Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα φώτα σας... υπάρχει δυνατότητα υπολογισμού των ampere..


harryal

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη του forum.

 

Έχω μία απορία σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό να υπολογίσω πόσα ampere χρειάζεται η εγκατάστασή μου από τα στοιχεία που έχω από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

 

Να σημειώσω ότι έχω εγκατεστημένο 1 ρολόι για παροχή ρεύματος σε 6 διαμερίσματα. Η παροχή είναι τριφασική 3x63Α, τιμολόγιο ΔΕΗ Γ22.

 

Επειδή πρόσφατα αντικατέστησα του θερμοσίφωνες με ηλιακούς, θέλω να δω μήπως με καλύπτει το τιμολόγιο της ΔΕΗ Γ21 που δίνει παροχή 3x40Α.

 

Τα δεδομένα που έχω από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι:

1. Σ.Ι. 35,0 KVA (σταθερή τιμή σε όλους τους λογαριασμούς)

2. ΣΥΝΤ. KWH 1 (σταθερή τιμή σε όλους τους λογαριασμούς)

3. ΧΡ.ΖΗΤ. (μεταβλητή τιμή ανά λογαριασμό) minimum τιμή 17,4 και maximum τιμή 33

 

Από τις παραπάνω τιμές υπάρχει κάποια μεθοδολογία ή τύπος ώστε να μπορώ να υπολογίσω τα ampere που χρειάζεται η παροχή μου, ώστε τελικά να δω αν καλύπτομαι από τα 3x40A;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω πως θα βγάλεις άκρη έτσι. Αν θες πες μας τι διαμερίσματα είναι αυτά και ίσως μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση. Το βέβαιον είναι πως πρέπει να γίνει μια σωστή μελέτη φορτίου.

Link to comment
Share on other sites

Μια γενική περιγραφή:

 

6 διαμερίσματα 95τ.μ. το κάθε ένα, με κουζίνα, ψυγείο, 3 a/c και ηλεκτρικούς θερμοπομπούς.

 

Τα συνολικά watt για τους θερμοπομπούς κάθε διαμερίσματος είναι 9kw, σύνολο 54kw για όλα.

Link to comment
Share on other sites

Ένα τυπικό διαμέρισμα 95 τμ έχει συνήθως 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, WC, κουζίνα.

 

Εξ εμπειρίας ένα διαμέρισμα 95 τμ πλήρες (με όλες τις ανέσεις, συσκευές κλπ) χωρίς ηλ. θερμοσίφωνα, έχει μια εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 11-14 kW. Τώρα με τους θερμοπομπούς πας κοντά στα 21+ kW !. Μιλάμε πάντα για εγκατεστημένο φορτίο. Αν θεωρήσεις πως υπάρχει ένας λογικός ταυτοχρονισμός (τα φορτία δεν είναι όλα ποτέ την ίδια στιγμή σε λειτουργία) της τάξης του 0.7, τότε η εκτιμώμενη ισχύς ζήτησης είναι της τάξης του 21kWx0.7= 15kW.

Αυτή η ισχύς αντιστοιχεί σε ρεύμα 65Α για μονοφασική παροχή (την ξεχνάς ήδη) ή περίπου 22Α ανά φάση (σε καλή ισοκατανομή) για τριφασική παροχή. Η τελευταία υλοποιείται με καλώδιο ΝΥΥ 5x10mm2+1.5mm2 , ήτοι ασφάλειες 3x35A (τήξεως, για τους έχοντες μιαν ηλικία) ή εναλλακτικά με 3x32A ή 3x40A (με μικροαυτόματους, για τη νέα γενιά).

 

Κάθε διαμέρισμα λοιπόν μπορεί να τροφοδοτηθεί με 5χ10 και ασφάλειες 3χ40Α. Καλά μέχρι εδώ ? ΌΧΙ ακριβώς. :) ΠΡΟΣΟΧΗ, πάμε τώρα να εξετάσουμε ένα δυσμενές σενάριο όπου γίνονται μερικές φορές λάθη όταν βιαζόμαστε. Ποιό είναι αυτό ? Επειδή η ηλ. κουζίνα, -που είναι και το μεγαλύτερο εγκατεστημένο σου φορτίο-, είναι μονοφασική, όταν την ανάψεις θα επιβαρυνθεί κάποια φάση, έστω η L1, παραπάνω από τις υπόλοιπες.

 

Αν λοιπόν έχεις 9 kW θερμοπομπών κατανεμημένα στις 3 φάσεις, τότε η φάση L1 θα πάρει 3 kW (θερμοπομποί) + 4kW (κουζίνα) + 1.5 kW (έστω 1 μεγάλο κλιματιστικό) + 500 Watt (λοιπά φορτία) ήτοι , 9000W που σημαίνει ρεύμα στην φάση L1 κοντά στα 40Α. Δηλαδή οριακά στην παροχή σου.

 

Την ίδια στιγμή οι άλλες φάσεις θα φορτίζονται πολύ λιγότερο, δηλαδή τουλάχιστον κατά 4kW (17A) λιγότερο που αντιστοιχούν στην κουζίνα.

 

Όλα αυτά είναι βέβαια εκτιμήσεις. Όπως σου είπα, πρέπει να γίνει σωστή μελέτη φορτίου. Να ξέρεις ότι το πρόβλημα σε περιπτώσεις σαν τη δική σου (σε σπίτια) το δημιουργούν τα μεγάλα μονοφασικά φορτία όπως οι ηλ. κουζίνες και οι ηλ. θερμοσίφωνες. Βεβαίως, όλες οι ηλεκτρικές κουζίνες μπορούν να συνδεθούν και σε τριφασική παροχή, αλλά αν δεν το έχεις ζητήσει εξ αρχής, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο ηλεκτρολόγος έχει τραβήξει μοναφασική παροχή για την κουζίνα σου επειδή έτσι γίνεται χρόνια τώρα (λάθος κατ εμέ).

 

Αν η κουζίνα σου (δεν έχεις ηλ. θερμοσίφωνα) είναι τριφασική τότε τα 4kW τα διαιρείς /3 οπότε το ρεύμα φόρτισης μιας φάσης πέφτει σημαντικά. Επίσης, θεώρησα την κουζίνα σου 4 kW, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς στις ηλ. κουζίνες λαμβάνεται συνήθως 6 kW. Την υπολογίζω για 4 kW επειδή σπανίως όλα τα μάτια και ο φούρνος είναι αναμμένα. Ειδάλλως οι υπολογισμοί θα πρέπει να γίνουν για 6 kW (φορτίο κουζίνας), δηλαδή κατάσταση ακόμα πιο δυσμενής.

 

Η ουσία είναι να έπιασες τη φιλοσοφία. Γιαυτό τα είπα και κάπως αναλυτικά (στο πλαίσιο ενός post). Τα νούμερα παίζουν και είναι ΠΟΛΥ ενδεικτικά και μην βασιστείς σε αυτά. Όπως σου είπα απαιτείται μια κάποια μελέτη φορτίου που δεν πρέπει να γίνεται στο πόδι διότι σε κάποιους έτυχε και βγήκε οκ αλλά κάποιοι άλλοι τρέχουν να σηκώνουν τις ασφάλειες κάθε τρεις και λίγο.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε GeorgeS σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και την εκτενέστατη απάντηση!

 

Δυστυχώς επιβεβαιώνω ότι οι κουζίνες έχουν συνδεθεί σε μονοφασική παροχή.

 

Επίσης η τρέχουσα κατάσταση έχει ως εξής.. Έχουν πάρει ανά 2 διαμερίσματα 1 φάση, και στην ουσία όλα τα διαμερίσματα λειτουργούν με μονοφασικές παροχές.

 

Μία ερώτηση: όταν υπολογίζεις ότι τα 9000w αντιστοιχούν σε ρεύμα 40Α υπάρχει κάποιος τύπος που να συσχετίζει αυτά τα 2;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Ναι, για απλά ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΑ μη επαγωγικά φορτία (ή πολύ ελαφρώς επαγωγικά), όπως συνήθως αυτά του σπιτιού μας μπορείς να κάνεις τον υπολογισμό :

 

I = P/V (I=ένταση ρεύματος, P=ονομαστική ισχύς, V=τάση δικτύο)

 

άρα I = 9000W / 230V = 39.1 A ~ 40A

 

Προσοχή, αυτό είναι το ρεύμα που θα τραβήξει το φορτίο σου. Τώρα η διαστασιολόγηση του καλωδίου και οι ασφαλιστικές διατάξεις (ασφάλειες, διακόπτες κλπ) λαμβάνουν υπόψην και άλλες παραμέτρους (απόσταση, θερμοκρασία περιβάλλοντος, γειτνίαση με άλλους ενεργούς αγωγούς κλπ) που όμως η αλήθεια είναι ότι σε συνήθεις τυπικές ΜΙΚΡΕΣ οικιακές εγκαταστάσεις έχουν μικρή επίδραση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.