Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδόμηση μετά από πυρκαγιά


CHRISTALLIDA

Recommended Posts

Θα ήθελα την βοήθειά σας στο παρακάτω πρόβλημα.

Πρόκειται για κατοικία σε χωριό που καταστράφηκε από φωτιά η οποιά προκλήθηκε από άγνωστη αιτία. Το συγκεκριμένο κτίσμα ήταν πάρα πολύ παλιό και σίγουρα δεν υπάρχει άδεια, ήταν βέβαια κατοικήσιμο.Τώρα το θέμα είναι ότι ο φίλος μου αποφάσισε να το ξαναφτιάξει και έχει ξεκινήσει τις εργασίες.Μπορείτε να μου πείτε τι πρέπει να κάνει για να μην έχει προβλήματα με την πολεοδομία; οποιαδήποτε βοήθεια μου είναι χρήσιμη και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Παρατήρηση:

Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.acnt

Link to comment
Share on other sites

καταρχάς να σας καλωσορίσω στο φόρουμ μας. Διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής σας παρακαλώ όμως.

Τί να κάνει ο φίλος σας;

Μα φυσικά να βγάλει άδεια! Έστω κι αν πρόκειται για επισκευές απαιτείται άδεια, αλλιώς και λεφτά θα ρίξει στο σπίτι και παράνομος θα είναι μια ζωή.

 

Πέραν αυτού όμως, δεν μας είπατε από τί υλικό ήταν χτισμένο το σπίτι... Αλλά όπως και να'χει, είτε από μπετό, μεταλλοκατασκευή ή πέτρα, είναι τρομερά επίφοβο να ανακατασκευάσει το υπάρχον σπίτι! Η καλύτερη λύση είναι άδεια κατεδάφισης και οικοδομική άδεια για το νέο οικήμα.

 

Διαβάστε και την υπογραφή μου παρακαλώ.

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από το νομικό θέμα, ακόμη σημαντικότερη θα είναι η συμβολή πολιτικού μηχανικού στην ενδεχόμενη αποκατάσταση η οποία είναι πολύ λεπτή και σημαντική διαδικασία που δεν μπορεί να γνωρίζει ο φίλος σας.

 

Επειδή δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο έχει επηρρεαστεί το κτίριό σας και εγώ θεωρώ ότι πρέπει να διερευνήσετε το ζήτημα ανακατασκευή ή κατεδάφιση/ανέγερση. Υπάρχει κατάλληλη διαδικασία που θα σας οδηγήσει στην πιο συμφέρουσα λύση.

Link to comment
Share on other sites

Το σπίτι ήταν από πέτρα συγκεκριμένα μιλάμε για τοιχία πάχους 60 εκατοστών. Όσο για την άδεια, αν το βασικό μέρος του σπιτιού το οποίο είναι πέτρινο δεν μεταβληθεί αλλά κατασκευαστεί εκ νέου μόνο η σκεπή και η μόνη διαφορά είναι μια καινούργια κατασκευή δηλαδή προέκταση απο μπετόν θα πρέπει να βγει άδεια για όλο το κτίριο ή μόνο για τα νέα τμήματα;

Επειδή η κατασκευή έχει ήδη αρχίσει και άδεια δεν έχει βγει υπάρχει δυνατότητα να πάει έστω και τώρα να καταθέσει τα χαρτιά για την έκδοσή της;

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο αν σε κατασκευή υπάρχει μια κολώνα η οποία έχει στατική σημασία και θεωρηθεί αυθαίρετη μπορεί να εξαιρεθεί απο κατεδάφιση; Σας ευχαριστώ και πάλι και ζητώ συγνώμη για τα κεφαλαία που χρησιμοποίησα στον τίτλο.

 

Επίσης η πέτρα δεν έχει πρόβλημα όπως είπε ο μηχανικός στον οποίο σίγουρα θα απευθυνθεί εκ νέου αλλά επειδή προς το παρόν λόγω προβλήματος δεν είναι δυνατό να βρεθεί στην περιοχή θα ήθελε να έχει τουλάχιστον μια άποψη για το τι τον συμφέρει ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

θα ήθελε να έχει τουλάχιστον μια άποψη για το τι τον συμφέρει ή όχι.

τον συμφέρει να μην κάνει του κεφαλιού του να του πεις

Link to comment
Share on other sites

αν είναι από φωτιά χωρίς δική του υπαιτιότητα και θα ζητήσει και οικονομική κρατική ενίσχυση, θα πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις στην εκδοση της άδειας... μου έχει τύχει και θα ψάξω στα κιτάπια μου μήπως και τα βρω αν έχεις λίγη υπομονή, ή δεν με προλάβει κάποιος άλλος.

Link to comment
Share on other sites

Όσο για την άδεια, αν το βασικό μέρος του σπιτιού το οποίο είναι πέτρινο δεν μεταβληθεί αλλά κατασκευαστεί εκ νέου μόνο η σκεπή και η μόνη διαφορά είναι μια καινούργια κατασκευή δηλαδή προέκταση απο μπετόν θα πρέπει να βγει άδεια για όλο το κτίριο ή μόνο για τα νέα τμήματα;

Δεν είναι απλό... Αν το κτίσμα είναι προ του 1955 ίσως μπορεί να νομιμοποιηθεί και μετά να βγάλει άδεια για προσθήκη.

Επειδή η κατασκευή έχει ήδη αρχίσει και άδεια δεν έχει βγει υπάρχει δυνατότητα να πάει έστω και τώρα να καταθέσει τα χαρτιά για την έκδοσή της;

Είναι ήδη αυθαίρετος και εύχομαι να μην γίνει καμιά καταγγελία...

Επίσης η πέτρα δεν έχει πρόβλημα...
Πως είπατε;;;;;;

Επειδή η κατάσταση είναι σοβαρή και ήδη ξεκινήσατε, επιβάλλεται συνάδελφος μηχανικός ο οποίος να σας δώσει απαντήσεις κατόπιν μελέτης. Μην φέρεστε απερίσκεπτα.

αν είναι από φωτιά χωρίς δική του υπαιτιότητα και θα ζητήσει και οικονομική κρατική ενίσχυση...
Αυτό δεν ισχύει μόνο για "φυσικές" καταστροφές; Δηλαδή αν στην αυλή μου ξεσπάσει φωτιά από άγνωστες συνθήκες και μου κάψει το σπίτι, είμαι πυρόπληκτος και πρέπει να λάβω βοήθεια; Δεν νομίζω...
Link to comment
Share on other sites

προσπάθησα να βρω τα αντίγραφα, αλλά τίποτα. Από δευτέρα, θα έχω νεότερα από κάποιον συνεργάτη μου, για την νομοθεσία. Αυτό που είπατε, έχετε δίκιο δεν ισχύει για όλες τις πυρκαγιές, παρά μόνο όταν μια περιοχή έχει κηρυχθεί πυρόπληκτη.

Link to comment
Share on other sites

Η δυνατή φωτιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο κτήριο, οι οποίες δεν φαίνονται με το μάτι αλλά μειώνουν δραστικά την αντοχή του.

 

Καλύτερα να το δει ένας μηχανικός, κατά προτίμηση να έχει σχετική εμπειρία.

 

Αν δεν ήταν πέτρινο μπορεί θα ήταν πιο οικονομικό να το φτιάξει από την αρχή παρά να το διορθώσει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.