Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράνομα παράθυρα σε γειτονικό οικόπεδο


stan

Recommended Posts

Το οικόπεδο στο οποίο θα βγάλω την άδεια συνορεύει στο πίσω όριο του με μικρή παλαιά διώροφη κατοικία. H κατοικία αυτή έχει έναν πολύ μικρό ακάλυπτο χώρο προς το οικόπεδό 'μου', δηλαδή το κτίσμα απέχει απο το πίσω όριο του οικοπέδου 'μου' περίπου 0.75 - 0.85cm και έχει 3 παράθυρα προς το οικόπεδο 'μου'. Είναι τα παράθυρα αυτά νόμιμα? Επίσης γνωρίζει κάποιος συνάδελφος αν μπορώ να χτίσω στο πίσω όριο του οικοπέδου 'μου' ή αν πρέπει να αφήσω 'Δ'?

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Αν το κτίριο είναι προ του 55 τα παράθυρα θα είναι νόμιμα. Αλλιώς βρες την άδεια.

 

Κατα ΓΟΚ επιτρέπεται να κτίσεις στο όριο αλλά απαγορεύονται τα ανοίγματα (Για εκτός σχεδίου δεν ισχύει). Τώρα αυτό εξαρτάται αν το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και από τους όρους δόμησης. Κατέθεσε ένα τοπογραφικό για όρους δόμησης και τα βλέπεις μετά.

Link to comment
Share on other sites

Chilon πριν λίγες ώρες ο ιδιοκτήτης της κατοικίας μου έδειξε παλαιό σχέδιο απο άδεια (μετά το 55 και πριν το 73) στην οποία δείχνει την απόσταση του παλαιού κτιρίου στο 1 μέτρο ακριβώς απο το οικόπεδο μου, άλλα και το πλάτος της κατοικίας του μικρότερο απο την πραγματικότητα. Με άλλα λόγια η κατοικία έχει χτιστεί περίπου 15-20 cm μεγαλύτερη προς το οικόπεδο μου. Επίσης τα παράθυρα φαίνονται οτι υπάρχουν στην άδεια. Chris εννοείς οτι -γενικά- όταν η απόσταση του γειτονικού κτίσματος είναι μικρότερη απο 1m -ανεξάρτητα του έτους χορήγησης της άδειας- μπορώ να επιλέξω να κολλήσω στο όριο..; Και τα 2 οικόπεδα είναι άρτια και οικοδομήσιμα...

Link to comment
Share on other sites

Αναλόγως με το οικοδομικό σύστημα που ίσχυε στην περιοχή, όταν κτίστηκε το γειτονικό κτίσμα. Αν από αυτό έχει αφεθεί απόσταση ένα μέτρο, πολύ πιθανόν να είσαι υποχρεωμένος και εσύ να αφήσεις κάποια απόσταση από το όριο (σύμφωνα με το άρθρο 9, παρ.3 του ΓΟΚ), εφ' όσον εξασφαλίζεις την κατασκευή κτιρίου με ελάχιστη διάσταση εννέα μέτρα. Στη θέση σου θα έπερνα το τοπογραφικό του οικοπέδου και θα επισκεπτόμουν την πολεοδομία. Εκεί αφού αναζητούσα την άδεια του όμορου κτίσματος, θα το συζητούσα επιτόπου με τον αρμόδιο υπάλληλο.

Link to comment
Share on other sites

Ναί, θεωρώ οτι στο άρθρο 9 είναι μεν ξεκάθαρο οτι αφήνεις Δ -όταν 'α' μεγαλύτερο ή ίσο απο 1m- αλλά δεν ξεκαθαρίζει απόλυτα τις επιλογές τις οποίες έχω στην περίπτωση στην οποία 'α' μικρότερο απο 1m. (Η διάσταση 9 εξασφαλίζεται άνετα απο όλες τις μεριές του οικοπέδου μου.) Οι 2 ιδιοκτήτες συμφώνησαν να φτιαχτεί η μάντρα του οικοπέδου προς οικοδόμηση στα 90cm απο το παλαιό κτήριο και να παραμείνουν τα παράθυρα ανοιχτά (με 'αντάλλαγμα' η νέα μάντρα να υψωθεί αρκετά ψηλά). Ευχαριστώ για τις απαντήσεις...

Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...

Καλησπέρα forum,

Είναι νέο μέλος, ιδιώτης, και χρειάζομαι την βοήθειά σας.

1. Ζω σε χωριό κάτω των 2000 κατοίκων της κεντρικής Ελλάδας

2. Πρόκειται για ισόγεια μονοκατοικία σε οικόπεδο 500τμ

3. Το σπίτι χτίστηκε το 1959 και επεκτάθηκε νόμιμα με άδεια αστυνομίας το 1975

4. Νομιμότατο, τακτοποιημένο σπίτι, με το τοπογραφικό του, κανονική παροχή ρεύματος, όλα καλά και πρόσφατη ένταξη στο εξοικονομώ (απόδειξη της νομιμότητάς του).

Εντός αυτού του οικοπέδου χτίστηκε το κτίσμα (το κατοικήσιμο σπίτι δηλαδή με τους εσωτερικούς χώρους) περίπου 0.90 τμ από την αυλή του γείτονα.

Μπορώ να ανοίξω παράθυρο από αυτή την πλευρά του σπιτιού;

Κι επειδή μια εικόνα χίλιες λέξεις, δείτε την φωτό και παρακαλώ συμβουλεύστε με αν έχετε την διάθεση και καλοσύνη, ευχαριστώ:

***

Μπορώ να ανοίξω παράθυρο;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

αυτο απαγορευεται:

«Στους μεσότοιχους και τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου που ανεγείρονται σε επαφή με το κοινό όριον των ιδιοκτησιών απαγορεύεται η διάνοιξη ανοιγμάτων»

περισσοτερα εδω

https://www.dslar.gr/2018/09/952016-treflar-geitoniko-dikaio-dianoixi-parathyron-se-toicho-plision-omorou-akinitou-solines-omvrion-me-aporroi-entos-tou-omorou-tentes-ekteinomenes-sto-omoro/

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι σε επαφή με τον γείτονα, έχω σχεδόν ένα μέτρο απόσταση (μετρημένο 0.90 με επίσημο τοπογραφικό).

 

Στο link που έβαλες διαβάζω αυτό:

 Εξάλλου, από τις διατάξεις των άρθ. 1108, 1000, 1001 εδ. πρώτο και 1003 επ. ΑΚ συνάγεται ότι η διάνοιξη ή η διατήρηση από τον κύριο του ακινήτου ανοιγμάτων (παραθύρων κλπ) σε τοίχο, ο οποίος είναι κτισμένος εξ ολοκλήρου στο δικό του ακίνητο, όσο και αν αυτός προσεγγίζει προς το γειτονικό ακίνητο, δεν αποτελούν αυτές καθεαυτές επέμβαση σε ξένη ιδιοκτησία, διότι τόσο η διάνοιξη όσο και η διατήρηση των ανοιγμάτων αυτών απορρέουν από το δικαίωμα της κυριότητάς του (βλ. ΑΠ 810/2005 Δνη 2006. 176, ΑΠ 279/1985 Δνη 26. 1483, ΕφΑθ 6157/2001).

 

Επίσης πιο κάτω λέει αυτό:

 

Η αγωγή κατά τα αιτήματά της να κλείσουν τα παράθυρα στη δυτική πλευρά του ισογείου της οικοδομής του εφεσίβλητου, τα απέχοντα από το όριο των δύο ιδιοκτησιών 45, 50 και 30 εκατοστά, είναι μη νόμιμη ως αρνητική αγωγή, αφού τα ανοίγματα στην πλευρά αυτή απέχουν από το όριο των ιδιοκτησιών. Είναι επίσης μη νόμιμη, για τα παράθυρα αυτά, ως αυτοτελής ενοχική αγωγή του άρθρου 26 παρ. 9 του ν.δ. 8/1973, αφού η τελευταία προϋποθέτει ο τοίχος να βρίσκεται σε επαφή με το όριο των ιδιοκτησιών. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.