Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να με διευκολύνεται σε θέματα που έχω αντιμετωπίσει διότι είμαι νέος στο χώρο (Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός). 

Σύμφωνα πάντα με τον ΝΟΚ όσον αφορά τις πέργκολες (πχ. ξύλινες, μεταλλικές, μπετένιες) με διαδοκίδοση (ασκεπής) διατάσονται χωρίς προϋποθέσεις μέγιστου πλάτους και θέσης εντός πρασιάς και ως το όριο ρυμοτομικής (αρθ.17 παρ.8 Β-α). Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 7 επί του ακάλυπτου χώρου επιτρέπονται Πέργκολες. Ωστόσο τι συμβαίνει όταν μπαίνουμε μέσα στους υποχρεωτικούς ακάλυπτους (στο δ ή Δ) γιατί εκεί δεν αναφέρεται κάτι για τις πέργκολες συγκεκριμένα παρά μόνο για τα αρχιτεκτονικά στοιχεία κλπ. (άρθρο 17 παρ. 4-στ). 

Επίσης τι εννοείται ως σταθερό σύστημα σκίασης, μπορεί η πέργκολα να θεωρηθεί ως σταθερό σύστημα σκίασης; (τι είναι τα σταθερά η κινητά συστήματα σκίασης)
Διαφορετικά μπαίνουμε σε άλλους παραγράφους με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και προεξοχές άρθρο 16 1Α,Β & 2. 

Σε μία φωτογραφία που στέλνω είναι η ερώτηση για τη πέργκολα, στην άλλη φωτογραφία με τα βελάκια τι θα τα δηλώνατε αυτά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και αν έχουν κάποιο περιορισμό. (Άρθρο 16 ?)

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. 

23.png

24.png

Δημοσιεύτηκε (edited)

Εντός Δ/δ όπως το εντόπισες δεν αναφέρεται η πέργκολα στο αρ. 17 παρ. 4. 
Στα σταθερά συστήματα σκίασης που αναφέρει στην παρ. 4.στ του άρθρου 17, θεωρώ ότι παραπέμπει στην παρ. 1 του άρθρου 16, άρα να είναι επί της όψης (να στηρίζονται στην όψη) αλλά και πέργκολα να θεωρήσουμε ότι μπορείς να κάνεις με βάση τον όρο σταθερά συστήματα σκίασης, μπορεί να εισέχει μόνο μέχρι 1/4Δ ή 1/4δ στα Δ και δ (όπως και το στέγαστρο). 
Από πάνω ελπίζω είναι ΑΗΧ. 

Στο κάτω σχήμα έχεις 3 προστεγάσματα επί της όψης και ένα κατακόρυφο μη φέρων αρχιτεκτονικό στοιχείο επί της όψης άρα αρ. 16 παρ. 1

Edited by Latg
Δημοσιεύτηκε

Άρα συνάδερφε εσύ αντιλαμβάνεσαι ότι επειδή δεν γίνεται ξεχωριστή αναφορά για εντός τους υποχρεωτικούς ακαλύπτους δεν τοποθετείτε σαν πέργκολα. Αντιθέτως ορίζεται σα σταθερό σύστημα σκίασης και εισέρχεται 1/4 Δ ή δ. Αυτό προϋποθέτει βέβαια να τηρήσω και τις απαιτούμενες αποστάσεις πλάτους που ορίζει το άρθρο 16 παρ. 1 .

 

Επιπλέον η αναφορά που γίνεται ότι στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου τοποθετείτε πέργκολα (άρθ. 17) είναι για τον ακάλυπτο χώρο εντός των υποχρεωτικών ακάλυπτων και εντός της πρασιάς. Σωστά ; (καθώς για τη πρασιά γίνεται ειδική αναφορά)

Δημοσιεύτηκε (edited)

Με μπέρδεψες λίγο. 

Στο αρ. 17 έχει 3 παράγραφους

- η παρ. 4 αναφέρεται συγκεκριμένα για στοιχεία που επιτρέπονται μέσα στις ελάχιστες αποστάσεις Δ ή δ του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου των οικοπέδων / μέσα στις υποχρεωτικές αποστάσεις (5μ, 10μ, 15μ) των γηπέδων
- η παρ. 7 αναφέρεται συγκεκριμένα για στοιχεία που επιτρέπονται επί των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου εκτός Δ ή δ και εκτός προκηπίων
- η παρ. 8.Β αναφέρεται συγκεκριμένα για στοιχεία που επιτρέπονται στην επιφάνεια των προκηπίων.

Edited by Latg
Δημοσιεύτηκε

Άρα σύμφωνα με τα παραπάνω δεν επιτρέπονται πέργκολες μέσα στα Δ , δ εκτός και αν το θεωρήσεις σταθερό σύστημα σκίασης (για να μπορεί να εξέχει 1/4 Δ,δ) αλλά θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο πλάτος. Σωστα;

 

Δημοσιεύτηκε (edited)

συγκεκριμένο πλάτος δεν έχει, πρέπει να εισέχει έως δ/4 μέσα στο δ  (ή Δ/4 μέσα στο Δ) 


image.png.843e1e93c2ae82278e78173aeec27076.png

Edited by Latg
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

@Latg που ακριβώς στην παρ.7 λέει ότι αφορά λοιπούς ακάλυπτους πλην Δ,δ και πρασιάς???? Πάντως στις παρ. 4 και 8.Β αναφέρει τι επιτρέπονται πλέον όσων άλλων ορίζονται.

Επίσης στο άρθρο 16 δεν λέει να εισέχει κατά μέγιστο Δ/4 ή δ/4, αλλά μέγιστο πλάτος Δ/4 ή δ/4, ενώ για εξώστες μιλάει ξεκάθαρα να εισέχουν.

Δημοσιεύτηκε (edited)

ΝΟΚ ΑΡ. 17 ΠΑΡ. 4 

image.thumb.png.19353834e2b2980c356068468eaf137a.png

 

Σε άλλα άρθρα σημαίνει όχι στο άρθρο 17. Άρα εντός Δ/δ επιτρέπεται από το αρ. 17 μόνο ότι αναφέρεται στην παρ.4 και όχι στο άρθρο 17 παρ. 7. 
π.χ.  από άλλα άρθρα επιτρέπονται:   -  Άρθ. 11 παρ 6.ιθ  - Θεμρομόνωση, επενδύσεις κτλ            -  Αρθ. 16 παρ. 5.δ  Έρκερ    - Αρθ. 23 παρ. 4 κατασκευή φερόντων στοιχείων για Στατικές Ενισχύσεις  νομίμως υφιστάμενων -  Άρθ. 11 παρ 6.λα κατασκευές εύρεσης αρχαίων

Για το πλάτος / εισέχουν πράγματι όπως το γράφει στο άρθρο 17 (δεν ξέρω γιατί αναφέρεις το αρ. 16) είναι λίγο ασαφές όπως το έχουν διατυπώσει αλλά υπάρχει σχετική εγκύκλιος για τα στέγαστρα  εκτός σχεδίου τα οποία επίσης αναφέρονται στην παρ. 4στ του άρθρου 17 που το διατυπώνει ξεκάθαρα (το αρ. 17 παρ. 4.στ ισχύει και εκτός σχεδίου - αρ. 1 παρ. 2.ια - για τις υποχρεωτικές αποστάσεις 15,10,5μ) : 

ΔΑΟΚΑ  Εγκ-88954/3506/19 « … τα στέγαστρα μπορούν να εισέχουν εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια που ορίζει το ΠΔ για την εκτός σχεδίου δόμηση, με το πλάτος 1/4 Δ όπως αυτό υπολογίζεται βάσει του Αρθ-3 του ΝΟΚ, δηλαδή Δ = 3+0,10Η.» 

ΝΟΚ ΑΡ. 17 ΠΑΡ. 7.στ:  στ) Αρχιτεκτονικές προεξοχές και αρχιτεκτονικά στοιχεία, ογκοπλαστικές προεξοχές και διακοσμητικά στοιχεία, κινητά ή σταθερά συστήματα σκίασης, κατασκευές για τη συντήρηση του κελύφους, αγωγοί τεχνικών συστημάτων όπως καμινάδες, αεραγωγοί, υδρορροές, προστεγάσματα και στέγαστρα. Το μέγιστο πλάτος όλων των παραπάνω ισούται με 1/4 Δ ή 1/4 δ. 

Edited by Latg
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Γιατί στο άρθρο 16 ορίζει κατ' αρχάς ότι οι αρχιτεκτονικές προεξοχές (ασχέτως θέσης) έχουν μέγιστο πλάτος Δ/4 ή δ/4, ενώ στο ίδιο άρθρο για εξώστες καθορίζει το εισέχουν, το ίδιο επαναλαμβάνει και στο 17.

Και το γράφω γιατί μου έχει τύχει για τέτοιο στοιχείο, που δεν έμπαινε καθόλου σε Δ ή δ, από πολεοδομία να μου πουν αν θες πάνω από Δ/4 τότε ΣΑ.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφε δεν κατάβα ακριβώς τι λες. 

Ο τίτλος του άρθρου 16 είναι  "Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις του κτιρίου".

Στη συνέχεια στην παρ. 1 ορίζει ότι 

image.thumb.png.9e5cfef1061b219165b2202c8372c2cf.png

επίσης και οι εξώστες εξ ορισμού είναι επί του κελύφους και στοιχείο της όψης του κτιρίου (και επίσης στο άρθρο 16 παρ. 2 μας λέει ότι επιτρέπονται πάνω στους εξώστες οι πέργκολες). 

Επομένως μην συγχέουμε τι επιτρέπεται στις όψεις ΕΠΙ του κτιρίου που ορίζεται στο άρθρο 16 και τι επιτρέπεται στους ακάλυπτους που ορίζεται στο άρθρο 17 όπου για αρχιτεκτονικά στοιχεία ισχύουν:

-η 4.στ του άρθρου 17 για εντός Δ/δ   που δίνει μέγιστο 1/4Δ ή 1/4δ

-η 7.ζ του άρθρου 17 για εκτός δ/Δ και εκτός πρασιάς που παραπέμπει στο άρθρο 16 (άρα μπορείς και μεγαλύτερα από 1/4Δ ή 1/4δ με ΣΑ) 

-η 8.Β.στ για εντός πρασιάς που παραπέμπει στο άρθρο 16 (άρα μπορείς και μεγαλύτερα από 1/4Δ ή 1/4δ με ΣΑ) 

Edited by Latg

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.