Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας,

Είμαι ιδιώτης και θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής θέμα:

Πρόκειται για υφιστάμενη οικοδομή με οικοδομική άδεια του 1989 (ΓΟΚ/85), η οποία αποτελείται από:

• ισόγειο με καταστήματα

• δύο ορόφους με οροφοδιαμερίσματα (Α και Β)

• διαθέσιμο υπόλοιπο δόμησης: 14 τ.μ.

Υπάρχουν τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι με τον Ν.4495/2017 (Κατηγορία 4) σε κάθε όροφο:

• 12,25 τ.μ. ανά όροφο → σύνολο: 24,50 τ.μ.

Επιπλέον υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι (κλιμακοστάσιο κ.λπ.) επιφάνειας 50 τ.μ., οι οποίοι κατά την αρχική άδεια φαίνεται να προσμετρήθηκαν στη δόμηση.

Σκέφτομαι να προχωρήσω σε επανεκτίμηση/επανυπολογισμό των τετραγωνικών με βάση τις εξαιρέσεις του ΝΟΚ για κοινόχρηστους και βοηθητικούς χώρους.

Ερώτηση: Σε αυτήν την περίπτωση, ποιο θεωρείται ότι θα είναι το νέο διαθέσιμο υπόλοιπο δόμησης;

Κατά τη δική μου ερμηνεία, και με βάση όσα έχω διαβάσει σε σχετικές εγκυκλίους και παραδείγματα, το καθαρό υπόλοιπο δόμησης με νέα άδεια (αν επανεκτιμηθούν οι κοινόχρηστοι ως μη προσμετρώμενοι στη δόμηση) θα έπρεπε να είναι:

14 τ.μ. (υπάρχον υπόλοιπο) + 50 τ.μ. (κοινόχρηστοι, που πλέον δεν προσμετρώνται) = 64 τ.μ. διαθέσιμη δόμηση.

Ωστόσο, έχω ήδη ζητήσει τη γνώμη δύο μηχανικών και μου είπαν:

• Ο πρώτος: Δεν έχω υπόλοιπο, γιατί οι τακτοποιήσεις (24,50 τ.μ.) "ξεπερνούν" το υπόλοιπο των 14 τ.μ.

• Ο δεύτερος: Η καθαρή δόμηση είναι 14 + 50 - 24,50 = 39,50 τ.μ., αφαιρώντας δηλαδή την τακτοποίηση από την ανακατανομή.

Δημοσιεύτηκε

Πήρες 2 γνώμες και ψάχνεις να μεγαλώσεις το δειγμα του γκάλοπ ?

Πάρε τα σχέδια σου (άδειες και τακτοποιήσεις) πήγαινε σε εναν μηχανικό, πληρωσε τον και θα πάρεις ωραία, υπεύθυνη, γραπτή απάντηση

Τα φόρουμ ειναι για να κανουμε πλάκα. ΔΕΝ έχουν απολύτως καμία εγκυρότητα 

Δημοσιεύτηκε
On 23/5/2025 at 1:55 ΜΜ, Nikosmis said:

Καλησπέρα σας,

Στο φόρουμ ΔΕΝ κάνουμε πλάκα, αλλά προσπαθούμε να απαντήσουμε όσο γίνεται πιο έγκυρα. Με την προϋπόθεση ότι, με βάση τα στοιχεία, αυτό είναι εφικτό. Συνεπώς, κάνεις ό,τι αναφέρει στη δεύτερη πρόταση (μόνο) ο συνάδελφος

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.