Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύνδεση ηλιακού με boiler (διατομή σωληνώσεων;)


ΑχιλλέαςΜ

Recommended Posts

Ελπίζω να μην πρόλαβες να κάνεις τη συνδεσμολογία και δεν κατέβει ποτέ το ΖΝΧ που πρέπει στο σπίτι. Φυσικά και όχι ό,τι έξοδο έχει ο συλλέκτης!!! Δεν έχει καμία σχέση. Ο συλλέκτης δεν υπόκειται εσωτερικά του σε πτώση πίεσης μανομετρική ή μεγάλης απόστασης (εκτός από πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις). Οι σκληρές και μαλακές κολλήσεις γιατί υπάρχουν από Φχ σε Φχ+-; Δεν υπάρχει τέτοια αιτιολογία.

 

Η διαδικασία είναι απλούστατη. Δίνεις ύψος, μέτρα σωλήνας, χωροθέτηση συλλεκτών στον προμηθευτή και του ζητάς να βρει από το manual το Φ. Μην πετάτε απαντήσεις στον αέρα, από αυτήν την ασχετοσύνη δε δουλεύουν 9/10 συστήματα ηλιοθερμίας. Σε όλα ειδήμων ο Έλλην.

 

Να ξέρετε ότι κάθε κατασκευαστής και με ίδια τμ συλλέκτη, ίδιο κυκλοφορητή και ίδια λίτρα boiler μπορεί να θέλει άλλη διατομή για να πετύχει διαφορετικού τύπου ροή στο σύστημά του. Δε χωράει σκέτη μηχανική ρευστών εδώ με 2 τύπους. Άσε που τα τμ συλλέκτη μπορεί να πετυχαίνονται από 4 συλλέκτες σε σειρά ή 2 + 2 παράλληλα. Εδώ ας πούμε έχουμε άλλη διατομή παρά το ότι έχουμε ίδια τμ συλλέκτη. Εμπιστοσύνη (και αναζήτηση ευθυνών αργότερα) στον κατασκευαστή! Δεν είναι ανίκανοι οι Γερμανοί μηχανικοί που το κάνουν. Αν εμείς ανακαλύψαμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα (οι Ισραηλινοί αλλά λέμε τώρα), οι Γερμανοί είναι αυτοί που σπέρνουν στην ηλιοθερμία.

Link to comment
Share on other sites

Μην πετάτε απαντήσεις στον αέρα,

 

pv-t solar, στην συζήτηση αυτή παίρνουν μέρος 6-7 άτομα. Εάν πιστεύεις ότι κάποιου η απάντηση ήταν στον αέρα, πες ποιά ήταν και γιατί ήταν στον αέρα. Χωρίς "ασχετοσύνες" και άλλα επίθετα.

 

Παρακαλώ να συζητάμε τεχνικά θέματα χωρίς "ασχετοσύνες" και "ειδήμονες Ελληνες";

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασία είναι αυτή που γράφω 3 ποστ πριν στη μεσαία παράγραφο. Οτιδήποτε άλλο δε θα στο πει άνθρωπος που έχει δουλέψει σοβαρά και σε βάθος ηλιακά συστήματα. Ρωτήστε vaillant, buderus, schuco, rehau, rotex κι αν σας πουν κάτι διαφορετικό αλλάζω επάγγελμα αύριο.

Link to comment
Share on other sites

Παίζοντας με τα νούμερα, είδα ότι για περίπου 800 W/m2 απορροφόμενη ακτινοβολία από το νερό, σε επιφάνεια 6 m2, και εάν το νερό κυκλοφορεί στο κύκλωμα συλλέκτες-μποιιλερ με Δθ=25 K, τότε η παροχή είναι περίπου 165 lit/h.

Ενδεικτικά για τις παρακάτω διαμέτρους, προκύπτουν οι αντίστοιχες ταχύτητες [m/sec]

για Φ10, ταχύτητα 0,58 [m/s]

για Φ15, ταχύτητα 0,26 [m/s]

 

Χωρίς να ξέρω τις ιδιαιτερότητες του κάθε δικτύου, εκτιμώ ότι εάν δεν υπάρχει άλλος περιορισμός, η διατομή Φ10 ή το πολύ η Φ15 μπορεί να καλύψει την μεταφορά της θερμότητας, με χαμηλό κόστος σε απώλεια λόγω πτώσης πίεσης.

post-5538-131887228329_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

0,58 είναι πολύ μεγάλη ταχύτητα...δε νομίζω να υπάρχει σύστημα που δουλεύει σωστά την απαγωγή τόσο γρήγορα. Το 0,26 τρώγεται.

Link to comment
Share on other sites

Το βασικό στοιχείο που κανένας δεν εχει αναφέρει μεχρι στιγμής ειναι η επιφάνεια εναλλαγης στο μποιλερ στην οποια για το συγκεκριμένο ερώτημα δεν γνωρίζουμε ουτε πόση είναι ούτε ποια τα γεωμετρικά της στοιχεία.

Αν πχ ο εναλλακτης του μποιλερ ήταν σωληνοειδής με διαμετρο φ28 θα βάζαμε σωλήνα φ15 στην συνεδση μας με τους συλλέκτες ?

Αυτο που ουσιαστικά μας ενδιαφέρει ειναι η ποσότητα του νερού που θερμένετε στους συλλεκτες να αποδοθει όσον το δυνατόν κάλυτερα στην επιφάνεια του εναλλακτη του μποιλερ και να μειώσουμε τις απώλειες ειτε αυτες ειναι θερμικές ειτε ειναι αντιστάσεων στις σωληνώσεις .

Γνωρίζοντας την παροχή ζεστου νερού ,που μας δινουν οι συλλέκτες την συνδεσή τους ,την επιφάνεια ενναλαγης του μποιλερ και την ποσότητα νερού που θελουμε να ζεστάνουμε νομίζω οτι μπορούμε να υπολογίσουμε και την διασταση της σωλήνας για να εχουμε επιθυμητο αποτέλεσμα .(Ρυθμίσεις μειωσης ταχύτητας κυκλοφορητη ,θέση αισθητηριων κλπ ειναι παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψιν ).

Link to comment
Share on other sites

Έχω αναφέρει ήδη ότι μιλάς με τον κατασκευαστή και σου απαντάει με βάση manual. Τα πακέτα ηλιοθερμίας τα αναφέρουν όλα. Για καλούς συλλέκτες και ηλιοφάνεια Ελλάδας χρυσός κανόνας λόγος επιφάνειας συλλεκτών/επιφάνεια εναλλάκτη μπόιλερ = ±5. Δε σχετίζεται η διάμετρος σωληνώσεων με τη διάμετρο των πάνελ. Πως να το κάνουμε δλδ; Ούτε με του μπόιλερ επίσης υπολογίζουμε. Εκεί δίνεται ως επιφάνεια εναλλαγής θερμότητας = διάμετρος*π*μήκος σωλήνα έτοιμο νούμερο

Link to comment
Share on other sites

Και μιας και εισαι κατασκευαστης για πες μας γιατι το 80% των μποιλερ κατασκευαζονται με την μιση σερμπαντινα απ αυτη που θα επρεπε να έιχαν ?

Link to comment
Share on other sites

1ον : είναι για κακής ποιότητας συλλέκτες κατά κανόνα από Έλληνες κατασκευαστές θερμοσιφώνων που μπήκαν στο παιχνίδι με ίδιους συλλέκτες τύπου άρπας.

 

2ον : δεν υπάρχει 'πρέπει', υπάρχει λόγος συλλεκτών/εναλλάκτη που συστήνει ο κατασκευαστής ανά γεωγραφική περιοχή

 

3ον : οι σοβαροί παραγωγοί βγάζουν και μπόιλερ στα ίδια λίτρα με μεγαλύτερο εναλλάκτη (δλδ για υποστήριξη περισσότερων συλλεκτών) για μεγάλη εφαρμογή που τραβάει πολύ ΖΝΧ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.