Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια εγκατάστασης φωτοβολταικών


Recommended Posts

Γράφω συνοπτικά τη διαδικασία εδώ και αν κάποιος συντονιστής θεωρεί ότι χρειάζεται να αλλάξει κατηγορία ας το κάνει.

Με το που έρχεται κάποιος εν δυνάμει πελάτης για Φ/Β πάρκο κάτω των 20ΚW το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να τον στείλουμε να ρωτήσει στη Δ/νση Γεωργίας της Νομαρχίας για το αν το αγροτεμάχιο θεωρείται υψηλής παραγωγικότητας ή όχι (αν και αυτό φαίνεται να καταργείται πλέον).

Στη συνέχεια προβαίνουμε σε αυτοψία. Να ελέγξουμε σκιάσεις, το περιβάλλοντα χώρο, φυσικά να δούμε που βρίσκεται από απόψεως αρχαιολογικής, δασικής, πολεοδομικής σκοπιάς και φυσικά να δούμε αν βρίσκεται κοντά στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Από τη στιγμή που ελέγξουμε αυτά υπολογίζουμε απόδοση και κόστος και ενημερώνουμε τον πελάτη για το επενδυτικό του πλάνο.

 

Αν ο πελάτης ενημερωθεί και δεχτεί το πλάνο απαιτείται η σύσταση εταιρείας και φυσικά η σύνταξη Τοπογραφικού προσαρτημένο σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ και σε χάρτες ΓΥΣ.

Η συνέχεια έχει να κάνει με τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών:

1. Μελέτη Η/Μ

2. Δασαρχείο

3. Χρήσεις Γης από Πολεοδομία

4. Υψηλής ή μη παραγωγικότητας από Δ/νση Νομαρχίας

5. Εργασίες μικρής κλίμακας από Πολεοδομία

 

Τα 2 & 3 χρειάζονται για το 4 και όλα μαζί για το 5.

Κάποιες ΔΕΗ δε δέχονται αίτηση χωρίς έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, όμως το σωστό είναι η έγκριση να προσκομίζεται με την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης.

 

Με τη σύσταση της εταιρείας, το τοπογραφικό και τη μελέτη κατατίθεται η αίτηση στην αρμόδια ΔΕΗ. Φυσικά θα πρέπει να αποδειχτεί και η κυριότητα του αγροτεμαχίου, λογικά με ένα ενοικιαστήριο στην εφορία από το φυσικό πρόσωπο στην εταιρεία.

 

Παράλληλα τρέχουν οι αιτήσεις για τα Νο. 2, 3, 4 και 5.

Η ΔΕΗ κάνει αυτοψία στο χώρο και προβαίνει σε σύνταξη όρων σύνδεσης.

Εντός 3-μήνου ο πελάτης αποδέχεται τους όρους με την προσκόμιση καταστατικού και βεβαίωσης Πρωτοδικείου περί μη αλλαγών στο Καταστατικό και της έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας ώστε να υπογράψει με τη ΔΕΗ τη σύμβαση Σύνδεσης.

 

Με τη Σύμβαση Σύνδεσης και βεβαιώσεις Πρωτοδικείων για περί μη πτώχευσης μελών εταιρείας και εταιρείας καθώς και μη αλλαγής καταστατικού εταιρείας πάει στο ΔΕΣΜΗΕ και υπογράφει τη Σύμβαση Πώλησης.

 

Η Σύμβαση Πώλησης ισχύει για 18 μήνες, δηλ ο πελάτης πρέπει εντός 18 μηνών να έχει συνδεθεί στο Δίκτυο της ΔΕΗ, αλλιώς η Σύμβαση δεν ισχύει. Επίσης, με τη Σύμβαση Πώλησης δεσμεύει την τιμή πώλησης της kWh που ισχύει την ημερομηνίας υπογραφής της Σύμβασης Πώλησης.

 

Η ΔΕΗ εντωμεταξύ εντός 3-μήνου (νομίζω) από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης υποχρεούται να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για τη σύνδεση του Πάρκου.

 

Με την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του πάρκου ο πελάτης πάει στη ΔΕΗ και την ενημερώνει ότι έχει ολοκληρώσει τις εργασίες. Απαιτούνται κάποια έγγραφα σε αυτή τη φάση αλλά τίποτα καινούργιο, κάποιες υπεύθυνες δηλώσεις του Μηχανικού κλπ.

 

Ελπίζω να βοήθησα και να ξεκαθάρισα κάποια πράγμτα.

Αν ο λόγος μου δεν ήταν τόσο σαφής ευχαρίστων να απαντήσω σε ερωτήσεις.

 

Μία επισήμανση: Είναι λογικό πριν ξεκινήσει η συλλογή των δικαιολογητικών να είναι σίγουρος ο μηχανικός ότι μπορεί στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο να εγκαταστήσει Φ/Β πάρκο. Θέλω να πω ότι ναι μεν θα κάνει τις αιτήσεις, αλλά προφορικά θα πρέπει να ξέρει εκ των πρωτέρων για χρήσεις γης, δασικό ή μη, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή μη κλπ. Πρώτα μαθαίνουμε προφορικά και εν συνεχεία συλλέγουμε τα χαρτιά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να σας διευκρινήσω τα εξής:

1) Για Φ/Β έως kw δεν απαιτείται Ε.Π.Ο. Το θέμα των αμοιβών παίζει. Κάποιες πολεοδομίες απαιτούν αμοιβή τοπογραφικού. Αυτά για επίπεδες διατάξεις, όχι trackers. Επειδή τα trackers ξεπερνούν τα 2,5 μ., απαιτούνται επίσης διάγραμμα κάλυψης, στατική μελέτη βάσης μπετού και χωροδικτυώματος, προυπολογισμός έργου (για εκσκαφές, διαμορφώσεις εδάφους, οπλισμένο σκυρόδεμα) με κατανομή σε αρχιτεκτονικά, στατικά, τοπογραφικό και διαμόρφωση ακαλύπτου.

2) Όλα τα Φ/Β βγαίνουν με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (Ν. 3734/09 ΦΕΚ 8/28-01-2009), ανεξαρτήτως ισχύος. Η Ε.Π.Ο. απαιτείται από τη ΡΑΕ και όχι από την πολεοδομία για την έκδοση της αδείας.

3) Ο προυπολογισμός και οι αμοιβές αναφέρονται μόνο στο οικοδομικό έργο, δηλ. στον οικίσκο που θα κατασκευαστεί, αν δεν είναι προκατασκευασμένος, (ΦΕΚ 344/2009), και όχι στο μηχανολογικό εξοπλισμό.

4) Οι ζώνες της γης υψηλής παραγωγικότητας αποδεικνύονται μόνο με την ύπαρξη ΦΕΚ το οποίο καθορίζει τις ζώνες αυτές. Υπάρχουν νομοί της χώρας που δεν έχουν καθόλου ζώνες υψηλής παραγωγικότητας. Άρα, δεν θα έπρεπε να ζητείται κάτι τέτοιο, τουλάχιστον σε αυτούς τους νομούς.

Link to comment
Share on other sites

zena13: Σωστές οι παρατηρήσεις σου για τα 1, 2, 3 αλλά για τα υψηλής παραγωγικότητας σε περίπτωση που δεν ήταν χαρακτηρισμένα οριζόταν επιτροπή 3-μελής ή 5-μελής για να ελέγξει το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο. Πλέον όμως δεν ισχύουν αυτά, εφόσον βάση του προσχεδίου που είναι σε διαβούλευση για κάτω των 500kW δεν εξετάζεται αν είναι υψηλής ή όχι παραγωγικότητας.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα.

Στην Απόφαση Υφ/γού ΠΕΧΩΔΕ οικ.5219/3-2-2004 (ΦΕΚ 114/Δ) για εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας για τις οποίες απαιτείται

έγκριση εργασιών, αντί της έκδοσης άδείας δόμησης, αναφέρει ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

• Αίτηση των ενδιαφερομένων

• Εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών (αρχαιολογίας, δασαρχείου, ΕΠΑΕ,ΥΠΠΟ,κλπ) που απαιτούνται κατά περίπτωση .

• Βεβαίωση ή αντίγραφο του κτηματολογίου, ή αντίγραφο τοπογραφικού ή άλλου σχεδίου, εφόσον δεν προσδιορίζεται η θέση του ακινήτου με τη διεύθυνση

• Τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

Η ερώτησή μου είναι: ποιά είναι τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά για εγκατάσταση Φ/Β συστημάτος ισχύος < ή = των 150 kW,σε εκτός σχεδίου περιοχή, για τον οικίσκο, την περίφραξη, την εγκατάσταση των Φ/Β;

Χρειάζομαι σχέδια κατόψεων, όψεων, τομών, λεπτομερειών, διάγραμμα κάλυψης; Ή αρκεί μια τεχνική έκθεση; Ή εξαρτάται από το τί ζητάει η κάθε πολεοδομία;

Ευχαριστώ.

 

Παρακαλώ να χρησιμοποιείτε την Αναζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ρωτήσεις πρώτα, όμως αυτά τα οποία θα σου ζητήσουν σίγουρα είναι οι εγκρίσεις των φορέων (Δασαρχείο, Αρχαιολογία, Δ/νση Γεωργίας, Χρήσεις Γης κλπ), μία τεχνική έκθεση, ένα διάγραμμα κάλυψης στο οποίο θα φαίνονται και τα όρια από τα γειτονικά αγροτεμάχια και φυσικά ένα σκαρίφημα στο οποίο θα φαίνεται ότι το ύψος δεν θα ξεπερνά τα 2,5μ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Θα ήθελα να σας διευκρινήσω τα εξής:

1) Επειδή τα trackers ξεπερνούν τα 2,5 μ., απαιτούνται επίσης διάγραμμα κάλυψης, στατική μελέτη βάσης μπετού και χωροδικτυώματος, προυπολογισμός έργου (για εκσκαφές, διαμορφώσεις εδάφους, οπλισμένο σκυρόδεμα) με κατανομή σε αρχιτεκτονικά, στατικά, τοπογραφικό και διαμόρφωση ακαλύπτου.

.

 

Πιο υψος λογιζεται ως 2,5 μετρα; Το υψος του τρακερ σε οριζοντια θεση η το μεγιστο υψος οταν λειτουργει?

Link to comment
Share on other sites

YellowWorm: Όταν βγάζεις άδεια, αυτή απλά θεωρείται από την Πολεοδομία, και θεωρείται βάση των όσων έχει υπογράψει ο μηχανικός. Αν έρθει όμως μία καταγγελία από κάποιον, γνωρίζεις τι θα γίνει. Επομένως, το ότι κάποιος παίρνει άδεια δε σημαίνει ότι έχει αποποιηθεί ή έχει μεταβιβάσει τις ευθύνες του. Όταν λέμε 2,5 μ ύψος προφανώς εννοούμε ως ενιαία κατασκευή έως τι ύψος θα φτάνει. Και προφανώς το έχουν κάνει έτσι για τις περιπτώσεις tracker στις οποιες πρέπει να παρουσιάσουμε στατικά βάσεων κλπ. Όταν τα trackers θα είναι σε οριζόντια θέση στο 5% των ημερών ετησίως δεν μπορείς να βγάζεις άδεια με αυτό το δεδομένο. Και φυσικά δεν αναφέρω ότι θα έχει πρόβλημα. Η νομιμότητα στην Ελλάδα δυστυχώς έγκειται στην καταγγελία του γείτονα, στη ρουφιανιά κοινώς.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως γνωρίζει κανείς τι ισχύει με την εγκατάσταση Φ/Β σε ΖΟΕ με καθορισμένες χρήσεις, όπου δεν αναφέρονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αυτές ?

Το ΦΕΚ φυσικά είναι πολύ παλαιότερο από την έναρξη τοποθέτησης τέτοιων συστημάτων

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.