Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρέκι για νέα κουφώματα


lefakos

Recommended Posts

Γειά σας παιδιά , θέλω τα φώτα σας για ένα θέμα που μου ρωτήθηκε εχτές και δεν ήξερα να απαντήσω με σιγουριά.

Σε ένα διαμέρισμα στον 3ου ορόφου , ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει 1,2m μέσα την πρόσοψη για να δημιουργήσει ένα ,ας το πούμε, εξωτερικό χώρο(εικόνα 1).Το θέμα είναι ότι ο δοκάρι είναι 75cm και αφήνει ένα 2,1m για το τζάμι και ο ιδιοκτήτης θέλει να βάλει επάλληλα στο ίδιο ύψος με το δοκάρι(δηλ γύρω στο 2,1)...αυτό που με ρώτησε ήταν τι μπορεί να γίνει από το 2,1 και πάνω...εγώ του είπα ότι λογικά θα συνεχιστεί το κούφωμα και για 70cm θα μπει κάποιο πανέλο με μόνωση για να αποφύγουμε τις θερμογέφυρες(εικόνα 2) .

Αυτός σκεφτόταν να βάλει μια ατσάλινη δοκό , και να κλείσει με τσιμεντοσανίδα την τρύπα που δημιουργείται...(εικόνα 3)

 

εσάς ποια σας φαίνεται σαν καλύτερη λύση ???

η ατσάλινη δοκός πόσο εύκολο είναι να στηριχτεί εκεί ?

αν όντως έτσι γίνει τελικά , μες το κουτί που θα κλειστεί με την τσιμεντοσανίδα τι μόνωση μπορεί να μπει για να αντέξει την υγρασία και να έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα ? (dow 5 cm ???)

 

να σημειώσω ότι τα επάλληλα έχουν μήκος περίπου 6m (δηλ 12 m2 όλη η γυάλινη επιφάνεια περίπου...)

 

ευχαριστώ για τυχόν απαντήσεις!

 

87423497.th.jpg

 

58090601.th.jpg

 

70989637.th.jpg

Link to comment
Share on other sites

Θέλει δοκό? Δοκό να βάλετε τότε. Το πώς θα στηριχθεί εξαρτάται από το αν υπάρχουν κάθετα (αναφορικά με αυτό της τομής) δοκάρια εκατέρωθεν του ανοίγματος (εδώ θα βοηθούσε μια κάτοψη). Αν όχι το ''κρεμάς'' από την πλάκα και μάλλον το συνδέεις και με το απέναντι δοκάρι για σταθερότητα. Ο στατικός έλεγχος είναι αυτονόητος. Και κάποιος Π.Μ. θα μπορεί να σκεφτεί κάτι καλύτερο.

 

Σίγουρα όμως οι μονώσεις στο σχ.3 είναι πολλές. Η αριστερή στο σχηματιζόμενο ''U'' βοηθάει μόνο στο να σχηματιστεί ένα μονωμένο κουτί (άχρηστο). Αν το κτήριο είναι σωστά μονωμένο (οπότε και το δοκάρι έχει μονωθεί εξωτερικά) και η μόνωση στα δεξιά δε χρειάζεται - μόνο το κάτω πέλμα πρέπει να ντυθεί.

 

Για την υγρασία πρέπει να προστατευθεί μονο το σημείο ένωσης της οριζόντιας τσιμεντοσανίδας με το δοκάρι.

Link to comment
Share on other sites

Η φωτ. 3 μάλλον δεν θα ήταν επιθυμητή αρχιτεκτονικά και πρακτικά. Ο δοκός "Η" έχει μεγάλο βάρος από μόνος του και σίγουρα θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη διατομή από αυτή που δείχνεις εάν δεν στηριχτεί σε επιπλέον σημεία ενδιάμεσα (ανέφερες 12μ έκταμα!)

 

Με εξ. υγρασία δεν θά έχεις πρόβλημα εφόσον η κατασκευή έιναι καλά προστατευμένη εκεί. Με θερμικές απώλειες και υγροποίηση εσ. υδρατμών θα πρέπει να προσέξεις. Στο σχέδιο σου ο δοκός " Η" δεν έχει μόνωση οπότε αποτελεί θερμογέφυρα.

 

Εναλλακτικά στο τμήμα αυτό θα χρησιμοποιούσα κατασκευή από στρατζαριστό βαρέος τύπου σε μορφή πλαισίου, δηλαδή με στρωτήρα στην οροφή και κάθετα τμήματα που λειτουργούν σαν αναρτήσεις. Είναι πολύ ποιο ελαφριά κατασκευή από το να βάλεις ένα μεγάλο δοκό. Πολύ πιθανό να χρειαστείς και εγκάρσια στηρίγματα.

 

Θεωρώ καλύτερη λύση την φωτ. 2 όπου η κατασκευή γίνεται από τον ίδιο κατασκευαστή κουφωμάτων και χρησιμοποιεί πανέλο με μόνωση ή ημιδιαφανές διπλό κρύσταλλο.Έτσι έχεις μια ενιαία αυτοτελής κατασκευή και δε μπλέκεις με διαφορετικά συνεργεία.

Link to comment
Share on other sites

η τομή δεν αρκεί σίγουρα πρέπει να έχουμε και την κάτοψη για να αποφασίσουμε ποιά η καλύτερη κατασκευή.

Αναφέρεις ένα τοίχο με υαλοστάσια 12 μέτρα αλλά παρακείμενα τι υπάρχει ? Επιμήκεις τοίχει κάθετα τοποθετημένοι ? Προεκτείνεται η τζαμαρία με πλαϊνούς τοίχους?

Επίσης έχει σημασία και το πάχος του κουφώματος πχ άλλο για δίφυλλες ανοιγόμενες πόρτες κι άλλο για τετράφυλλα επάλληλα ανοίγμτα, αναφέρεις βέβαια ότι τα ανοίγματα θα είναι επάλληλα αλλά πόσων φίλων ? Μας ενδιαφέρει...

Εν συνεχεία όταν θα έχουμε και τις παραπάνω διευκρινήσεις θα σου απαντήσουμε πιο εμπεριστατωμένα.

Link to comment
Share on other sites

παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον!

λοιπόν , η πολυκατοικία είναι του '78 οπότε μόνωση δεν υπάρχει πουθενά ούτε για δείγμα...γι αυτό στο κουτί έβαλα μόνωση σε μορφή 'Π' (εικόνα 3) γνωρίζοντας ότι δεν είναι ότι καλύτερο βέβαια αλλά μου φάνηκε άτοπο να δώσει κάποιος χρήματα για κουφώματα με διπλά τζάμια και να έχει παντού θερμογέφυρες...

 

στα δια ταύτα τωρα.

μην έχοντας δει τα μηνύματα του highlander & eupalinou έκανα το πρωί ένα 3daki για να σας βοηθήσω να καταλάβετε καλύτερα τον χώρο.

Στην εικόνα Α βλέπετε πως είναι ο χώρος γενικά,τα δοκάρια 'τρέχουν' περιμετρικά εκτός από ένα (αυτό στα αριστερά) .

Ακόμα δεν ξέρω πως θα είναι τα κουφώματα , ίσως , δύο επάλληλα αριστερά, μια πόρτα στην μέση και μάλλον ένα σταθερό στα δεξιά...

 

Σκέφτηκα λοιπόν να βάλω το 'Η' (εικόνα Β) με ένα δικτύωμα από πάνω με κάποια πλαϊνά στηρίγματα στο εξωτερικό δοκάρι.Φυσικά οι διατομές είναι τυχαίες , είναι εντελώς σχηματικό. Πάντως και εμένα με ανησυχεί το συνολικό βάρος ... μιλάμε για 1-2-3 τόνους μες το νερό έτσι ? (μαζί με τα διπλά τζάμια)

 

Θα προσπαθήσω πάντως να τον πείσω να κάνει την λύση με το πανέλο, φαίνεται πιο απλό και πιο καθαρό ...και σίγουρα πιο ανέξοδο...

 

εσείς τι λέτε ?

 

35344931.th.jpg

 

20108428.th.jpg

 

333lrs.th.jpg

Link to comment
Share on other sites

Έχω την άποψη ότι "κουράζεται" η κατασκευή αν της "φορτώσεις" την Ι διατομή. Προτείνω (αφού οι απαιτήσεις είναι μόνο να καλύψεις τις ανεμοπιέσεις) να την αντικαταστήσεις με μία πολύ ελαφρύτερη ενισχυμένη κοιλοδοκό 100*50*3 γαλβανιζέ (μολις 6,85kg/m), να παραλάβεις της ανεμοπιέσεις με τις κόντρες που έχεις τοποθετήσει ανά 1 μέτρο, και να επενδύσεις απο μέσα 2γυψ/δες και απο έξω με μία γυψο/δα ανθυγρή εσωτερικά και μια τσιμεντοσανίδα εξωτερικά. Για να μην σε δυσκολέψει με την μόνωση, αντί του δικτυώματος κατέβασε 50*50 πάλι γαλβανισμένη διατομή από την οροφή κάθετα αυτή τη φορά και ανάμεσα στα πλαίσια που έχεις δημιουργήσει τοποθέτησε το μονωτικό σου π.χ. πετροβάμβακα 5/50. Προσοχή στις στηρίξεις των εφελκυόμενων στοιχείων.

Link to comment
Share on other sites

Η ελαφριά κατσκευή που προτείνει ο Babinos νομιζω υπερκαλύπτει τις ανάγκες σου.Αν προωρήσεις στη λύση με το πάνελ (συνεχίζει το κούφωμα κλπ)σιγουρα δεν θα εχεις θέμα με το κόστος όμως μην περιμένεις ιδαίτερα αποτελέσματα θερμομόνωσης οπότε αναλογίσου τις απαιτήσεις του χώρου αλλά και θέμα αισθητικής (πάνελ σε σαλόνι).Η οριζόντια γαλβανιζέ δοκός (100*50*3) επίσης δεν πρέπει να έχει βέλος κάμψης γιατί τα επάλληλα κουφώματα θα δυσκολεύονται στο συρσιμο ή δε θα σύρονται καθόλου αν είναι ανασυρόμενα....

Link to comment
Share on other sites

καταρχήν μοίρασε το άνοιγμα σου. Εγώ βλέπω, ότι στα αριστερά και περασιά με το δοκάρι μπορεί να κατέβει ένας τοίχος διπλός με μόνωση.

Αντίστοιχο λαμπά κάνε και στην άλλη πλευρά 20- 30 πόντους όσους θές αρχιτεκτονικά.

Επίσης σομοίρασε τα ανοίγματα σου ανάλογα με την αρχιτεκτονική κάτοψη και τότε θα δείς που μπαίνει μονόφυλλη δίφυλλη ή τρίφυλλη πόρτα, κατόπιν, αφού το δείς αυτό πρόσθεσε κάνα 2 στύλους ή λαμπάδες ότι προτιμάς γενικά δεν είναι καλό να έχουμε διατομές άνω των 6 μέτρων μιας που ούτε και στο εμπόριο βρίσκονται αλλά και θα σου απαιτήσουν κολλήσεις που δεν ξέρεις τι θα σου δημιουργηθεί με το βέλος κάμψης.

Ωραία ψάχνεσαι με τον τρόπο επένδυσης του λαμπά αλλά θα μπορεί να είναι και μια απλή σιδηροκατασκευή ή χτιστός και που έχεις και μόνωση, τώρα έχεις και κολώνες να τον στηρίξεις.

Επίσης σκέψου τι θα κάνεις με το φάτνωμα που δημιουργήται, μια καλή ιδέα θα είναι να φυτεύσης σποτάκια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.