Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στέγαστρο σε αρχαιολογικό χώρο με τη μορφή χωροδικτυώματος


 

Recommended Posts

Να θέσω μία διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος. Της αλλαγής στατικού φορέα και φιλοσοφίας. Ένα στέγαστρο με τη μορφή ζευκτών θα ήταν καλύτερη λύση; Θα απαιτούνταν μικρότερα πέδιλα αλλά περισσότερα. Η θεμελίωση σε αυτή τη λύση μήπως ευνοούσε την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που δημιουργείται στον αρχαιολογικό χώρο; Δεύτερη εναλλακτική λύση θα ήταν ένα ξύλινο στέγαστρο. Δεν είναι συνηθισμένη ως κατασκευή στην Ελλάδα αλλά μήπως στην περίπτωση αρχαιολογικού χώρου αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό; Δεν γνωρίζω, όμως, σχετικά με την εκπόνηση μελέτης, τις διατομές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και τον τρόπο θεμελίωσης μίας τέτοιας κατασκευής. Όποιος πιστός ας προσέλθει στη συζήτηση δίνοντας λύση στα αναπάντητα ερωτήματα..

Link to comment
Share on other sites

Το χωροδικτύωμα απαιτείται γιατί έτσι έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

 

Έχει κανείς καμιά ιδέα πόση καθυστέρηση θα προξενήσει οποιαδήποτε αλλαγή του φορέα;

Link to comment
Share on other sites

Θα έχει καθυστέρηση αλλά θα είναι μία εφικτή λύση. Η λύση του χωροδικτυώματος βρίσκει πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή της και απαιτείται η εξεύρεση της βέλτιστης πρότασης.

Link to comment
Share on other sites

Αν και τις στατικές απορίες δεν μπορώ να τις λύσω θα προσπαθήσω να απαντήσω στις υπόλοιπες.

Γενικά, αρχικά, η κατασκευή στεγάστρων σε αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα που έχουν να κάνουν με την θεωρεία των επεμβάσεων σε μνημεία, θέματα μορφής και συνύπαρξης του αρχαίου με το νέο και άλλα πολλά. Υπάρχουν επίσης πρακτικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως αυτά που προκύπτουν από την κουβέντα εδώ. Πόσο και πού μπορώ να σκάψω π.χ.

Δυστυχώς δεν υπάρχει "μπούσουλας" σε αυτές τις περιπτώσεις...

 

Γιώργο

 

.....Ένα στέγαστρο με τη μορφή ζευκτών θα ήταν καλύτερη λύση; Θα απαιτούνταν μικρότερα πέδιλα αλλά περισσότερα.......

Αν έχεις να στεγάσεις μια αρχαία οικία για παράδειγμα θα ήταν μια χαρά αλλά αυτό το περισσότερα μάλλον περισσότερα προβλήματα θα σου δημιουργήσει.

 

......Δεύτερη εναλλακτική λύση θα ήταν ένα ξύλινο στέγαστρο. Δεν είναι συνηθισμένη ως κατασκευή στην Ελλάδα αλλά μήπως στην περίπτωση αρχαιολογικού χώρου αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό;......

Από την άποψη των υλικών θα ήταν υπέοχο, αλλά γνωρίζοντας την πραγματικότητα στην Ελλάδα και στο ΥΠΠΟ, ποιός θα το συντηρεί και από που θα βρεί τα λεφτά; Έτσι συνήθως ψάχνουμε για κάτι που να χρειάζεται ελάχιστη εώς καθόλου συντήρηση.

 

http://www.etepam.gr/

18/08/2008 Εκδόθηκαν από την ΕΤΕΠΑΜ και διατίθενται, τα πρακτικά της ημερίδας «Στέγαστρα και κελύφη αρχαιολογικών χώρων», που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2007 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Νομιζω πως υπάρχει η έκδοση και στην βιβλιοθήκη του ΤΕΕ.

 

CostasV

Το στέγαστρο στο παλάτι του Νέστορα κατασκευάστηκε ως πρόχειρη στέγαση την εποχή της ανασκαφής... και ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. (τι λέγαμε επίσης για την συντήρηση; )

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=48649

http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=4779

 

lightname

Ναι δημόσιο έργο είναι, που προκηρύσσεται από το κάποια υπηρεσία του ΥΠΠΟ συνήθως και χρειάζεται την έγκριση του ΚΑΣ.

Link to comment
Share on other sites

Άκαμπτη σύνδεση είναι αυτή που δεν θα επιτρέψει τη σχετική μετακίνηση των υποστυλωμάτων.

 

Γενικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ τι εννοούμε. Έχει διαφορά η σύνδεση του υποστυλώματος με τον υποφορέα θεμελίωσης και η ίδια η θεμελίωση.

Στην πρώτη περίπτωση για την μεταφορά των φορτίων στην θεμελίωση η σύνδεση θα μπορούσε να ήταν και άρθρωση με αποτέλεσμα την μικρότερη ένταση στον φορέα αλλά και την μεταφορά μικρών ροπών στην θεμελίωση.

Στην δεύτερη περίπτωση ψάχνουμε να κατασκευάσουμε τέτοια θεμελίωση που να είναι άκαμπτη δηλαδή να μην έχει σχετικές μετακινήσεις ώστε να μην δημιουργούνται καθιζήσεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην λειτουργικότητα του φορέα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σχετικά με την κάτοψη του στεγάστρου, έχει τη μορφή Γ με τα μεγαλύτερα ανοίγματα να φθάνουν τα 15m περίπου. Συζητώντας με την ομάδα εργασίας και παρατηρώντας το στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο στα Μάλλια της Κρήτης, υπάρχει η σκέψη για ξύλινο στέγαστρο παρά τα όποια προβλήματα συντήρησης. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο πιο ελαφριά είναι μία ξύλινη κατασκευή από μία μεταλλική. Επίσης, λαμβάνοντας, υπ' όψιν ότι το έδαφος αποτελείται από χαλαρές επιχώσεις, θα ήθελα να μου προτείνετε τρόπο θεμελίωσης, υλικό για υποστυλώματα και ενδεικτικές διατομές για το ξύλινο στέγαστρο. Ακόμη, ήθελα να ρωτήσω επιπλέον αν το ξύλινο στέγαστρο έχει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί σε μονή (σε μία διεύθυνση) ή διπλή καμπυλότητα (σε δύο διευθύνσεις). Τα υποστυλώματα του θα τοποθετηθούν εκτός αρχαιολογικού χώρου (προφανώς) και στην περίπτωση που το στέγαστρο είναι καμπύλο, ήθελα να γνωρίζω αν οι κολώνες μπορούν να ξεκινάνε από το επίπεδο του εδάφους (το ξύλινο ζευκτό θα εδράζεται απευθείας στο θεμέλιο), να φθάνουν σε ένα ύψος 2.00-2.20 (m) στο όριο του αρχαιολογικού χώρου, να φθάνουν σε ένα ύψος 4.00-5.00 (m) και μετά να ξανακαταλήγουν στο έδαφος με την ίδια διαμόρφωση. Αυτά.. Τα λίγα..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.