura, τη χάραξη των αιγιαλών κ.τ.λ.

Σε σχέση με την εξέλιξη της κτηματογράφησης, σύμφωνα με τα όσα εξηγούν στον «Ελεύθερο Τύπο» από το Κτηματολόγιο, στο τέλος του 2023 βρισκόταν υπό το στάδιο της ανάρτησης το 81%, ήτοι 31,7 εκατ. δικαιώματα. Από τα υπόλοιπα, περίπου 18% των δικαιωμάτων βρίσκεται στο στάδιο από τη συλλογή έως την ανάρτηση και ακόμη 2% δεν έχει συμβασιοποιηθεί.

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι το ποσοστό των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που θα βρίσκονται υπό το στάδιο της ανάρτησης θα έχει ανέλθει στο 88%-90%. Ακόμα 9%-11% θα βρίσκεται στο στάδιο από τη συλλογή έως την ανάρτηση και 1% στο στάδιο πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

Οι προθεσμίες και τα πρόστιμα με τη λήξη τους στις 30/11/2024

Αντίστροφά μετρά ο χρόνος για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, με τους πολίτες να έχουν λίγους μήνες περιθώριο προκειμένου να δηλώσουν την περιουσία τους.

Η τελευταία προθεσμία για τη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2024. Η… δεύτερη ευκαιρία αφορά και σε περίπου 15.000 «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα» τα οποία βρίσκονται σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα και πλέον οι ιδιοκτήτες που αμέλησαν να τα δηλώσουν έως το 2018, οπότε και οριστικοποιήθηκαν οι κτηματολογικές εγγραφές, μπορούν να προβούν στη δήλωση τους εφόσον κατέχουν στα χέρια τους όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα όπως τίτλους και μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητό τους. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται Δήμοι της Αττικής, όπως Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραμος, Νέα Σμύρνη, Ρέντης, Νέο Ψυχικό, αλλά και περιοχές της Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Δράμας, Πάτμου, Εβρου, Ευβοίας, Ζακύνθου, Ηλίας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας.

Σε σχέση με τα κλιμακωτά πρόστιμα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν προτίθεται να τα ενεργοποιήσει σίγουρα μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου – ημερομηνία κατά την οποία οι ιδιοκτήτες θα έχουν περιθώριο να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο.

Ο Ψηφιακός Χάρτης Κτηματολογίου: https://maps.ktimatologio.gr/


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.