Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταβολή στατικής λειτουργίας προβόλου λόγω επιπλέον στηρίξεων


 
Nick D.

Recommended Posts

Συμφωνώ κι εγώ pappos (μαζί σου). Να προσθέσω πως εάν υπάρχει σοβαρή πλάκα κάτω από τον τοίχο ισογείου τότε αυτός γίνεται φέρον στοιχειό. Άσχετα αν θα αστοχήσει ως φέρουσα τοιχοποιία ή όχι, θα προσφέρει σίγουρα ένα ποσοστό στήριξης πρίν μια ενδεχόμενη κατάρρευση. Αυτά με την προϋπόθεση πως η πλάκα που στηρίζει τον κάτω τοίχο, δεν θα αστοχίσει πρίν από αυτόν.

 

Το στατικό σύστημα λοιπόν είναι μια αμφιέριστη πλάκα και ένα πρόβολο (το 1/3 του προβόλου όπως τον περιγράφεις).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 93
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

[...μυκητοειδή πλάκα δεν έχουμε,...]

 

Μυκητοειδή πλάκα εννοώ πλάκα χωρίς δοκάρια και άμεση στήριξη σε υποστύλωμα ή τοιχείο. (Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει η τοιχοποϊία από κάτω σαν στήριξη, άρα έχεις μυκητοειδή πλάκα) Τον μύκητα τον βάζεις αν προκύψει ή όχι από την μελέτη και ανάλογα τα φορτία.

Link to comment
Share on other sites

δηλαδη οταν εχετε φυτευτές τοιχοποιϊες σε μια πλάκα εντός της οικοδομής,

 

στην από πάνω πλάκα σπάτε τα σίδερα λες και έιναι στηριξη το πάνω μερος της φυτευτής?

 

το τουβλάκι που σφηνώνουμε στην κορυφη δεν την επηρεάζει πουθενα, αν ηταν η συνδεση μονολιθική π.χ. μεταλλική υποστύλωση , κουστούμι σκυροδέτηση κλπ σαφώς και ναι

 

Το στατικό σύστημα λοιπόν είναι μια αμφιέριστη πλάκα και ένα πρόβολο (το 1/3 του προβόλου όπως τον περιγράφεις).

φυσικά διαφωνώ, το μπετόν δεν ειναι ευκαμπτο πάτωμα

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου rigid, από επάνω έχεις περιμετρικά του προβόλου φορτία, τα οποία μπορεί να μην έχουν ληφθεί υπόψη. Με τα χρόνια μπορεί ο πρόβολος να "κρεμάσει" και τότε η τοιχοπϊία λειτουργεί σαν στήριξη στον πρόβολο από κάτω. Τότε έχουμε λειτουργία μυκητοειδής πλάκας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε μια μεγάλη πλάκα που επιβληθεί μετά από καιρό και χωρίς μελέτη μεγάλο φορτίο. Εκεί θα έχεις αύξηση βέλους από το απαιτούμενο και από την μελέτη που είχες υπολογίσει πρώτα. Έστω ακριβώς στο μέγιστο σημείο βέλους υπάρχει τοιχοποϊία που προστέθηκε και αυτή μετά κάτω. Τότε έχεις πρόβλημα. Διότι εκεί έχεις (ή μπορεί να προκύψει) διάτρηση. Περίπτωση μυκητοειδής πλάκας. Και μάλιστα επειδή είναι στήριξη έχεις αρνητική ροπή. Και επειδή στο μέγιστο βέλος κάμψης της πλάκας μετά την επιβολή αυτού του μεγάλου φορτίου έχεις τοποθετήσει οπλισμό κάτω. Ναι όμως ακριβώς εκεί χρειάζεται και άνω οπλισμός πράμα που δεν υπάρχει από την πρωταρχική μελέτη. Και αν η πλάκα είναι μεγάλη σε διάσταση και το φορτίο μεγάλο (άρα μεγαλύτερο βέλος κάμψης) και η πλάκα μικρή σε πάχος τότε θα χρειαστείς και οπλισμό διάτρησης. Στην καλύτερη δεν θα γίνει τίποτα πέρα μόνο από κάτι ρωγμές ακτινωτά προς τα έξω κάθετα στο στήριξη από κάτω, δηλαδή της τοιχοποϊίας.

Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε τι θέλω να πώ, αλλά στην περίπτωση του προβόλου, λόγου μικρού μήκους δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πάντα βέβαια από την δική μου σκοπιά. Η άποψή μου είναι προσωπική. Προσωπικά πάντα εγώ κάτι τέτοιο δεν θα το άφηνα να κατασκευαστεί. Δεν είμαι φίλος της προσθήκης και αν είναι να γίνει και μπορεί τις κάνω με αρμό πάντα.

Αλλά και πάλι το ξαναλέω λόγου μικρών διαστάσεων και φορτίων δεν βλέπω να δημιουργείται κάποιο σημαντικό πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

μα το ειπα, εμενα το ανεβατο με προβληματιζει αν ληφθηκε υπόψην.

 

αν δεν λήφθηκε τοτε έχει πρόβλημα, το οποίο θα το ειχε έτσι κι αλλιώς ειτε ειχε τοιχοποιια απο κατω ειτε οχι.

 

αν κρεμάσει τελικά ο πρόβολος τοτε απλά δεν εχει διαστασιολογηθει σωστά δηλαδή το πάχος

 

αν πάντως ληφθηκε υπόψην η ανεβαταρα που έχει και το πάχος ειναι σωστα εκλεγμένο, τοτε δεν έχει κανενα πρόβλημα

edit: Με τα πολλά αν θελει να πάρει μια απάντηση να μας πεις ανοιγμα προβόλου, πάχος, τους οπλισμούς και τα φορτία, δεν εχουμε μαντικες ικανότητες

Link to comment
Share on other sites

pappos, λέμε το ίδιο, αλλά πρέπει να απανταμε πρωτα στο τι πραγματικά συμβαίνει και μετα να αρχίζουν οι υποθεσεις όπως αμφιεριστη, προβολος το υπολοιπο 1/3 και πάει λέγοντας

 

αν ο προβολος έχει το πάχος που πρέπει, ξερουμε πιο ειναι αυτό και αν το ανεβατο ειχε ληφθει υπόψην, ο προβολος μενει πρόβολος.

το λοξο τουβλάκι στην κορυφη της τοιχοποιιας δεν ειναι στήριξη

Link to comment
Share on other sites

Με την στήριξη αλλάζει το στατικό σύστημα και πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα.

Συνήθως όμως τοποθετούμε και στο κάτω μέρος των προβόλων οπλισμό οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Πιθανόν όμως να μην έχεις οπλισμό διανομής κάτω και να σου εμφανιστούν ρωγμές παράλληλες με τον οπλισμό.

 

Τελικά, δε νομίζω η τοιχοποιία να αποτελεί στήριξη γιατί πλέον δεν σφηνώνεται η τελευταία σειρά τούβλων οπότε θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως πρόβολος.

Link to comment
Share on other sites

δε νομίζω να έχει βάλει διανομής κάτω....

αλλά εδώ θα συμφωνήσω με τον rigid... κάνουμε εμείς εδώ υποθετικές συζητήσεις και ασχολούμαστε και ο φίλος μας δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει...εγώ δεν ξέρω αν είναι καν μηχανικός...

μπαίνει πετάει μια ερώτηση και μην τον είδατε...και τα προηγούμενα ποστ του έτσι είναι

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συνάδελφοι αυτό έχω πει από την πρώτη στιγμή. Επειδή υπολογίστηκε και οπλίστηκε σαν πρόβολος δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά λέω στην περίπτωση μη λήψης των περιμετρικών φορτίων στο επάνω μέρος του προβόλου ίσως λέω μετά από κάποια χρόνια έχουμε κάποιο βέλος κάμψης και επειδή από κάτω έχει τοιχοποϊία αυτή θα λειτουργήσει σαν στήριξη, αφού θα έχει κάποια αντίδραση με την πλάκα.

Δεν έχει σημασία αν είναι σφηνωμένη η τελευταία οπτοπλινθοδομή κ.τ.λ. αν έχει βέλος κάμψης λειτουργεί σαν στήριξη. Αν έχει λέω από τα φορτία από πάνω που τυχόν δεν ελήφθησαν υπόψη.

 

Κατά τα άλλα έχω πει διανομές πάνω και κάτω πάντα, και τα σίδερα από την πλάκα τα κάτω τα τραβάμε πέρα ως πέρα στο τέλος του προβόλου.

 

Η κατασκευή έτσι όπως την βλέπω δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στατικότητας, αλλά ίσως στον χρόνο λειτουργικότητας. (ραγίσματα πλακάκια στην πλάκα ή ρωγμές στο σημείο από κάτω με την τοιχοιποϊία)

 

edit: τώρα το είδα ο φίλτατος που μας έδειξε την κατασκευή που είναι....δηλαδή έτσι όπως πάμε θα γράψουμε μυθιστόρημα...ο μοναχικός πρόβολος και η απορία του ποιητή....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.