Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός όγκου κτηρίων


Recommended Posts

Γεια σας.

Έχω μια κτηριακη μελέτη που βαίνει για άδεια στην πολεοδομία και θα ήθελα το εξής:

 

έχω ένα καμπυλόμορφο και περίεργο κτήριο, με πολλαπλούς όγκους που δεν είναι και τόσο συμβατικοί. Κάποια τμήματα έχουν κανονικές καμπύλες οροφές, κάποια άλλα παραβολικές και κάποια άλλα κωνοειδείς. Στα παραμετρικά είναι ελεύθερα σχεδιασμένες οι καμπύλες.

 

Τί προτείνετε για τον υπολογισμό των όγκων στην περίπτωση αυτή?

Σαν μαθηματικό πρόβλημα εγώ θα προσπαθούσα να βρω ποιος τύπος συνάρτησης ταιριάζει στις καμπύλες του κτηρίου και θα υπολόγιζα όγκο που δημιουργείται από περιστρφή καμπύλης για τις κωνοειδείς μορφές και απλή μέτρηση όγκων για κανονικά σχήματα.οκ μέχρι εδώ.

Στην πολεοδομία όμως, πώς κάνουν τον έλεγχο?

Θέλω να πω...ασχολούνται (στην προκειμένη περίπτωση στην Σαντορίνη) να κάνουν επαλήθευση σε περίπλοκους υπολογισμούς τέτοιου τύπου, ή υπάρχει κάποια πιο σύντομη "οδός" για πρακτικούς λόγους??

 

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

Α.Β.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις κάποια περιθώρια στον επιτρεπόμενο όγκο, τότε υπολόγισε τον όγκο απλούστερων στερεών που περικλείουν τα πραγματικά.

Αν αυτό δεν γίνεται, τότε χρησιμοποίησε ακριβέστερη μέθοδο (όπως αυτή που περιγράφεις).

 

Δεν μου έχει τύχει "περίεργος" όγκος, αλλά σε "περίεργους" εξώστες, έχω υπολογίσει την επιφάνεια ακριβώς (με αντίστοιχο τρόπο).

Οι ελεγκτές της πολεοδομίας δεν είχαν πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Έχω αρκετό περιθώριο στον όγκο και σκέφτηκα αυτό με τα απλά σχήματα που εσωκλείουν το κτήριο. Πήρα και μια δεύτερη γνώμη και μου είπαν καλύτερα να το αποφύγω γιατί θα έχει μεγάλη απόκλιση από την πραγματικότητα, παρόλο που περνα τον έλεγχο..

 

Έτσι σκέφτομαι να κάνω ένα διάγραμμα όπου θα φαίνονται όλοι οι επιμέρους όγκοι με τις μετρήσεις τους και με το οποίο θα μπορούν οι υπάλληλοι να κάνουν την επαλήθευση των μετρήσεων..κι ο θεός βοηθός!!!!

 

Ευχαριστώ πολύ! ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Σας παρακαλώ θα ήθελα τα φώτα σας για ένα θέμα που με προβληματίζει.Πώς υπολογίζουμε με ακρίβεια τον όγκο μιας πολύριχτης στέγης?????

 

Παρακαλώ μεταβείτε στο Πίνακας Ελέγχου -->Προσωπικό Προφίλ-- >Επεξεργασία προσωπικών στοιχείων και στο πεδίο επάγγελμα συμπληρώστε την ειδικότητά σας. avgoust

 

Ρίξε μια ματιά στις πρώτες δημοσιεύσεις.

 

Γεια,

Αν εχεις σχεδια προσπαθησε να βγαλεις την γεωμετρια αυτων των μελων ως συντεταγμενες χ και ψ και υπολογισε ανα τμηματα τους τυπους των συναρτησεων που περιγραφουν αυτες της καμπυλες.Αν θελεις προσεγγισμους τοτε προσπαθησε να "κοψεις" τα μελει αυτα σε μικρα κομματια και να υπολογισεις με τυπους γνωστων γεωμετρειων.Βασικα και το AutoCAD κανει μια χαρα για τετοια πραγματα γιατι σου υπολογιζει αυτοματα το εμβαδο οποιασδηποτε γεωμετριας.Οσο πιο δυσκολη η γεωμετρια παντως τοσο καλυτερα ο υπολογισμος ογκου με τον πρωτο τροπο.

Αν παλη θες στειλε μου τις συντεταγμενες και σε βοηθαω χωρης προβλημα.Εχω ενα προγραματακη που κανει ακριβως αυτο που θες.Αυτο παει και για την στεγη.

Τα λεμε.

 

Όχι, δεν υπάρχει πιλοτις. Είναι οικόπεδο το οποίο είναι βυθισμένο σε σχέση με τους μελλοντικούς δρόμους και θεώρησα καλό να σηκωθεί στην στάθμη του δρόμου. Καμμία παρανόμια και ούτε καν υποψία παρανομίας...

 

Απλά. Ο τύπος είναι άσχετος...

 

Για την περίπτωσή μου ο υπάλληλος επιμένει ότι η διαμόρφωση μπορεί να είναι +/-1,50μ μόνο όταν το οικόπεδο είναι σε κλίση...

 

Υπάρχουν 3 λύσεις:

1) Υπερυψώνω το υπόγειο +1,50μ (κάτι το οποίο δεν θέλει ο ιδιοκτήτης) ώστε να έρθει τουλάχιστον το ισόγειο στην αλφαδιά με την μελλοντική στάθμη του δρόμου, αλλά θα υπάρχει σκάλα για να ανεβαίνεις στο ισόγειο.

2) Χώνω το σπίτι στο υφιστάμενο φυσικό έδαφος (που σημαίνει ότι όταν διαμορφωθεί τελικά ο δρόμος, θα έχουμε το ισόγειο στο -1.50 περίπου...)

3) Κάνω έγγραφο αίτημα να δεχθεί την επιχωμάτωση του 1,50μ με το αιτιολογικό ότι προσαρμόζομαι στην διαμόρφωση των μελλοντικών δρόμων και περιμένω γραπτή απάντηση...

 

Τι λέτε να κάνω;; :confused:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σε όλους.

Είμαι νέο μέλος οπότε για τυχόν σφάλματα παρακαλώ αν γίνετε να είστε λίγο επιεικέις...

 

Κάνω την πρώτη μου άδεια για μία κατοικία και έχω κάπως κολλήσει με κάποια θέματα.

Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής.

 

1. Πώς μετράω τον όγκο του κτιρίου? Τον μετράω από την αφετηρία του μέγιστου ύψους?

Η αφετηρία που δίνω είναι 50εκ. πάνω από τη δυσμενέστερη υψομετρική μου στάθμη σύμφωνα με το τοπογραφικό.

Το μέρος του κτιρίου (υπογέιου) που προβάλεται πάνω από την κατάληξη της ράμπας του γκαραζ υπολογίζεται και αυτό στον όγκο?

 

2. Πως μετράω τον όγκο της στέγης? Έχω δίρριχτη κεκλιμένη στέγη ύψους 2μ.

Το περίγραμμα του κτιρίου μου όμως είναι τραπέζιο...

 

3. Επίσης βγάζω ένα 'πατάρι' - σοφίτα πάνω από τον όροφο ( η κατοικία είναι δυόροφη με υπόγειο και στέγη ). Το εσωτερικό μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του παταριού-σοφίτας είναι 2.20μ ή 2μ?

Στη περιοχή επιτρέπεται στέγη 2μ πάνω από το μέγιστο ύψος των 8μ.

 

Αυτά, προς το παρόν.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

πεν

1. Πώς μετράω τον όγκο του κτιρίου?

Άρθρο 9 παράγραφος 10 του ΓΟΚ:

Για το υπολογισμό του πραγματοποιούμενου σ.ο., λαμβάνεται ο όγκος των πάνω από την οριστική στάθμη του εδάφους κλειστών και ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και ο όγκος όσων ακάλυπτων χώρων προσμετρούνται στην κάλυψη. Για τον υπολογισμό αυτόν δεν προσμετρούνται ο ελεύθερος χώρος του ισογείου σε υποστυλώματα (pilotis), ο όροφος των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, όπως προβλέπεται από νόμιμη οικοδομική άδεια, ο χώρος της παρόδιας στοάς και το 50% του χώρου της εσωτερικής υποχρεωτικής στοάς της παρ. 6 του άρθρου 12 υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προσαυξηθεί ο συντελεστής δόμησης κατά τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου αυτής, καθώς και ο χώρος των περιπτώσεων ιβ' και ιε' της παραγράφου 1Β' του άρθρου 7 του παρόντος νόμου.

 

Γενικά μετράς ό,τι βρίσκεται επάνω από το τελικώς διαμορφωμένο έδαφος. Προσωπικά στις μελέτες που έχω κάνε δεν μετρώ το τμήμα του κτιρίου εκείνο που ρίσκεται μπροστά από την απόληξη της ράμπας του γκαράζ του υπογείου.

 

2. Πως μετράω τον όγκο της στέγης? Έχω δίρριχτη κεκλιμένη στέγη ύψους 2μ.Το περίγραμμα του κτιρίου μου όμως είναι τραπέζιο...

Εν προκειμένω παίρνεις το εμβαδόν του περιγράμματος της στέγης σου, το πολλαπλασιάζεις με το ύψος της στέγης σου, και το διαιρείς με το 2.

 

3. Επίσης βγάζω ένα 'πατάρι' - σοφίτα πάνω από τον όροφο. Το εσωτερικό μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του παταριού-σοφίτας είναι 2.20μ ή 2μ?

Εξαρτάται από τη χρήση του χώρου σου. Άρθρο 8 κτιριοδομικού κανονισμού

1. Επιτρεπόμενα ελεύθερα ύψη:

1.1. Τα επιτρεπόμενα ελάχιστα ελεύθερα ύψη των χώρων των κτιρίων ορίζονται ως εξής:

1.1.1. Για κύρια χρήση 2,40 μ.

1.1.2. Για βοηθητική χρήση 2,20 μ. και

1.1.3. Ανεξάρτητα από χρήση κάτω από δοκούς ή άλλα δομικά στοιχεία που προεξέχουν κάτω από τις οροφές ή τις ψευδοροφές τους 2,00 μέτρα.

 

Πάντως, στα downloads υπάρχει διάγραμμα κάλυψης που έχει ανεβάσει ένας συνάδελφος, το οποίο θα μπορουσες να συμβουλευτείς και σίγουρα θα σε βοηθήσει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Όσο αναφορά τον πραγματοποιούμενο όγκο με βάση το Άρθρο 9 του ΓΟΚ, όπως αναφέρεται και στον #6, μετράνε οι κλειστοί και ημιυπαίθριοι και ο όγκος όσων ακάλυπτων χώρων προσμετρούν στην κάλυψη. Σε μία άδεια που δουλεύω έχω στέγη που προεξέχει από τις όψεις προκειμένου να καλύψει τους εξώστες. Η στέγη θεωρείται προστέγασμα και δεν μετράει στην κάλυψη (έχω περάσει και από ΕΠΑΕ και μου το δεχτήκαν). Η ερώτηση είναι αν το καμμάτι που προεξέχει μετράει στον πραγματοποιούμενο όγκο ή όχι καθ'οτι δε μετράει στην κάλυψη.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ μαζί σου αλλά στην πολεοδομία μου έκαναν παρατήρηση οτί το ξέχασα...........

Η βλακεία είναι ότι επειδη δε μπορούσα να παω εγώ στην πολεοδομία και για να μη χάσω το ραντεβού έστειλα κάποιον συνάδελφο που έχει ασχοληθεί με την άδεια αλλά τι μετράει και τι δε μετράει στους συντελεστές δε γνωρίζει, οπότε στις παρατηρήσεις προστέθηκε και αυτό.

Οπότε ψάχνω που έχω λάθος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.