Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύνδεση ηλιακού με boiler (διατομή σωληνώσεων;)


ΑχιλλέαςΜ

Recommended Posts

pv-t solar,

ας πούμε πως έχω συλλέκτη κατασκευασμένο με την βέλτιστη μελέτη και είναι μετρημένο απο 3 πιστοποιημένα διεθνή εργαστήρια..ας πούμε πως έχω όλα τα τυπολόγια με τα οποία δουλεύει το T-sol και το Polysun..ας πούμε πως ξέρω όλη την παραγωγική διαδικασία κατασκευής συλλέκτη...τί είναι αυτό που δεν καθορίζεται με βάση αυτά με τις αοριστολογίες...για ρώταμε ώς κατασκευαστή να σου πω οτι θέλεις, για να μας βγάλεις την διατομή μιας και

Τέθηκε το θέμα τι διατομή να βάλει κάποιος στη σωλήνα. Εξηγώ ότι δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση. Ή ρωτάς τον κατασκευαστή των πάνελ ή κάνεις τζόκερ μεταξύ 15-18-22-28.
..

Υ.Γ. και μην τρελαθούμε..το Polysun πραγματικά περίπλοκα συστήματα δεν μπορεί να τα προσομοιώσει..

Link to comment
Share on other sites

Δεν έβγαλα νόημα από αυτά που γράφεις. Στο τέλος αν κατάλαβα καλά συμφωνείς για την περιπλοκότητα.

 

Θέλετε μία παράμετρο που σε βάζει κάτω; Πεπλατισμένη ή ρομβοειδής σωλήνα. Τί κάνεις; Μα φυσικά δε ρωτάς τον κατασκευαστή, εγκαθιστάς το TRANSYS στον υπολογιστή σου και το αφήνεις να λύνεις πολυβάθμιες 3 συνεχόμενες μέρες.

 

Τραχανά είσαι κατασκευαστής συλλεκτών;

Link to comment
Share on other sites

pv-t solar,

λες σε ένα σωρό απαντήσεις σου οτι βασίζεσαι στον κατασκευαστή και οτι οτι δήποτε άλλο είναι επίλυση ρευστομηχανικής και μετάδοσης θερμότητας σχολής που τελείωσες..ε λοιπόν τι θέλεις να σου πεί ένας κατασκευαστής το οποίο θα σε κάνει να απαντήσεις στο ερώτημα του συνάδελφου?

 

πες μου εσύ ποιά εταιρεία βάζει ρομβοειδή σωλήνα...

 

ας πούμε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε συλλέκτη δοκιμασμένο απο πιστοποιημένο κέντρο έρευνας με τα απαραίτητα ΕΝ που κρίθηκαν ώς κατάλληλες πληροφορίες για το τέστ δοκιμής και σου έχω ότι πιθανή πληροφορία θέλεις..ρώτα με...

 

και δεν χρειάζεται το TRANSYS...ούτε θα αναλύσουμε το τι συμβαίνει στην υψίσυχνη μοριακή συγκόλληση...

 

η περιπλοκότητα υπάρχει σε εγκαταστάσεις όπου software δεν μπορούν να τα 'τρέξουν'..αυτές είναι εγκαταστάσεις άξιες και περίπλοκες..η συγκεκριμένη είναι απλούστατη..

Link to comment
Share on other sites

Στο συγκεκριμένο θέμα (το τονίζω) είναι πολύ υποτιμητικό να πιστεύεις ότι μπορείς να μου παρέχεις πληροφορίες. Δεν είναι μυστικά της KGB, αλλά πως να το κάνουμε είμαι πολύπλευρα απασχολημένος στον κλάδο.

 

Ως προς τη σωλήνα υπάρχουν πολλές εταιρίες που δεν ξέρεις συμπεραίνω. Αν έχεις χρόνο πάρε σβάρνα διεθνείς εκθέσεις και πιάσε πάρλα στους παραγωγούς.

 

Ο κατασκευαστής ξαναλέω θα σου πει ένα μαγικό νουμεράκι, μα με ευθύνη και βεβαιότητα. Για να βγουν αυτοί οι πίνακες με τα νουμεράκια όμως ξαναλέω για 100στη φορά λες κι απευθύνομαι σε διάλεκτο σουαχίλι ότι υπάρχει τόση έρευνα και διαστασιολόγηση που ξεπερνούν τη μελέτη ενός μηχανολόγου. Μπορεί η μελέτη τριβολογίας ενός μηχανολόγου να παράξει ένα δισκόφρενο ισάξιο της MAN; Τότε γιατί η ΜΑΝ έχει 1000 μηχανολόγους; Για να πληρώνει μισθούς; Η μελέτη του μηχανικού αφορά απώλειες κτιρίου, κατά συνέπεια ανάγκες και κατόπιν ζήτηση υλικών. Μιλάμε πάντα για σωστή εγκατάσταση. Η εμπειρική είναι άλλο θέμα. Αν δε δεις το καλύτερο δεν καταλαβαίνεις το άσχημο.

Link to comment
Share on other sites

Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ρωτήσω τον κατασκευαστή των ηλιακών συλλεκτών. Αλλά ο κατασκευαστής είναι μία ελληνική εταιρία και όχι μία από τις εταιρίες που αναφέρεις και από ότι κατάλαβα δεν έχουν τα διαγράμματα που αναφέρεις. Κάπως ''μπακάλικα'' προσπάθησε ο μηχανολόγος τους να μου πει πως δεν παίζει και μεγάλο ρόλο το μέγεθος της σωλήνας που θα βάλω και απλώς να προσέξω τη διαστασιολόγηση του κυκλοφορητή. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή...

Link to comment
Share on other sites

Αχιλλέα, τολμώ να πώ ότι συμφωνώ με την μπακαλική του μηχανολόγου.

 

Η επιλογή του κυκλοφορητή παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο, από την επιλογή διαμέτρου. Οι σωλήνες θα πρέπει να είναι με την μικρότερη διάμετρο, και χωρίς μεγάλη απώλεια πίεσης, όπως είπε και ο miltos. Βρες (ή εκτίμησε) τα x, ψ, ψ2, ψ3, z , ταδε και ταδε2 που έχω πει, και ξαναπές μας

Link to comment
Share on other sites

Στο συγκεκριμένο θέμα (το τονίζω) είναι πολύ υποτιμητικό να πιστεύεις ότι μπορείς να μου παρέχεις πληροφορίες.

 

Νομίζω οτι στο παρον θέμα ξεπεραστηκε καθε όριο επίλυσης !

Συνάδερφε pv-t solar σκεφτηκες ποτε να ασχοληθεις σε προγράμματα της NAsa οπου υπάρχουν σημαντικα ζητήματα και προβλήματα με την ηλιακη ενέργεια ?

Link to comment
Share on other sites

 

Μπορεί η μελέτη τριβολογίας ενός μηχανολόγου να παράξει ένα δισκόφρενο ισάξιο της MAN; Τότε γιατί η ΜΑΝ έχει 1000 μηχανολόγους;

 

Μα δε θέλουμε να παράξουμε ενα ηλιοθερμικο σύστημα να βρούμε τη διάσταση του σωλήνα θέλουμε. Στο παράδειγμά σου πιστεύω πως αν ένας μηχανολόγος ξέρει τα δεδομένα δλδ είδος υλικών δισκοφρένου, ταχύτητα τροχού, μάζα κτλ θα καταλήξει στο ίδιο μέγεθος δισκόφρενου με τον μηχανολόγο της ΜΑΝ.

Αλοίμονο αν για να διαλέξουμε σωλήνα να πρε΄πει να επικοινωνούμε με το γερμανο μηχανολόγο.

Πάτως είμαι ασχετος απο ηλιοθερμικά και βρίσκω πόλυ ενδιαφέρον το θέμα. Αλλα έχω μία πολύ βασική απορία που μπορεί να είναι και αφελής. Αφορα τον τρόπο λειτουργίας του ηλιοθερμικού.

Με πιο σκεπτικό γίνεται η κυκλοφορία του ρευστού του συλλέκτη? Είναι συνεχής κυκλοφορία? ή περιμένουμε μέχρι το ρευστό να φτάσει μία θερμοκρασία , γίνεται κυκλοφορία μέχρι το ρευστό να "δώσει" όλη τη θερμότητα στον εναλλάκτη, σταματάει η κυκλοφορία κοκ? ή με κάποιο άλλο σκεπτικο?

Link to comment
Share on other sites

Όταν λέω να παράξει εννοώ σύμφωνα με τη μελέτη ΜΟΝΟΝ αυτού να παραχθεί από τη ΜΑΝ.

 

Η αρχή λειτουργίας στηρίζεται σε διαφορικό θερμοκρασίας όπου ρυθμίζεις το ΔΤ όπου αξίζει να στείλει υγρό. πχ με ΔΤ =5 όταν διαβάζει διαφορά εξόδου τελευταίου συλλέκτη και εισόδου μπόιλερ >5 στέλνει. Αλλιώς θα έχει απώλειες στη διαδρομή που τσάμπα βάλαμε σε κόπο τον κυκλοφορητή.

 

@gsakel : αυτές τις εξυπνάδες private για να σου απαντώ αναλόγως

Link to comment
Share on other sites

pv-t solar,

εννοούσα να σου παρέχω κατασκευαστικές πληροφορίες για να λύσεις το περιβόητο πρόβλημα, μιας και έκανες αναφορά στις ιδιαιτερότητες του κάθε ηλιακού συλλέκτη..πές μου ποιες πληροφορίες θα σε κάνουν αν βγάλεις μία και μόνο μία αριθμητική απάντηση..

 

και κάτι ακόμα..η αναφορά σε σπουδαίους, δεν μας κάνει σπουδαίους..ούτε υπεργενικέυσεις χωράνε στα λόγια ενός μηχανικού..ασε την ΜΑΝ και την Mercedes,και αν έχεις κάτι να πείς, άσε τους μηχανικούς σε άλλες εταιρείες..εσύ τι έχεις να πείς είναι το θέμα...όχι άλλη επίκλιση στην αυθεντία..

 

άμα το πάμε έτσι θα λέω και εγώ για τον ισπανό μηχανικό που συνεργάζομαι που δούλευε στην Ferrari έναν χρόνο..

 

παρεπιπτόντως εννοείτε πως δεν υπάρχει ένας μηχανικός σε τομέα έρευνας μιας και όπως ξέρεις η ανάλυση και η εντρίφηση σε έναν τομέα δεν μπορεί να σταματήσει ποτέ...άλλο είναι να ξέρεις μηχανική ρευστών με μπερνούλι...άλλο είναι να ερευνάς το τί συμβαίνει στην μεταβατική περιοχή μεταξύ στρωτής-τυρβώδης ροής (στην γερμανία πχ ερευναται σε πανεπιστήμια επί δύο χρόνια άν κάνεις διδακτορικό εκεί στην μηχανική ρευστών σε αυτό το πράγμα)..και άλλο είναι να ερευνάς μηχανική ρευστών με ανώτερα μαθηματικά και κβαντική μηχανική...ΜΗΝ συγχέουμε πράγματα...

και η ιαπωνική εταιρεία που έκανε το κιβώτιο CVT το ερευνούσε επί 20 χρόνια και βάλε και μετά απο πόση προσπάθεια έκανε ένα λιπαντικό με το οποίο συνεργάζονται τα μέταλλα το οποίο αποτελείτε κυριολεκτικά απο 1.000 συστατικά...εννοείτε πως ένας μηχανικός δεν φτάνει, αλλά θέλει 1.000 άτομα...εμείς όμως εδώ ούτε φρένα φτιάχνουμε...ίσως κάποιοι απο μάς να εξελίσουν προϊόντα με βάση διαθνή στάνταρντς..'ισως κάποιοι να βλέπουν τα λάθη μεγάλων εταιρειών στην πράξη...ίσως κάποιοι να ανακαλύπτουν λάθη σε τεχνικά μάνουαλ επιμελώς κρυμμένα...ίσως κάποιοι έχουν φτιάξει δικό τους πρόγραμμα με βάση τις εξισώσεις του Duffie...ίσως πολλά ίσως...

 

εσύ υποτίθεται πως είσαι κάποιος χωμένος μέσα στον χώρο, με πολλές άκρες σε μεγάλα έργα, με 'βαρύ πυροβολικό', με lux αμάξι , κλπ....πές μας ποιά κατασκευαστική πληροφορία χρειάζεσαι για έναν συλλέκτη,για να μας δώσεις την μία και μοναδική απάντηση στο πρόβλημα...

 

και τελικά άλλοι έχουν ύφος καρδινάλλιων...

 

οι μονόφθαλμοι στους τυφλούς δεν είναι τίποτα σε αυτούς που έχουν και τα δύο μάτια ανοιχτά...

 

Στο συγκεκριμένο θέμα (το τονίζω) είναι πολύ υποτιμητικό να πιστεύεις ότι μπορείς να μου παρέχεις πληροφορίες

 

ακόμα και οι σοφοί είπαν "ένα ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτα"...

όσο ζείς μαθαίνεις...και όσο μαθαίνεις, μαθαίνεις να είσαι λιγότερο αλαζόνας..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.