Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υγρομόνωση ζαρντινιέρας


neo_s_7

Recommended Posts

Έχω στον ακάλυπτο μία ζαρντινιέρα που πατάει στην πλάκα οροφής υπογείου, με διαστάσεις 30*0,60*0,60. Θ'ελω να την φυτεύσω αλλά χρειάζομαι ένα σύστημα αποστράγγισης και μί απολύ καλή υγρομόνωση. Καμμιά ιδέα συνάδελφοι?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ΣΤΕΓΑΝΩΣΗ (ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ) ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑΣ

Μια ζαρντινιέρα, οσοδήποτε μικρή, έχει την ανάγκη σωστής στεγανοποίησης κι αποστράγγισης. Προσέξτε οπωσδήποτε τα παρακάτω σημεία:

 

1. Η στεγανωτική στρώση πρέπει να έχει απόλυτη αντοχή στα εξόχως διαβρωτικά οξέα των ριζών. Χρησιμοποιήστε είτε αυτοκόλλητη μεμβράνη τύπου Colphene 1500 είτε μεμβράνη φλογίστρου όπως το Sopralene Jardin. Αποφύγετε σαφώς ένα κοινό ασφαλτικό υλικό ή ένα τσιμεντοειδές υλικό και – προς Θεού – μη χρησιμοποιήσετε ποτέ ακρυλικά υλικά. Δεν αντέχουν καθόλου στα οξέα των χωμάτων και στη συνεχή υγρασιακή καταπόνηση.

2. Το νερό πρέπει να αποστραγγίζεται εύκολα αλλιώς το σύστημα θα καταστραφεί. Αντί για την παραδοσιακή στρώση χαλικιού που έχει μεγάλο βάρος και κόπο, προτιμήστε μια σύγχρονη πολυμερή, αποστραγγιστική μεμβράνη, όπως π.χ. το Neodrain MS-20.

3. Τέλος, για να μη «στομώσει» ποτέ η αποστραγγιστική στρώση, τοποθετείστε επάνω της μία στρώση γεωυφάσματος που θα γυρνάει και στα πλάγια ως την άνω στάθμη του χώματος. Εδώ δε χωράνε τσιγγουνιές. Προτιμήστε ένα μακρύινο, πολυεστερικό γεωύφασμα με καλά υδραυλικά χαρακτηριστικά, όπως το Johns Manville.

 

Η στεγανοποίηση μιας ζαρντινιέρας αντιμετωπίζεται όπως μια στεγανοποίηση κήπου.

Τρία είναι τα βασικά στοιχεία μιας άρτιας στεγανωτικής επέμβασης:

1. Η στεγανοποίηση καθεαυτή.

Η στεγανοποίηση μια ζαρντινιέρας πρέπει να διαθέτει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1) να είναι εύκαμπτη. Επειδή η ζαρντινιέρα είναι διαρκώς εκτεθειμένη, η στεγανοποίηση πρέπει να ακολουθεί τις συστολοδιαστολές.

2) να αντέχει σε προσωρινές συνθήκες υδροστατικής πίεσης (σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την αποστράγγιση).

3) να αντέχει στα οξέα των χωμάτων.

4) και το κυριότερο, να αντέχει στη διαβρωτική δράση των ριζικών συστημάτων των φυτών.

 

Έτσι, αυτόματα αποκλείονται συμβατικά υλικά όπως:

- τσιμεντοειδή υλικά

- ασφαλτικά καουτσούκ κλπ.

Τα επαλειφόμενα ελαστομερή υλικά που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να περιέχουν ειδικά πρόσμικτα κατά της δράσης των ριζών.

Μια πρακτική και τεχνικά άμεμπτη λύση είναι η χρήση αυτοκόλλητων αντιριζικών μεμβρανών – τύπου Colphene. Πρόκειται για προϊόντα do-it-yourself που μπορούν να εφαρμοστούν κι από ανειδίκευτους. Κόβονται εύκολα και κολλάνε με απλή πίεση.

Προσέξτε μόνο τις παρακάτω λεπτομέρειες για μια άψογη στεγανοποίηση:

- Εφαρμόστε τα σε θερμοκρασίες άνω των10ο C για να έχετε εξασφαλισμένη συγκόλληση.

- Δύο άτομα τα καταφέρνουν σαφώς καλύτερα.

- Χρησιμοποιήστε το αστάρι που θα συστήσει ο προμηθευτής.

- Ετοιμάστε όλα τα κομμάτια που θα χρειασθούν πριν αρχίσετε την εφαρμογή.

 

2) Η αποστράγγιση.

Το πλεονάζον νερό πρέπει να αποστραγγίζεται από τη ζαρντινιέρα εύκολα και γρήγορα. Μπορείτε να αποφύγετε το χαλίκι επιλέγοντας ένα από τα πολλά, ελαφρά πολυμερή προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Για παράδειγμα, αυτά που χρησιμοποιούμε στις δικές μας δουλειές είναι μια παραλλαγή της κλασσικής HDPE αποστραγγιστικής μεμβράνης (δες φωτό).

 

3) Για να προστατέψετε την αποστραγγιστική στρώση από είσοδο χωμάτων και συνεπώς από το φράξιμο των αποστραγγιστικών οπών, θα χρειασθείτε μια στρώση από ένα καλό γεωύφασμα – φίλτρο. Μην παραλείψετε να προβλέψετε το σήκωμα του φίλτρου στα κάθετα τοιχώματα έτσι ώστε να αγκαλιάζει ολόκληρη τη στρώση φύτευσης.

Το κόστος /m2 μιας τέτοιας επέμβασης είναι περίπου 13 €/m2. Ένας αριθμός από καλά στεγανοποιημένες ζαρντινιέρες μπορεί να υποκαταστήσει τον κήπο στα δώματα (δες επόμενη ανάρτηση).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.