Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ογκομέτρηση καυσίμων σε πρατήριο


Cortex

Recommended Posts

Πού υπάρχει πρότυπο ογκομετικό δοχείο 100 lit; Μόνο πεντάλιτρα (μπορεί να ήταν και δεκάλιτρα (; ) ) έχω δει στις υπηρεαίες του υποιυργείου Εμπορίου.

 

Μην μου πεις ότι ρίχνεις σε ένα άλλο δοχείο, δέκα φορές ένα δεκάλιτρο :smile:

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 40
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

εγώ πάλι δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό.

Τι θα πει βάσει 10lt δοχείου? δηλ. δεν μπορεί να ρυθμιστεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα βάσει του πραγματικού όγκου μιας δεξαμενής και να υπολογίζει βάσει της μετατόπισης του πλωτήρα, τα αντίστοιχα cm ή mm σε πόσα Lt αντιστοιχούν???

Δηλ. δεν είναι αξιόπιστο ένα τέτοιο σύστημα τεχνολογίας.

Θα σου δείχνει και στην οθόνη του monitor το ύψος της στάθμης της δεξαμενής και σου βγάζει και το συνολικό απόθεμα που έχεις.

Ολα τα λεφτά είναι η πρώτη ρύθμιση και η ακριβέστατη ογκομέτρηση της κάθε δεξαμενής.

Link to comment
Share on other sites

... δεν μπορεί να ρυθμιστεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα βάσει του πραγματικού όγκου μιας δεξαμενής και να υπολογίζει βάσει της μετατόπισης του πλωτήρα, τα αντίστοιχα cm ή mm σε πόσα Lt αντιστοιχούν???

....

Ολα τα λεφτά είναι η πρώτη ρύθμιση και η ακριβέστατη ογκομέτρηση της κάθε δεξαμενής.

Ακόμη και για ορθογώνιες δεξαμενές, όπου τα ελάσματα είναι (σχετικά) επίπεδα, η ογκομέτρηση της δεξαμενής με βάση πλάτοςΧμήκος δεν μπορεί να έχει ακρίβεια καλύτερη από ... μερικές ποσοστιαίες μονάδες (στην καλύτερη περίπτωση, και με ενισχύσεις από εσωτερικές δοκούς, περίπου 3-4%), λόγω κατασκευαστικών ατελειών. Και φυσικά δεν είναι σταθερό το ποσοστό σφάλματος καθ'όλο το ύψος της στάθμης (μακάρι να ήταν, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα).

 

Πόσο μάλλον για κυκλικές δεξαμενές με "καπάκια" κλέπερ (kloeper). Υπάρχουν βέβαια μαθηματικοί τύποι που δίνουν τον όγκο για κάθε στάθμη, αλλά αυτοί οι τύποι είναι μόνο για εκτίμηση.

 

Αυτή η ακριβέστατη ογκομέτρηση (που λες) δεν είναι εύκολη υπόθεση.

 

 

Προς erling: Βέβαια, η θερμοκρασία παίζει ρόλο. Εϊναι περίπου 0.6% ανά 10 deg C και μπορεί να ληφθεί υπόψη (σχετικά) εύκολα με αναγωγή από ηλεκτρονικές διατάξεις που μετράνε και την θερμοκρασία.

Link to comment
Share on other sites

CostasV,

 

Μιλάμε για ειδικό εξοπλισμό τον οποίον έχουν εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Σε δεξαμενές της τάξης των 7000 και 10000 lit, η βαθμονόμηση στα 10 λίτρα θα έπερνε 10 χρόνια..

 

Είναι αλήθεια ότι η εποπτεία εμπορίου έχει 5λιτρα και 10λιτρα, για την επιβεβαίωση της ορθότητας της ποσότητας καυσίμου που αποδίδει ο μετρητής του πρατηρίου.

 

Γενικά συμφωνώ ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ακρίβεια στα μετρητικά στάθμης με βάση τα κατασκευαστικά στοιχεία των δεξαμενών και αυτό γιατί δν μιλάμε για τετράγωνες ή ορθογώνιες διατάξεις αλλά στρογγυλές, (κάτι όπως οι πλαστικές δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης για οικιακή χρήση).

 

erling,

 

Φυσικά και παίζει ρόλο η θερμοκρασία του καυσίμου όπως ακόμη και το ειδικό βάρος του.. Τα πρατήρια γενικά, αγοράζουν ποσότητα καυσίμου στους 15 c (σε χοντρική ) και πουλάνε σε φυσική θερμοκρασία περιβάλλοντος (λιανική)..

Link to comment
Share on other sites

edit : Διαγραφή παράθεσης του ακριβώς παραπάνω μηνύματος

 

καλησπερα

διαβαζω την ολη συζητηση διοτι δεν την ειχα παρακολουθησει τις προηγουμενες μερες και εχω να κάνω καποιες παρατηρησεις

 

κατα την ογκομέτρηση της δεξαμενής χρησιμοποιείται λιτρόμετρο του εργολάβου και οχι πιστοποιημένο 100 λιτρο λιτρομετρο

 

ο κατασκευαστής της δεξαμενής δίνει τον όγκο της πχ (Α), ο πρατηριούχος με τη λιτρομέτρηση της δεξαμενής μετά την εγκατάσταση της δίνει πάλι τον όγκο (Β)

και στο μεταφορών κατά την αδειοδότηση του πρατηρίου δίνεται πάλι ο όγκος της δεξαμενής όπου εκεί έχουμε περιθώριο σφαλματος 5% ( που σημάινει ότι σε μια τροποποίηση της άδεια για τον οποιοδήποτε λόγο αν η Δ/Ξ ανα φέρεται 10000 λιτρα μπορεί να δηλωθεί 10500 χωρίς να θεωρείται αντικατάσταση της )

 

όλα τα παραπάνω δε πρόκειται να αλλάξουν διότι όλοι εξυπηρετούνται

 

όλες οι εταιρείες έχουν αντίγραφα των αδειών λειτουργίας των πρατηρίων που φορτώνουν και εκεί αναφέρεται ο δεξαμενισμός τους ( επίσημα )

 

ποιος είναι τελικά ο όγκος της Δ/Ξ ? του κατασκευαστή ?, του πρατηριούχου ? ή του μεταφορών ? αν δε πιστοποιηθούν βέργες και λιτρόμετρα δεν υπάρχει σημείο αναφοράς

 

το υπουργείο εμπορίου έχει βαθμονομημένο λιτρόμετρο μπορεί και 20λιτρο ορισμένες φορές

 

το ότι, όπως διάβασα πριν, μια αντλία δειχνει ότι δίνει 25 λιτρα δε λέει τιποτα καθώς από το υπουργείο εμπορίου υπάρχει επιτρεπόμενο εύρος -5 τοις χιλιοις έως και +5 τοις χιλίοις ρύθμισης τοπυ ογκομετρητή της αντλίας

 

δηλαδή μια αντλία ρυθμισμένη στο -5 %ο στα 1000 λίτρα δίνει τελικά 995 ( το σφάλμα είναι και στα ορια της μέτρησης για τη δ/ξ ) οπότε ένα Αθηναικό πρατήριο με 500 000 λιτρα μηνιαία κατανάλωση κερδίζει μόνο από τον ογκομετρητή 5 χ 500 = 2500 λίτρα το μήνα

 

και κάθε φορά που κάνει ο πρατηριούχος λιτρομέτρηση της αντλίας τα λίτρα δικαιολογούνται διότι βγαίνουν και ξαναμπαίνουν στη Δ/Ξ ( το θέμα είναι ξαναμπαίνουν όλα ? ή είμαστε πάλι στο σφάλμα ? )

 

Κανόνας 8. Δεν κάνουμε παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος για λόγους οικονομίας του forum.

CostasV

Link to comment
Share on other sites

εντάξει, εδώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η μεταβολή της στάθμης της δεξαμενής δεν μπορεί να έχει σε όλα τα σημεία τόν ίδιο όγκο καυσίμου. Βέβαια υπάρχει τρόπος να υπολογιστεί αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό αυτό να το κάνει συνέχεια το σύστημα. Δεν είναι όμως και απίθανο μιας και μιλάμε για υπολογιστή με λογισμικό.

Για την θερμοκρασία που αναφέρεστε, ναι παίζει ρόλο, αλλά σε υπόγειες δεξαμενές η θερμοκρασία δεν μεταβάλλετε σημαντικά.

Link to comment
Share on other sites

daedal, εάν κατάλαβα σωστά, η απάντησή σου στο ερώτημά μου "πού υπάρχουν πρότυπα ογκομετρικά δοχεία 100 lit" . είναι : "στις εταιρίες που κατασκευάζουν δεξαμενές".

Επειδή δεν έχω δει, πές μου αν έχεις δει όντως πρότυπα δοχεία, ή αν είναι απλώς καλές (με το αισιόδοξο σενάριο) ιδιοκατασκευές που χρησιμοποιούνται για την βαθμονόμηση της βέργας που συνοδεύει την δεξαμενή.

 

Πάντως η κύρια δουλειά των ATG είναι ο εντοπισμός μικρών διαρροών και όχι η ακρίβεια μέτρησης του παραλαμβανόμενου ή παραδιδόμενου όγκου καυσίμου.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά, για αυτό ρωτώ: έχεις δει πουθενά τέτοιο ογκομετρικό δοχείο στην Ελλάδα;

 

Εγώ έχω δει ένα τέτοιο δοχείο λίγο μικρότερο του 1 m3 στο ΝΜi στην Ολλανδία, σε ένα μετρολογικό εργαστήριο που διακρίβωναν μετρητές παροχής. Δεν νομίζω να υπάρχουν περισσότερα από 5-10 τέτοιου μεγέθους δοχεία στην Ευρώπη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.