Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί Ελλάδας και Ελλήνων, νυν και αεί και εις τους αιώνας...


Chilon

Recommended Posts

Μάλιστα... και δηλαδή chilon τι προτείνεις να γίνει τώρα, στο σήμερα? Αναβίωση του ελληνικού πολιτισμού? του τρίτου? Τον σπαρτιατικό χαιρετισμό? Δηλαδή πραγματικά μου δίνεις την εντύπωση ότι είσαι κοντά στο όριο. Πόσο περήφανος να είσαι για κάποια από τα πράγματα που έγιναν τόσα έτη πριν από το άθλιο σήμερα και το μάλλον μαύρο μέλλον? Λες ότι υπάρχει ως λύση η προσπάθεια για την καλυτέρευση των συνθηκών στο σήμερα. Δεν χρειάζεται να θαυμάζεις του επιτεύγματα του αρχαιοελληνικού κόσμου, αρκεί να σου σπάνε τα νεύρα κάθε φορά που πας σε μια υπηρεσία, να αλλάζεις τους ορόφους για τα επιμέρους δικαιολογητικά και να κάθεσαι στο τέλος στην ουρά για ώρα.

 

Συνάδελφε δεν σε λέω φασίστα/δικτατορικό, αλλά θεωρώ πως οι απόψεις σου είναι επικύνδυνα κοντά, ανάλογα με το ποια λύση έχεις να προτείνεις για το σήμερα. Γτ αν μου πεις πως η λύση είναι το πολίτευμα της στρατοκρατικής Σπάρτης εγώ απλά θα πω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται (και ναι σκέφτομαι τον Μεταξά).

 

Κατάλαβε τι περνάει από το μυαλό κάποιων και θα καταλάβεις την αντιμετώπιση. ο zavi, του οποίου τα λεγόμενα με εκφράζουν, σου είπε για τον μουσολίνι. Η υπέρτατη προσφορά των αρχαιοελλήνων ακούγεται πολύ κοντά στο υπέρτατη προσφορά των ελλήνων που δεν απέχει από την ανωτερώτητα των ελλήνων, αφού εκείνοι προσέφεραν τόσα πολλά. Σου έστειλα και πμ σχετικά, ξεκαθάρισε λίγο τις προτάσεις σου για το σημερινό μπάχαλο διαφορετικά θα σε παρεξηγούν μονίμως. Εκτός βέβαια εάν ακολουθείς τέτοιες αντιλήψεις που δικαίωμά σου είναι να υποστηρίζεις όποια θέση σου φένεται καλύτερη.

 

Απλά κατά την γνώμη μου και με όλο τον σεβασμό και θάρος, είσαι μεταξύ εθνικισμού και προγονοπληξίας και δεν με πείθεις προς το παρών για το αντίθετο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 242
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Aγαπητοί συνάδελφοι,

επειδή εδώ και τρία χρόνια (από τότε δηλαδή που διάβασα το παρακάτω προτεινόμενο βιβλίο), έχω σοβαρότατες αμφιβολίες για το κατά πόσο είμαστε αμιγείς απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων (εγώ προσωπικά πολύ θα το ήθελα), θα σας πρότεινα να διαβάσετε το εξαιρετικό βιβλίο του συναδέλφου Πατρινού Πολιτικού μηχανικού Κου Βασιλείου Χριστόπουλου με τίτλο: "Κι εσύ Έλληνας, ρε?", και να με πείσετε μετά ότι εμείς είμαστε οι "αυθεντικοί" Έλληνες.

Link to comment
Share on other sites

και να με πείσετε μετά ότι εμείς είμαστε οι "αυθεντικοί" Έλληνες.

 

έχει καμμια σημασία αν είμαστε αυθεντικοί έλληνες ή όχι?δεν μιλάμε για ράτσες σκύλων εδώ. η παιδεία δεν έχει να κάνει με την ράτσα και η ράτσα δεν έχει να κάνεις με τις δυνατότητες ενός ανθρώπου.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς στεφ29, αυτό θέλω να πω (γι αυτό και ανέφερα το συγκεκριμένο βιβλίο άλλωστε). Για μένα τουλάχιστον, δεν έχει καμιά απολύτως σημασία η καταγωγή. Βλέπω όμως καθημερινά ιδιαίτερα έντονο το "εθνικό μας φρόνημα", την "εθνική μας υπερηφάνεια", και αναρωτιέμαι πότε επιτέλους θα ξεφύγουμε από αυτό το κόμπλεξ του παρελθόντος για να σκύψουμε και να δούμε και τους διπλανούς μας, που μπορεί να είναι κι αυτοί Έλληνες αλλά να ήρθαν από άλλη χώρα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Athan, δεν υποτιμώ την νοημοσύνη κανενός απλά ισχυρίζομαι ότι ορισμένες φορές δεν διαβάζουμε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις. Παράδειγμα, η δημοσίευση #41 του mred-akias.

 

Δεν στέκομαι σε καμμία λέξη, ο καθένας μπορεί να εκφράζει όποια γνώμη θέλει και αν αυτό το κάνει κόσμια -όπως εσύ συνάδελφε Athan- είναι αξιέπαινος.

 

τι προτείνεις να γίνει τώρα, στο σήμερα? Αναβίωση του ελληνικού πολιτισμού? του τρίτου? Τον σπαρτιατικό χαιρετισμό? Δηλαδή πραγματικά μου δίνεις την εντύπωση ότι είσαι κοντά στο όριο.

Μπράβο, ακριβώς αυτά προτείνω. Πώς το κατάλαβες; Φίλε mred-akias, έχεις διαβάσει τις προηγούμενες δημοσιεύσεις;

 

Πόσο περήφανος να είσαι για κάποια από τα πράγματα που έγιναν τόσα έτη πριν από το άθλιο σήμερα και το μάλλον μαύρο μέλλον?
Πολύ. Αν εσύ δεν θες να είσαι υπερήφανος, εγώ τι φταίω; Σου είπε κανείς να είσαι, με το ζόρι;

 

Λες ότι υπάρχει ως λύση η προσπάθεια για την καλυτέρευση των συνθηκών στο σήμερα. Δεν χρειάζεται να θαυμάζεις του επιτεύγματα του αρχαιοελληνικού κόσμου
Εγώ πιστεύω ότι χρειάζεται. Εσύ πιστεύεις ότι δεν χρειάζεται. Χαρακτήρισα τις απόψεις σου σχεδόν φασιστικές, όπως εσύ;

 

Συνάδελφε δεν σε λέω δικτατορικό
Όχι ολοκληρωμένο, αλλά...
αλλά θεωρώ πως οι απόψεις σου είναι επικύνδυνα κοντά
...σχεδόν.
Γτ αν μου πεις πως η λύση είναι το πολίτευμα της στρατοκρατικής Σπάρτης εγώ απλά θα πω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται (και ναι σκέφτομαι τον Μεταξά).
Μπράβο, ακριβώς αυτή τη λύση προτείνω. Πώς το κατάλαβες;

 

Κατάλαβε ... Σου έστειλα και πμ σχετικά ... καλύτερη.
Κι εγώ σου έστειλα μήνυμα, αλλά -μάλλον- δεν το διάβασες.

 

Απλά κατά την γνώμη μου και με όλο τον σεβασμό και θάρος, είσαι μεταξύ εθνικισμού και προγονοπληξίας και δεν με πείθεις προς το παρών για το αντίθετο.
Αν σου έλεγα ότι δεν μ' ενδιαφέρει καθόλου για το ποιόν πείθω και τί εντύπωση δίνω, θα με πίστευες;

 

Με όλο τον σεβασμό και το θάρρος, φίλε mred-akias, θα σου πω κάτι. Μην χαρακτηρίζεις τόσο εύκολα απόψεις συνομιλητών σου ως σχεδόν φασιστικές γιατί δεν γνωρίζεις την βαρύτητα αυτού του χαρακτηρισμού. Επειδή -όμως- εσύ θα ισχυριστείς ότι την γνωρίζεις, σε ερωτώ. Σε πρόσβαλα με κάποιον τρόπο και αποδίδεις τον χαρακτηρισμό "σχεδόν φασιστικές" στις απόψεις μου; Θεωρείς ότι με αυτόν τον χαρακτηρισμό, μπορεί να γίνει συζήτηση;

 

Βλέπω όμως καθημερινά ιδιαίτερα έντονο το "εθνικό μας φρόνημα", την "εθνική μας υπερηφάνεια",

Συνάδελφε zena13, έχεις την ευγενή καλοσύνη να μου πεις που έχεις παρατηρήσει το φαινόμενο που αναφέρεις;

Link to comment
Share on other sites

Εχοντας διαβάσει (όσο προσεκτικά μπόρεσα) τα προηγηθέντα και προκειμένου να ξεδιαλύνω, επιτέλους, αν είμαι Έλληνας, παρακαλώ την ομήγυρι να δώσει τον ορισμό του Έλληνα...

 

Τί είναι αυτό που με κάνει Έλληνα; Γονιδιακή πληροφορία, επίκτητα χαρακτηριστικά, Θεία Χάρις;

Link to comment
Share on other sites

Προκειμένου να ξεδιαλύνω, επιτέλους, αν είμαι Έλληνας, παρακαλώ την ομήγυρι να δώσει τον ορισμό του Έλληνα...

 

Τί είναι αυτό που με κάνει Έλληνα; Γονιδιακή πληροφορία, επίκτητα χαρακτηριστικά ή Θεία Χάρις;

 

έλληνας ειναι αυτος που συμμετεχει στην ελληνικη παιδεια.. δεν θυμαμαι ποιος αρχαιος ελληνας το εχει πει αλλα ειναι σωστος.

Link to comment
Share on other sites

αρχαίος το είπε, ειναι standard αυτό γιατί τωρα σημαία δεν δίνουμε να κρατήσει άλλος.

 

πάντως εξελικτικά, μετα άλλοι είπαν "δυστυχώς επτωχεύσαμαν" και μετά καταλήξαμαν στην γιουροβίζιον

 

(ο jack γιατί δεν παίρνει θέση?)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε agior,θα μπορούσες -αν θέλεις, φυσικά- να μου πεις αν έχεις διαβάσει τις πρώτες 41 δημοσιεύσεις της συζήτησης;

 

Συνάδελφε στεφ29, έχεις την καλοσύνη να μου απαντήσεις (αν το επιθυμείς, φυσικά) στις παρακάτω ερωτήσεις;

Σε ενδιαφέρει -γενικότερα- τι έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες; Ή μόνο το αν έχει πει κάποιος αρχαίος Έλληνας την συγκεκριμένη φράση;

 

Συνάδελφε rigid, επειδή ενδιαφέρομαι για την φράση που ανέφερε ο συνάδελφος στεφ29, θα ήθελες -αν σου είναι εύκολο- να μου

πεις που μπορώ να την διαβάσω;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.