Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ταχύτητα αδειάσματος δοχείου


aginor

Recommended Posts

noa φιλικα σου λέω να ανοίξεις λίγο ένα βιβλίο εφαρμοσμένης μηχανικής... και μετά γράψε την άποψη σου ολοκληρωμένα για να το συζητήσουμε

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 116
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Λοιπόν αν διαβάσεις προηγούμενα posts θα δεις ότι η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί ότι η εξίσωση συνέχειας (που προβλέπει ότι η ταχύτητα στα 2 άκρα του σωλήνα είναι ίση) δεν ισχύει και ότι "λόγω υψομετρικής διαφοράς" η ταχύτητα του Β στην έξοδο είναι μεγαλύτερη. Νομίζω αυτή η θεώρηση είναι λάθος διότι έχει προκύψει από την επίλυση ενός άλλου προβλήματος. Συνεπώς θεωρώ ότι η ταχύτητα εκροής των 2 συστημάτων είναι ίση.

 

Εντελώς φιλικά διεξάγεται η συζήτηση νομίζω. Δεν χρειάζεται να το λέμε αυτό συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

noa?

 

1.Είδες το pdf που ανέβασα?

Δεν κατάλαβες την διαφορά?

2. Γιατί μπερδεύεις την εξίσωση της συνέχειας με την αρχική ταχύτητα εξόδου?

Link to comment
Share on other sites

Εϊναι απλά τα πράγματα. Πάρα πολύ απλά. Η εξίσωση συνέχειας ισχύει. Σωστά?

Ωραία. u1Α=u2A, άρα u1=u2. Σωστά? Οι θέσεις 1 και 2 είναι στην αρχή και στο τέλος του λεπτού σωλήνα. Πού κάνω λάθος μπορεί να μου πει κάποιος? Γιατί πολλοι λένε ότι η υψομετρική διαφορά θα κάνει το Β να έχει μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα εκροής?

Link to comment
Share on other sites

Τι είναι αυτό που κάνει την παροχή σε ένα ακροφύσιο Χ μεγαλύτερη (ή μικρότερη) από την παροχή σε ένα άλλο (αλλά ίδιο με το προηγούμενο) Χ ακροφύσιο; Η πίεση που επικρατεί ακριβώς πριν από το ακροφύσιο.

 

Η πίεση αυτή είναι που καθορίζει την παροχή του ακροφυσίου και κατ'επέκταση τον χρόνο αδειάσματος.

 

Προς noa: Στο Β δοχείο η ταχύτητα θα είναι ίδια φυσικά στην αρχή και στο τέλος του σωλήνα. Αλλά αυτή η ταχύτητα θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ταχύτητα εντός του σωλήνα στο δοχείο Α, επειδή η πίεση που υπάρχει πριν το ακροφύσιο στο δοχείο Β είναι μεγαλύτερη από την πίεση στο ακροφύσιο Α.

Link to comment
Share on other sites

"Στο Β δοχείο η ταχύτητα θα είναι ίδια φυσικά στην αρχή και στο τέλος του σωλήνα. Αλλά αυτή η ταχύτητα θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ταχύτητα εντός του σωλήνα στο δοχείο Α, επειδή η πίεση που υπάρχει πριν το ακροφύσιο στο δοχείο Β είναι μεγαλύτερη από την πίεση στο ακροφύσιο"

 

Ωραία. Θα μπορούσε να μας πει κάποιος πόση είναι η πίεση στο Β στο εν λόγω σημείο και πόση στο Α? Με σχέσεις εννοείται, κάνοντας την υπόθεση ότι το Α σύστημα έχει αμελητέο μήκος σωλήνα. Ή καλύτερα πόση είναι η ταχύτητα

Link to comment
Share on other sites

Οταν δεν τρέχει το νερό (δηλαδή κρατάμε κλειστό το ακροφύσιο) η πίεση είναι η υδροστατική Δp=ρgH (φυσικά Ηα<Ηβ και Δp(α) < Δp (β) ). Οταν ανοίξουμε το ακροφύσιο και αρχίσει να τρέχει το νερό, τότε η πίεση είναι η υδροστατική μείον τις απώλεις τριβών Δp=ρgH-kv^2. Για το δοχείο Α το k είναι μικρότερο από ό,τι στο Β.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό λέγαμε κι εμείς σε όλα αυτά τα ποστ noa...

 

Καλό είναι σε μια συζήτηση να διαβάζουμε αυτά που γράφουν οι άλλοι με προσοχή για να μπορέσουμε να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.