Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χωρισμός αγροτεμαχίου εκτός σχεδίου.


Recommended Posts

Καλησπέρα θα ήθελα να σας υποβάλω τις απορίες μου όσο αφορά τον διαχωρισμό ενός οικοπέδου εκτός σχεδίου εμβαδού 4125 τετρ. μέτρα στο οποίο βρίσκεται ένα σπίτι με οικοδομική άδεια 200 μ2 150 στο όροφο και 50 στο ισόγειο.

Στο σπίτι αυτό κατοικούν ένας ιδιοκτήτης στο 1 όροφο τον 150μ2 και ο άλλος στο ισόγειο στο οποίο όμως μέσο κάποιον αυθέρετων παρεμβάσεων έχει γίνει 190 μ2 .

Οι απορίες μου είναι λοιπόν

1)Μπορεί να χωριστεί ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου το όποιου έχουν την επικαρπία οι γονείς και την υψιλή κυριότητα τα 2 παιδιά?

2)Με το σπίτι τι γίνεται αφού ο ένας μένει στο νομιμο 150μμ2 πάνω και ο άλλος στο 50μ2 νόμιμο και 140 αυθέραιτο κάτω?

3)Στην περίπτωση που το σπίτι πέφτει στην μια μεριά του οικοπέδου δηλαδή μάλλον στο΄μερίδιο του ενός ιδιοκτήτη τί γίνεται?

4) Το λογικό δεν είναι να μοιραστεί το οικόπεδο τώρα ή αργότερα στα δύο ή πρέπει να γίνει 50..!! κομάτια για να πάρουν όλοι από λίγο σε όλα τα τμήματα (προνομιακά και μη ) και να μην αδικηθεί κανένας? Αυτό γίνεται??!!! και πώς??

5) Τέλος πιο είναι περίπου το κόστος μηχανικού και συμβολαιογράφου σε μια τέτοια περίπτωση άν τελικά γίνεται αυτός ο οριζόντιος ή κάθετος διαχωρισμός ?

 

Και ακόμα θα σας παρακαλούσα να μου τα εξηγήσετε με απλό τρόπο εάν είναι δυνατόν γιατί όσο το έχω ψάξει στι διαδύκτιο έχω μπερδευτεί με τους όρους και τα παραθυράκια........

Ευχαριστώ πολύ

 

ΥΓ το τοπογραφικό του σπιτιού μαζί το σπίτι το έχω φτιάξει πρόχειρα σε αρχείο autocad αλλά δεν μπορώ να το ανεβάσω . Αν χρειάζεται και υπάρχει τρόπος για να σας βοηθήσω να μου πείτε το πώς ? και να το κάνω.

Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε marinosd

σου επισημαίνω

1.ότι τα εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού γεωτεμάχια δεν είναι οικόπεδα αλλά αγροτεμάχια,κληροτεμάχια κλπ

2. σύσταση καθέτου εκτός σχεδίου απαγορεύεται

3. κατάτμηση με τα δεδομένα του ερωτήματός σου δεν γίνεται,ενδεχομένως το θέμα να αντιμετωπίζεται με επικύρωση ανωμάλου δικαιοπραξίας

και σε συμβουλέυω

να απευθυνθείς σε τοπογράφο μηχανικό και δικηγόρο για να χειρισθούν την υπόθεση

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

ΘΕΟΧΑΡΗΣ

αλλά αγροτεμάχια,κληροτεμάχια κλπ

Το ξερω συναδελφε οτι το ξανασυζητησαμε αλλα σε εκτος σχεδιου γηπεδα, υπαρχουν κληροτεμαχια χωρις να ειναι αγροτεμαχια;

marinosd:Οσο αφορα το θεμα, δε μας λες ακριβως την κατασταση και τι ακριβως θελεις....

Χωρις να ξερω.Τα 100 τμ του ισογειου τι ειναι (150-50);50!!! ειναι τα παιδια;

Link to comment
Share on other sites

Επικύρωση ανωμάλου δικαιοπραξίας????!!!??? Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση . Κατάλαβα πολύ καλά ότι στα εκτός σχεδίου δεν γίνεται κάθετη . Από εκεί και πέρα όμως το υπόλοιπο δεν το κατάλαβα και συγνώμη για την άγνια τον όρων που έχω αλλά θα ήθελα να ρωτήσω , σύσταση κάθετης γίνεται στα οικόπεδα και στο κτίριο γίνεται οριζόντια ?

Οσο αφορά την ερώτηση GiorgosKal στο σπίτι πάνω το 150μ2 νομιμο μένω εγώ και στο σπίτι κάτω 50μ2 νόμιμο και 140 παράνομο μένει η αδελφή μου . Το κτίριο βρίσκεται σε εκτος σχεδίου περιοχή και σε αγροτεμάχιο 4125μ2. Με την αδελφή μου έχω 'αριστες σχέσεις απλά πιστέψαμε ότι ήλθε ο καιρός λόγω τον παιδιών μας να χωρίσουμε τις περιουσίες μας για να ξέρει ποιός έχει τί. Αν δεν γίνεται τελικά και δεν είναι νομότυπη μια τέτοια διαδικασία καθώς και αν αυτό πρέπει να γίνει όταν μπεί στο σχέδιο εμείς απλά θα περιμένουμε , ελπίζοντας πάντα αγαπημένοι!!!

Ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε marinosd

το τελευταίο σου μήνυμα ξεκαθάρισε κάπως τα πράγματα

σύσταση οριζοντίου επιτρέπεται και εκτος σχεδίου

κατά την γνώμη μου η υφιστάμενη δόμηση είναι μεγαλύτερη απο την επιτρεπόμενη

σε τι είδους ΄χωρισμό περιουσίας΄θα προχωρήσετε με την αδελφή σου επι παρανόμως και καθ΄υπέρβαση υφισταμένων????

επαναλαμβάνω την προηγούμενη προτροπή-συμβουλή μου να απευθυνθείτε σε τοπογράφο μηχανικό και δικηγόρο

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα πολύ καλά ότι στα εκτός σχεδίου δεν γίνεται κάθετη . Από εκεί και πέρα όμως το υπόλοιπο δεν το κατάλαβα ..., σύσταση κάθετης γίνεται στα οικόπεδα και στο κτίριο γίνεται οριζόντια ?

 

Από την αναζήτηση μπορείς να βρεις πολλά threads σχετικά με την κάθετη αλλά από το 1992 δεν εφαρμόζεται στα εκτός σχεδίου. Ουσιαστικά, μπορείς να χωρίσεις ένα οικόπεδο (εντός σχεδίου ή οικισμού) σε τμήματα στα οποία ο κάθε κύριος έχει την αποκλειστική χρήση και μπορεί να ανεγείρει μία οικοδομή χρησιμοποιώντας το σδ και πκ που έχει συμφωνηθεί με τη σύσταση της κάθετης για το συγκεκριμένο τμήμα. Πολεοδομικά, βέβαια, το οικόπεδο θεωρείται ενιαίο.

 

Μία πρακτική λύση στο ερώτημά σου είναι να συσταθεί οριζόντια στην οικοδομή ώστε να ξεχωρίσει κάθε αδελφός τον όροφο που του ανήκει και αν συνεχίσουν να θέλουν οι γονείς την επικαρπία ΚΑΙ στην οικοδομή, αυτό μπορεί να αναγραφεί στο συμβόλαιο.

 

Προβλήματα είναι πιθανόν να δημιουργηθούν, κυρίως, με τα διαγράμματα των κατόψεων των ορόφων της οικοδομής αλλά και με το τδ, για τα οποία αφενός θα προβληματιστούν ο/οι μηχανικός/οί, που θα τα συντάξουν, αφετέρου θα αναδειχθούν τα προβλήματα των αυθαίρετων κατασκευών του ισογείου.

 

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά τη συμβουλή του ΘΕΟΧΑΡΗ.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σε όλους! Κάνω το τοπογραφικό για ένα οικόπεδο το οποίο βάσει δικής μου μέτρησης προκύπτει 2900τ.μ. περίπου και είναι εν μέρει εντός των ορίων του οικισμού. Το οικόπεδο αυτό προέρχεται από κατάτμηση το 1977 ενός οικοπέδου 4000τ.μ. περίπου και δημιουργήθηκαν δύο οικόπεδα 1000τ.μ. και 3000τ.μ. αντίστοιχα. Σήμερα εξεταζοντας τα δύο οικόπεδα από κατάτμηση έχω ένα οικόπεδο 1000τ.μ. εκτός ορίων οικισμού, μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο και ένα άλλο 2900τ.μ.(μέτρηση) κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο ως εν μέρει εντός των ορίων του οικισμού. Να σημειωθεί ότι τα όρια του οικισμού καθορίστηκαν το 1986. Θέλω να ρωτήσω αν ο συλλογισμός μου για τα δύο οικόπεδα είναι σωστός γιατί θα φτιάξω τοπογραφικά για τα δύο αυτά οικόπεδα.

Link to comment
Share on other sites

στο οποίο βρίσκεται ένα σπίτι με οικοδομική άδεια 200 μ2 150 στο όροφο και 50 στο ισόγειο.

συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται ισόγειο με 50 τμ. και όροφος με 150 τ.μ. Υπάρχουν 100 τ.μ. ημιυπαίθριοι στο ισόγειο????

Link to comment
Share on other sites

@MARIE

Από την περιγραφή σου προκύπτει ότι πρόκειται για οικισμό <2000 και η κατάτμηση σε δύο ανεξάρτητα τμήματα έγινε το 1977, δηλαδή πριν από την οριοθέτηση του οικισμού. Επομένως, έχεις α) ένα οικόπεδο 2900 τμ του οποίου ένα τμήμα είναι εντός των ορίων και β) ένα άλλο 1000 τμ εκτός που είναι οπωσδήποτε μη άρτιο.

 

Το πρώτο το θεωρείς ως κατά παρέκκλιση άρτιο επειδή το εντός του ορίου του οικισμού τμήμα του είναι μικρότερο του ορίου αρτιότητας και "δανείζεσαι" το υπόλοιπο για την αρτιότητα από το τμήμα εκτός ορίου? Αν ΝΑΙ, τότε προχωράς με βάση το συλλογισμό σου.

 

@strudel7878

Μα ... το λέει ότι το ισόγειο είναι αυθαίρετο για το πέραν των 50 τμ τμήμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.