Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φέρουσα Ικανότητα στον Αστικό Σχεδιασμό


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα σας,

το τελευταία διάστημα ασχολούμαι με την έννοια της φέρουσας ικανότητας στον αστικό σχεδιασμό. Θα ήθελα για στατιστικούς λόγους όποιος μπορεί να μου δώσει τον δικό του ορισμό για την έννοια αυτή αλλά και πώς φαντάζεται ότι θα μπορούσε να την υπολογίσει σε ένα χωρικό σύστημα π.χ. μια πόλη 2000κατοίκων.

Ευχαριστώ

 

Παρακαλώ μεταβείτε στο Πίνακας Ελέγχου -->Προσωπικό Προφίλ-- >Επεξεργασία προσωπικών στοιχείων και στο πεδίο επάγγελμα συμπληρώστε την ειδικότητά σας. avgoust

Link to comment
Share on other sites

αυτό που ρωτάς είναι πάρα πολύ γενικό, πρέπει να το εξειδικεύσεις τι θες. μια ιδέα πάντως μπορείς να πάρεις από τα βιβλία του αρβανιτίδη

Link to comment
Share on other sites

pvoulellis

 

Αυτό που ρωτάς στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται τελείως πρωτόγονα κ βασισμένο στην τύχη.Ασχολήσου με κάτι άλλο γιατί δεν θα καταλήξεις κάπου,ή κ να καταλήξεις θα σιχαθείς το αίμα που τρέχει στις φλέβες σου.Μιλάς για μία βασική έννοια του χωροταξικού σχεδιασμού.Χωροταξικός σχεδιασμός δεν υπάρχει στο Γιουνανιστάν.Όλα τα υπόλοιπα παρελκόμενα είναι για πέταμα.

 

Αυτά

Link to comment
Share on other sites

Για να το κάνω πιο συγκεκριμένο....Δυστυχώς στην Ελλάδα η έννοια της φέρουσας ικανότητας(Φ.Ι.) έχει περιοριστεί μόνο για τις προστατευόμενες περιοχές(νησιά και ορεινός χώρος) και αυτό αρκετά περιορισμένα και ίσως λαθεμένα μιας και οι περισσότερες ελληνικές βιβλιογραφικές αναφορές θεωρούν ότι Φ.Ι. π.χ. για τον τουρισμό είναι ο μέγιστος αριθμός κλινών ανά άτομο, προσπαθώντας έτσι να προσδιορίσουν την ποσότητα της τουριστικής κίνησης.

 

Σε ότι αφορά τον αστικό χώρο δεν έχει προχωρήσει η Φ.Ι. μιας και οι αντίπαλοι της έννοιας αυτής είναι πολλοί. Θεωρώ ότι Φ.Ι. είναι το μέγιστο επίπεδο αντοχής ενός χώρου σε διάφορους παράγοντες(δηλαδή χ μεταβλητές, με π.χ. χ1:κυκλοφοριακό φόρτο,χ2:πλυθησμό,χ3:ποιότητα περιβάλλοντος,χ4:οικοδομικό όγκο,χ5:ποσοστό πρασίνου χώρου ανά άτομο, χ6; Ενέργεια ανά άτομο, χ7 :ποσοστό καθαρής ενέργειας,χ8:αριθμός υγρών και στερεών αποβλήτων,χ9:ύπαρξη βιολογικού καθαρισμού, χ10 επίπεδο ικανοποίησης των κατοίκων της περιοχής (επιτυγχάνεται με ερωτηματολόγιο), κ.τ.λ.) ούτως ώστε να διατηρείται βιώσιμος.

Link to comment
Share on other sites

ποσοτικά τα θεματα Φ.Ι. στον αστικό χώρο ειναι λυμένα. αυτό αποτυπώνεται π.χ. στα ΓΠΣ, που καθορίζουν επ'ακριβως χρήσεις γης, με ποσοστό κοινόχρηστων χώρων κλπ.

 

τώρα για την εφαρμογή και τη διαρκή τροποποίηση των ΓΠΣ, αυτό ειναι άλλη ιστορία

Link to comment
Share on other sites

νομίζω πως το ΓΠΣ δεν περιέχει συνολικά ένα εργαλέιο το οποίο μπορεί να προσδιορίσει την μελλοντική αλλά και την υπάρχουσα κατάσταση μιας πόλης ως προς το επίπεδο βιωσιμότητάς της. Τα εργαλεία υπολογισμού π.χ. του πληθυσμού που υπάρχουν στο ΓΠΣ μπορούν να αποτελλέσουν δείκτες ενός μοντέλου υπολογισμού της φέρουσας ικανότητας.

Link to comment
Share on other sites

περιέχει, δεν περιέχει, αυτό είναι. κατά την αποψή μου ειναι μια χαρά εργαλείο.

 

το πρόλημα ειναι στις διαρκεις αναθεωρήσεις

 

edit: και να γράψεις την ειδικοτητα σου αν δεν εισαι ανεπάγγελτος

Link to comment
Share on other sites

Κατά την ταπεινή μου γνώμη αν επαρκούν ή όχι σαν εργαλεία προσδιορισμού της βιωσιμότητας ενός χώρου οι διάφορες διατάξεις του ΓΠΣ φαίνονται απο τα αποτελέσματά της....μέχρι σήμερα.

Νομίζω ότι είναι ανάγκη …..να υπάρχει ένα εργαλείο ικανό να προσδιορίζει(στατιστικά πάντα) την βιωσιμότητα μιας περιοχή και να περιορίζει ή να προσδιορίζει τις παρεμβάσεις μας.

Υ.Γ. Είμαι πολεοδόμος Μηχανικός

Link to comment
Share on other sites

συγνώμη, σταθερότυπα δεν υπάρχουν? π.χ. ωφέλιμης κατοικίας, βαθμού κορεσμού κλπ.

 

άρα εσύ μιλάς καταρχήν περισσότερο για ρυθμιστικά σχέδια και όχι για ΓΠΣ γιατι πως αλλιως θα μιλήσουμε για βιωσιμότητα περιοχής.

 

όσο για τ'αποτελέσματα των ΓΠΣ το ειπα και γω, αλλά στο χαρτί όμως μια χαρα προσδιορίζονται όλα.

 

από προσωπική εμπειρία συμμετοχής, οι προβλέψεις ολοκλήρωσης έργων γίνοταν από άνωθεν εντολή, άσχετες με τα χρονοδιαγράμματα και την ύπαρξη κονδυλίων και με αεροφωτογραφιες που είχαν μουτζουρωμένα τα στρατόπεδα, δηλαδή αστεία πράγματα.

 

άρα την εφαρμογή δεν μπορούμε να την συζητάμε έτσι κι'αλλιώς

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.