Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικισμός με πάνω από 10.000 κατοίκους?


Recommended Posts

Θέλω να ρωτήσω κάτι σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο και με σκοπό να ενημερωθώ.

 

Βάση νομοθεσίας οι οικισμοί χωρίζονται σε προ του 23 και κάτω των 10.000 κατοίκων, καθώς και σε ειδικές περιπτώσεις παραδοσιακοί, κατηργημένοι και ίσως και κάποιοι περαιτέρω χαρακτηρισμοί.

 

Το βιβλίο της Πολεοδομίας του Αραβαντινού ορίζει πως όλα είναι οικισμοί, αλλά οι οικισμοί δεν είναι απαραίτητα πόλεις ή κώμες.

 

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως με κριτήριο των αριθμό κατοίκων από 2000-10000 θεωρείται κώμη (χωριό) και από 10.000 και άνω, πόλη.

Έγω θα ήθελα να ρωτήσω το εξής.

 

Από νομική άποψη, αν ένας οικισμός έχει πλυθυσμό ανώτερο των 10.000 μόνιμων κατοίκων άλλα δεν έχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, τότε ποιά νομοθεσία ακουλουθεί, αυτή του οικισμού με λιγότερους από 10.000 κατοίκους?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κάτω των 10.000 δε γνωρίζω να υπάρχει κατηγορία.

Ή προ του '23 θα είναι ή θα έχει κάποιο εγκεκριμένο σχέδιο, σε καθαρά πρακτικό επίπεδο .

Link to comment
Share on other sites

Όπως, πολύ σωστά, είπε ο thomas, στην πολεοδομική νομοθεσία δεν υπάρχει κατηγορία οικισμών με πληθυσμό κάτω των 10000 κατοίκων. Περισσότερα για τις κατηγορίες των οικισμών μπορείς να διαβάσεις στην Κωδικοποίηση της Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Στο κεφάλαιο Α' περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τις πόλεις και οικισμούς με πληθυσμό >2000 κατ, στο Β' εκείνες για τους οικισμούς <2000 κατ και στο Γ' εκείνες για τους οικισμούς προ του 1923.

 

Οι παραδοσιακοί, στάσιμοι κλπ οικισμοί χαρακτηρίζονται στο πλαίσιο των οικισμών <2000 κατ.

 

Πολεοδομική μελέτη μπορεί να εγκριθεί είτε για οικισμό <2000 κατ είτε για οικισμό ή πόλη >2000 κατ (με διαφορετικές διατάξεις σε κάθε περίπτωση). Ο χαρακτηρισμός των οικισμών με βάση τον πληθυσμό τους (κώμη, πόλη κλπ) έχει σχέση με τη διοικητική τους κατάταξη και όχι με την πολεοδομική νομοθεσία.

 

Με βάση τα παραπάνω, ο "οικισμός" >10000, που αναφέρεις στην ερώτησή σου, είναι πόλη και, κατά την άποψή μου, πρέπει να έχει ήδη ΡΣ ή ΣΠ, όπως το χαρακτηρίζουν άλλοι. Αν δεν έχει ακόμη (που επαναλαμβάνω είναι απίθανο), η ΠΜ θα εγκριθεί με τις διατάξεις του κεφαλαίου Α'.

Link to comment
Share on other sites

Ωπ συγνώμη έχετε απόλυτο δίκιο, απο βιασύνη έγραψα κάτω των 10.000 άλλα εννούσα κάτω των 2.00 κατοίκων.

 

Από οτι βλέπω στον σύνδεσμο που παρέθεσες και όπως αναφέρεις, υπάρχουν στην πολεοδομική νομοθεσία και οικισμοί με πλυθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων. Γνωρίζουμε οι διατάξεις αυτές σε ποιό Φ.Ε.Κ. αναφέρονται?

 

(Ή μηπως δεν αναφέρονται σε Φ.Ε.Κ. και το παραπάνω είναι εγκύκλιος υπουργείου?)

 

Τα δεδεομένα της Ε.Σ.Υ.Ε. διατίθενται στο κοινό? Ενδιαφέρομαι για καταγεγραμένες στατιστικές με κατανομή πλυθυσμού ανα περιοχές. Θυμάμαι στην σχολή στα εργαστήρια των GIS Και της γεωγραφικής ανάλυσης, είχαμε κάποιους πίνακες με τέτοια στατιστικά, άλλα αναφερόνταν γενικά σε νομούς. Για δήμους και περιοχές που μπορώ να βρω αυτές τις πληροφορίες?

 

Θέλω να ελεγξώ βάση των στατιστικών αυτών, αν υπάρχουν ιδιαίτερες περιπτώσει με πλυθυσμούς άνω των 2.000 κατοίκων που δεν έχουν σχεδίο, ή ακόμα και να μπορεί να μην έχουν χαρακτηρισμοί ως οικισμοί. Δηλάδη παρά των πλυθυσμό να έχουν ως ισχύουσα νομοθεσία τα της εκτός σχεδίου, εκτός οικισμού.

Link to comment
Share on other sites

Μα... σου είπα ότι αυτή είναι η Κωδικοποίηση της Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας που ολοκληρώθηκε το 1999. Όταν ανοίξεις κάθε κεφάλαιο, θα εμφανιστούν τα κωδικοποιημένα άρθρα και κάθε ένα από αυτά αναγράφει τις διατάξεις που περιλαμβάνει (χωρίς να αναφέρεται το ΦΕΚ).

 

Στοιχεία της ΕΣΥΕ μπορείς να βρεις στο http://www.statistics.gr και θα μάθεις αν διατίθενται στο κοινό. Θεωρώ απίθανο να υπάρχει οικισμός με πληθυσμό >2000 κατ και να μην έχει χαρακτηριστεί. Το πιθανότερο είναι να έχει και ΡΣ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.