Μετάβαση στο περιεχόμενο

Sap, φάσμα και επιταχυνσιογράφημα


 

Recommended Posts

Θα ηθελα να ρωτησω καποια πραγματα για αναλυση με Η/Υ συγκεκριμένα στο SAP.

 

Κάνω μια αναλυση ενος 5οροφου κτιριου για 2 περιπτωσεις σεισμου.

 

1)Σε φασματικη δυναμική αναλυση, με τον τυπο Sa=a0 * 2,50/q κ.ο.κ. όπου q=3,50 και παίρνω κάποια αποτελέσματα δυνάμεων και μετακινήσεων. Πρέπει να πολλαπλασιασω τις μετακινήσεις με 3,50; αφου διαίρεσα στο φάσμα Sa με αυτο το συντελεστή; και τις δυνάμεις όπως είναι; ή μηπως κρατάω τα αποτελέσματα όπως έχουν; ή μηπως κάτι άλλο;

 

2) Με επιταχυνσιογράφημα με μονάδες cm/s/s. Έχω τις τιμές απο το επιταχυνσιογράφημα, πριν τις βάλω στο μοντέλο μου πρέπει να τις διαιρέσω με 3,50; Αν ναι ,μετά πολλαπλασιάζω τις τιμές των αποτελεσμάτων των μετακινήσεων με 3,50 ωστε να βγάλω τις πραγματικές? Αυτό που έχω κάνει είναι να βάλω το επιταχυνσιογράφημα αφού το έχω διαιρέσει με 3,50 και μου βγάζει φυσιολογικές ροπές και δυνάμεις , αλλα μικρές μετακινήσεις (2-2,5 cm στον τελευταίο οροφο πραγμα όχι φυσιολογικό γιαυτη την ενταση σεισμου) Αν όμως δεν διαιρεσω με 3,50 το επιταχυνσιογράφημα οι τιμες των μετακινησεων ειναι κανονικες αλλα οι δυναμεις- ροπες ειναι τεραστιες, σε φυσιολογικο 5οροφο κτιριο ροπες 200κΝm και τεμνουσες 300kNm σε δοκαρια.

 

Μπορεί να βοηθήσει κάποιος;

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

1)Κρατάς τις δυνάμεις ως έχουν και πολλαπλασιαζεις τις μετακινήσεις με το q του φάσματος που χρησιμοποίησες. Αυτό βασίζεται στην παραδοχή των ίσων μετακινήσεων για ελαστική και ανελαστική απόκριση του φορέα και ισχύει για εύκαμπτες σχετικά κατασκευές (χονδρικά για Τ>0.8 s).

 

2)Όταν εισάγεις επιταχυνσιογράφημα και κάνεις time-history analysis, συνήθως ενσωματώνεις και τις υλικές μη γραμμικότητες (στο SAP μπορείς να το κάνεις εισάγοντας non-linear links NLlinks στις θέσεις που αναμένεται σχηματισμός πλαστικών αρθρώσεων). Εναλλακτικά μπορείς να λάβεις απλουστευτικά υπόψη σου τις υλικές μη γραμμικότητες μέσω του συντελεστή συμπεριφοράς που προτείνει ο ΕΑΚ για το δομικό σου σύστημα. Σε αυτήν την περιπτωση κρατάς τις δυνάμεις ως έχουν και πολλαπλασιάζεις τις μετακινήσεις με το q. Οι μεγάλες δυνάμεις και ροπές που έβγαλες αντιστοιχούν σε ελαστιή απόκριση του φορέα και είναι φυσιολογικά μεγάλες.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω πάρα πολυ για τις διαφωτιστικες σου απαντησεις,

απλα μια μικρη διευκρίνιση για το επιταχυνσιογραφημα.

 

Εχω το αρχικο και τελικα το διαιρω με 3,50 πριν το εισαγω στο Sap, μετα πολ/ζω μονο τις μετακινησεις με το q για να εχω αποτελεσματα κοντα στη πραγματικότητα (;)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.